Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρι: "Αγκάθια" στις διαπραγματεύσεις με Ιράν για τα πυρηνικά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι "οι δυσκολίες" συνεχίζονται στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λωζάνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

  • Real.gr
Κέρι: Αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με Ιράν για τα πυρηνικά
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι "οι δυσκολίες" συνεχίζονται στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λωζάνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία αύριο, 31η Μαρτίου.

"Υπάρχουν ακόμη κάποια δύσκολα σημεία. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να τα επιλύσουμε, θα δουλέψουμε ως αργά και αύριο, με στόχο να πετύχουμε κάτι", είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

"Όλος ο κόσμος γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η σημερινή ημέρα", πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Τρίτη, 31 Μαρτίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Από τη Βοστόνη όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρέπεμψε στην ομιλία του Τζον Φ. Κένεντι κατά την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου 1961, προκειμένου να υπερασπιστεί τη διπλωματική προσέγγιση της κυβέρνησής του στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν.

Στα εγκαίνια του Ινστιτούτου Τεντ Κένεντι - του μικρού αδελφού του Τζον Κένεντι και σημαντικού στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος - ο Ομπάμα χαιρέτισε τη δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Τζον Κέρι για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

"Διαπραγματεύεται με το Ιράν και τη διεθνή κοινότητα και υπεραμύνεται της αρχής την οποία υπερασπίζονταν ο Τεντ και ο αδελφός του, ο πρόεδρος Κένεντι: Δεν διαπραγματευόμαστε υπό τη σκιά του φόβου, όμως δεν φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όταν ρωτήθηκε για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, ο εκπρόσωπος του Ομπάμα Έρικ Σουλτς είπε απλά ότι ο πρόεδρος ενημερώνεται "τακτικά".

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) επιχειρούν να καταλήξουν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε μια συνολική συμφωνία για το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που θα διασφαλίζει ότι θα είναι αποκλειστικά ειρηνικό, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v