Η Ομογένεια τίμησε τους ήρωες της ΕΟΚΑ

Εξήντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) και η επέτειος τιμήθηκε και στον χώρο της Ομογένειας στην Αστόρια.

  • Real.gr
Η Ομογένεια τίμησε τους ήρωες της ΕΟΚΑ
 Εξήντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) και η επέτειος τιμήθηκε και στον χώρο της Ομογένειας με πολιτιστική εκδήλωση στο Σταθάκειο Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στην Αστόρια.

«Έχουμε χρέος να θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη τους ήρωες μας που πάλεψαν παλικαρίσια για να αποτινάξουν τον αγγλικό ζυγό» τόνισε ο γενικός πρόξενος της Κύπρου, Βασίλης Φιλίππου, επισημαίνοντας ότι «ο δρόμος που χάραξαν οι μάρτυρες της ελευθερίας αποτελεί πυξίδα του σημερινού αγώνα μας ενάντια στην τουρκική κατοχή».

Ο πρόξενος της Ελλάδας, Μάνος Κουμπαράκης, ανέφερε ότι «τιμούμε τον αγώνα, τη θυσία και τη μνήμη των ηρώων του κυπριακού αγώνα» και «ανανεώνοντας την υπόσχεσή μας για συνέχιση των προσπαθειών μέχρι την ελευθερία της Κύπρου».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Κώστας Τσέντας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ, ενώ παρέστη και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αναφέρθηκε στις δικές του μνήμες ως φοιτητής εκείνα τα χρόνια και στην «πανελλήνια συγκίνηση και κινητοποίηση» που είχαν προκαλέσει οι απαγχονισμοί αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Οι παριστάμενοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολιτιστικό πρόγραμμα-αφιέρωμα στην ιστορική επέτειο του κυπριακού ελληνισμού, με τη χορωδία του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής, με μαέστρο τον Φύτο Στρατή και στο πιάνο τον 'Αρη Αντωνιάδη. Εκτός από επετειακά τραγούδια διαβάστηκαν ποιήματα και αποσπάσματα από τις επιστολές μελλοθανάτων αγωνιστών προς τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Στο πρόγραμμα προβλήθηκαν εικόνες από τα φυλακισμένα μνήματα και με το σύνθημα που αναγράφεται σ' αυτά: «Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται», που αποτελούσε και τον τίτλο της εκδήλωσης.

Επίσης, προβλήθηκε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο-σκηνοθέτη, Πέτρο Πετρίδη, η αδελφή του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Μαρούλα Βρυωνίδου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Ανδρέας Χατζηιωάννου, ο οποίος ήταν και ο παρουσιαστής, Πόλυς Κυριάκου, Ανδρόνικος Διόμης, Νίκος Παπαγεωργίου και Πόλυς Χαραλάμπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v