Έντονο διάβημα της Κροατίας στη Σερβία

Για το κάψιμο της κροατικής σημαίας από τον Β. Σέσελι.

  • Real.gr
Έντονο διάβημα της Κροατίας στη Σερβία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας απέστειλε έντονο διάβημα στην επιτετραμμένη της σερβικής πρεσβείας στο Ζάγκρεμπ, Μπόσα Προντάνοβιτς και ο πρέσβης της Κροατίας στη Σερβία, Γκόρνταν Μάρκοτιτς θα κληθεί για διαβουλεύσεις στην κροατική πρωτεύουσα, με αφορμή τις δηλώσεις και τις ενέργειες του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος έκαψε χθες σημαία της Κροατίας στο Βελιγράδι.

"Ο κατηγορούμενος εγκληματίας πολέμου με λόγια μίσους, ρητορική πολέμου και συμβολισμό προσπαθεί να ασκήσει επιρροή στην περιοχή και κυρίως στις σχέσεις Σερβίας και Κροατίας, καίγοντας κροατική σημαία μπροστά από το κτίριο κρατικού κυβερνητικού θεσμού της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Η ανώτατη γενική εισαγγελία, σύμφωνα με αναφορές των σερβικών ΜΜΕ, αντέδρασε με την έναρξη ποινικής διαδικασίας, κάτι που θεωρούμε βήμα προς την κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε" τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας.

"Υπό τέτοιες συνθήκες, όλοι οι πολιτικοί έχουν αποστολή να κατευνάζουν την κατάσταση και να ενεργούν ορθολογικά και υπεύθυνα.

Οι ευρωπαϊκές αξίες συνεπάγονται σχέσεις καλής γειτονίας και ορθή συμπεριφορά στην περιοχή, κάτι που είναι μία από τις προϋποθέσεις για την επιτυχία της Σερβίας στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ" σημειώνεται στην ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ακόμη ότι η δήλωση που έκανε χθες ο ανώτατος πολιτικός αξιωματούχος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν είναι "προσβλητική, ανεπίτρεπτη και άκρως ανεύθυνη".

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν κάλεσε τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς να μην μιλά "κατά της Σερβίας" , αλλά "να ξεπεράσει τη ματαιοδοξία του" και να μεταβεί στο Βελιγράδι για να πει ό,τι σκέφτεται για τους Σέρβους και τη Σερβία".

Ο Κροάτης πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για επιστροφή του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι στη φυλακή, στη Χάγη, τόνισε ότι η παράδοσή του δεν θα αποσταθεροποιήσει την Κροατία, ούτε την περιοχή και ότι με αυτή η Σερβία θα αποδείξει ότι είναι δημοκρατική χώρα.

"Ελάτε σε εμάς, γνωρίστε τους 250.000 εκδιωχθέντες της στρατιωτικής επιχείρησης 'Καταιγίδα'", είπε ο κ. Βούλιν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ζητώντας από τον κ. Μιλάνοβιτς "να εξηγήσει στους εκδιωχθέντες Σέρβους ότι δεν εγκατέλειψαν την Κροατία για οικονομικούς λόγους" , αλλά ότι "τράπηκαν σε φυγή προτού καταλήξουν σε λάκκο" και "στα χέρια του κατηγορούμενου από το ICTY, Άντε Γκοτόβινα", τον οποίο, όπως σημείωσε, ο Κροάτης πρωθυπουργός αποκαλεί "άγγελο".

Ο αρχηγός του SRS, σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματός του έξω από το δικαστικό μέγαρο στο Βελιγράδι, ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών του ICTY, με την οποία ζητείται η άμεση ανάκληση της απόφασης προσωρινής αποφυλάκισής του και έκαψε σημαία της Κροατίας, τονίζοντας ότι αποστέλλει "σαφή μήνυμα" στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v