Μετωπική για την εξεταστική

Υπερψηφίστηκε η πρόταση της συγκυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Υψηλοί τόνοι στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετωπική για την εξεταστική
Υπερψηφίστηκε η πρόταση της συγκυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 156 βουλευτές, κατά ψήφισαν 72 και παρών ψήφισαν 22 σε σύνολο 250 βουλευτών.

Υψηλοί τόνοι στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίασης της Βουλής για την σύσταση της εξεταστική επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνια.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής άσκησε κριτική στις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας πως οι συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής είχαν ως συνέπεια να εκτοξεύσουν το χρέος και την ανεργία, να μειώσουν μισθούς και συντάξεις και να οδηγήσουν σε κατάρρευση το κοινωνικό κράτος.


Real.gr A.TSIPRAS από realmedialive

Από την μεριά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας πως μέσα σε δυόμισι μήνες διακυβέρνησης φτάσαμε από το πανηγυρικό πρώτη φορά Αριστερά στην Αριστερά του τίποτα.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επιδιώκει την πολιτική συναίνεση και “απειλώντας” μάλιστα πως αν επιχειρήσει να σύρει την χώρα στην χρεοκοπία, τότε η αντιπολίτευση θα στήσει προανακριτική επιτροπή.

“Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε καμιά δεν μας αγγίζει. Εμείς θα κάνουμε προανακριτική επιτροπή αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.


Real.gr A.SAMARAS από realmedialive

Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι καταψηφίζει την πρόταση για εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ διότι η εισηγητική έκθεση αποτελεί απλώς ένα κατηγορητήριο της προηγούμενης κυβέρνησης και διότι η κυβέρνηση διάλεξε την χειρότερη στιγμή της διαπραγμάτευσης για να καταθέσει την πρόταση χαρακτηρίζοντας την “προβοκατόρικη”.


Real.gr SAMARAS APANTHSH από realmedialive

Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός "σήκωσε το γάντι” λέγοντας πως με νόημα πως “στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι”. “Το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι απέναντι σας έχετε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ψηλά το κεφάλι”, αντέτεινε επισημαίνοντας πως η χώρα δεν είναι πλέον υποταγμένη, κυρίαρχη υπολογίσιμη και πλέον οι δανειστές και οι εταίροι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα.


Real.gr TSIPRAS APANTHSH από realmedialive

Παράλληλα, δήλωσε ότι “δεν ζητάμε εξεταστική για να ποινικοποιήσουμε απόψεις ή πολιτικές επιλογές με τις οποίες διαφωνούμε. Αυτό είναι το αίτημα απέναντι σε έναν λαό που τα τελευταία πέντε χρόνια έκαναν θυσίες σε αντίθεση με κάποιους άλλους. Κάποιοι έβγαζαν χρήματα στο εξωτερικό. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να ελεγχθούν. Πρέπει να ελεγχθεί αν πίσω από τις πολιτικές αποφάσεις υπήρχαν άλλα κίνητρα”.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας πως προσαρμόστηκε γρήγορα στους κανόνες του παλιού πολιτικού συστήματος, καθώς έδωσε 200 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και 500 εκ. ευρώ για τα εξοπλιστικά.

Ταυτόχρονα, ζήτησε να διερευνηθούν οι ευθύνες των κυβερνήσεων που φόρτωσαν το Δημόσιο με χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους την περίοδο 2004-2009, για τις ευθύνες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που δεν έθεσαν θέμα δημοσίου χρέους.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος δήλωσε πως “ ο κ. Τσίπρας ψευδώς ζητά την συναίνεση” τονίζοντας πως η κυβέρνηση με την συγκεκριμένη πρόταση της διασπά την αντιπολίτευση.

“Η κυβέρνηση έχει κηρύξει ήδη εσωτερική στάση πληρωμών” σημείωσε προβλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει το Μνημόνιο 3, το οποίο θα είναι ταπεινωτικό.


Real.gr BENIZELOS από realmedialive

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v