Η Τουρκία απελαύνει 9 Βρετανούς που ήθελαν να μεταβούν στη Συρία

Oι τουρκικές αρχές αναμένεται να απελάσουν το Σάββατο εννέα Βρετανούς, που συνελήφθησαν καθώς επιχειρούσαν να μεταβούν στη Συρία, προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία απελαύνει 9 Βρετανούς που ήθελαν να μεταβούν στη Συρία
Oι τουρκικές αρχές αναμένεται να απελάσουν το Σάββατο εννέα Βρετανούς, που συνελήφθησαν καθώς επιχειρούσαν να μεταβούν στη Συρία, προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι 2 γυναίκες και οι 3 άνδρες συνελήφθησαν στην περιοχή του Χατάι, στη νότια Τουρκία, ενώ μαζί τους είχαν 4 παιδιά, περιλαμβανομένου ενός βρέφους 1 έτους, όπως είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ο τουρκικός στρατός.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στη Βρετανία καθώς αποκαλύφθηκε ότι ένα από τα παιδιά ήταν ο γιος ενός τοπικού αξιωματούχου του κόμματος των Εργατικών, του Σακίλ Άχμεντ.

Οι 9 Βρετανοί υπήκοοι θα απελαθούν προς τη Μεγάλη Βρετανία και θα τους απαγορευθεί να μεταβούν ξανά στην Τουρκία, μετέδωσε την Παρασκευή το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Η Τουρκία κατηγορείται συχνά από τους δυτικούς εταίρους της ότι δεν κάνει τίποτα για να αναχαιτίσει τη ροή των επίδοξων τζιχαντιστών που θέλουν να μεταβούν στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Στο κλίμα αυτό η Άγκυρα ζήτησε σήμερα από τον πρεσβευτή της Τυνησίας να δώσει εξηγήσεις σχετικά τις δηλώσεις που έγιναν από την χώρα του με τις οποίες κατηγορούσε την Τουρκία ότι διευκολύνει τη μετάβαση των τζιχαντιστών προς τη Συρία, δήλωσε ένας Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Το υπουργείο Εξωτερικών ζητά εξηγήσεις στο θέμα των σχολίων στα οποία προέβη το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας» είπε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Τυνησίας Ταϊέμπ Μπακούς προκάλεσε την οργή της Άγκυρας καθώς δήλωσε χθες ενώπιον του τύπου: «Η Τουρκία είναι μια περιοχή διέλευσης των νέων που πηγαίνουν να πολεμήσουν στη Συρία ή επίσης επιστρέφουν μέσω της Τουρκίας, προς τη Λιβύη και έπειτα παράνομα προς την Τυνησία».

«Ζητήσαμε από τον πρεσβευτή μας στην Τουρκία να επιστήσει την προσοχή των τουρκικών αρχών στο γεγονός ότι εμείς δεν θέλουμε μια ισλαμική χώρα, όπως είναι η Τουρκία, να παράσχει βοήθεια άμεσα ή έμμεσα στην τρομοκρατία στην Τυνησία διευκολύνοντας τη μετακίνηση των τρομοκρατών» προσέθεσε ο ίδιος.

Περίπου 3.000 Τυνήσιοι πολεμούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τύνιδας, στη Συρία και το Ιράκ στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο μουσείο Μπάρντο στην καρδιά της πρωτεύουσας της χώρας την 18η Μαρτίου.

Περίπου 500 από αυτούς τους βετεράνους έχουν επιστρέψει στην Τυνησία και οι αρχές της χώρας τους θεωρούν ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Εξάλλου, οι δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας συνέλαβαν 23 επιπλέον ύποπτους Ισλαμιστές μαχητές στο πλαίσιο της επιχείρησης καταστολής μετά την επίθεση στο μουσείο Μπάρντο όπου δύο ένοπλοι σκότωσαν 21 ξένους τουρίστες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο επισήμανε σε μια ανακοίνωση ότι οι 23 συλληφθέντες ανήκουν σε δύο τρομοκρατικούς πυρήνες. Μέχρι στιγμής 46 ύποπτοι έχουν συλληφθεί μετά την επίθεση στο Μπάρντο.

«Στα μέλη αυτών των τρομοκρατικών πυρήνων θα απαγγελθούν κατηγορίες για συνεργεία στην τρομοκρατική επίθεση (στο Μπάρντο) μέσω της παροχής όπλων και υλικοτεχνικής βοήθειας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v