Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρομπότ εναντίον ναρκών θαλάσσης

Συμβόλαιο με τη Thales – σε συνεργασία με την BAE Systems και τις ECA, ASV,Wood&Douglas και SAAB- υπέγραψε η OCCar (Organisation for Joint Armaments Cooperation), εκ μέρους της γαλλικής αρμόδιας αρχής DGA και της αντίστοιχης βρετανικής υπηρεσίας του υπουργείου Άμυνας, για το πρόγραμμα Maritime Mine Counter Measures.

Ρομπότ εναντίον ναρκών θαλάσσης
Συμβόλαιο με τη Thales - σε συνεργασία με την BAE Systems και τις ECA, ASV,Wood&Douglas και SAAB- υπέγραψε η OCCar (Organisation for Joint Armaments Cooperation), εκ μέρους της γαλλικής αρμόδιας αρχής DGA και της αντίστοιχης βρετανικής υπηρεσίας του υπουργείου Άμυνας, για το πρόγραμμα Maritime Mine Counter Measures.

Το εν λόγω πρόγραμμα είχε αρχίσει το 2012 στο πλαίσιο αγγλογαλλικής συνεργασίας, με σκοπό την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου αυτόνομου συστήματος για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ναρκών θαλάσσης και αυτοσχέδιων υποβρύχιων εκρηκτικών συσκευών (UWIED).

Το συμβόλαιο MMCM περιλαμβάνει τρία στάδια, περιλαμβάνοντας μια πρώτη φάση για σχεδιασμό.

Τα επόμενα θα περιλαμβάνουν την κατασκευή και τη δοκιμή ενός αυτόνομου, τηλεχειριζόμενου ναρκαλιευτικού ρομπότ για τους σκοπούς του γαλλικού ναυτικού και του Βασιλικού Ναυτικού.

Κάθε «πακέτο» θα αποτελείται από ένα USV (Unmanned Surface Vehicle- μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας) εξοπλισμένο με αυτόνομο σύστημα πλοήγησης, σόναρ και δυνατότητες εντοπισμού και εξουδετέρωσης ναρκών, ένα σύστημα T-SAS (Towed Synthetic Aperture Sonar) και αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV).

Tα υποβρύχια αυτά ρομπότ θα ολοκληρώνουν τις αποστολές τους αυτόνομα, λαμβάνοντας οδηγίες από ένα «μητρικό» σκάφος ή κάποια χερσαία βάση και αξιοποιώντας τις δυνατότητες τελευταίας τεχνολογίας σόναρ SAMDIS, με πολλαπλές λειτουργίες.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v