Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποψήφια Πρόεδρος η Χ.Κλίντον

Την πρόθεσή της να ζητήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών ως υποψήφια Πρόεδρος, μετά την ήττα του 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε η Χίλαρι Κλίντον. Ποιες είναι οι άλλες υποψηφιότητες για την Προεδρία των ΗΠΑ.

  • Real.gr
Υποψήφια Πρόεδρος η Χ.Κλίντον

Με σύνθημα «Νέες περιπέτειες, επόμενα κεφάλαια» η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει εκ νέου παρούσα στον αγώνα για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών, προκειμένου να καταστεί υποψήφια για τις επικείμενες Προεδρικές εκλογές του 2016. 

Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ είχε διεκδικήσει, χωρίς επιτυχία, το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος το 2008, χάνοντας από τον Μπάρακ Ομπάμα. Τώρα, όμως η Χίλαρι Κλίντον θεωρεί ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να κατακτήσει το πολυπόθητο «ναι» των εκπροσώπων των Δημοκρατικών.

Η Χίλαρι Κλίντον επισημοποίησε χθες το βράδυ με βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα hillaryclinton.com την υποψηφιότητά της. 



«Είμαι υποψήφια για την προεδρία», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, πρώην Πρώτη Κυρία, γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας μία εδώ και μήνες αναμενόμενη υποψηφιότητα. «Οι απλοί Αμερικανοί έχουν ανάγκη από έναν αγωνιστή. Θέλω να είμαι αυτή η αγωνίστρια. Ξεκινάω εκστρατεία για να κερδίσω τις ψήφους σας», δήλωσε η 67χρονη Χίλαρι Κλίντον.

Το επιτελείο της πρώην πρώτης κυρίας έχει κάνει οργανωμένη δουλειά δημιουργώντας όχι μόνο το λογότυπο της υποψηφιότητας για την κούρσα του χρίσματος, αλλά μια ολοκληρωμένη και ελκυστική προεκλογική καμπάνια που στοχεύει στη στήριξη των απλών πολιτών, αλλά και στην ενίσχυση του προφίλ της μέσω του διαδικτύου.

Η ιστοσελίδα της υποψηφιότητάς της έχει «χτιστεί» με τη φιλοσοφία των social media, τακτική που κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς τη χρησιμοποίησε κατά κόρον ο ανθυποψήφιός της Μπάρακ Ομπάμα, τόσο στη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών, όσο και στις δυο επιτυχημένες προεκλογικές του εκστρατείες για τις Προεδρικές εκλογές. 

Μάλιστα, στην σελίδα της υπάρχει και ειδική κατηγορία που προσκαλεί υποψήφιους χρηματοδότες που μπορούν να δωρίσουν από 4 έως και 100 δολάρια για τη στήριξη της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον, κάτι που σημαίνει ότι η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών βασίζεται στη στήριξη των απλών πολιτών.

Η Χίλαρι Κλίντον υπήρξε πρώτη κυρία των Η.Π.Α. από το 1993 έως και το 2001 στο πλευρό του συζύγου της Μπιλ Κλίντον, ενώ χρημάτισε υπουργός Εξωτερικών από το 2009 ως το 2013, κατά την πρώτη θητεία του Μπάρακ Ομπάμα στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Προς το παρόν, είναι η μόνη υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις.

Οι προκριματικές εκλογές θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2016 στην Αϊόβα και το Νιού Χαμσάιρ. Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2016.

Η Κλίντον έχει εξασφαλίσει τη συμμαχία και τη φιλία του πρώην πολιτικού της αντιπάλου στις προκριματικές του 2008, του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε χθες ότι «θα είναι μία εξαιρετική πρόεδρος».

Από την Άιοβα αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία

Η Χίλαρι Κλίντον πρόκειται να επισκεφθεί την - στρατηγικής σημασίας στις εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος - πολιτεία Άιοβα την Τρίτη και την Τετάρτη, κάνοντας τις πρώτες της εμφανίσεις μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.

Η Κλίντον θα πάρει μέρος σε μια συζήτηση με φοιτητές και εκπαιδευτικούς σε ένα κολέγιο στο Μοντιτσέλο, στην Άιοβα, την Τρίτη και κατόπιν θα συναντηθεί με ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στο Νόργουοκ.

Οι άλλες πιθανές υποψηφιότητες

Απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, πολλοί Ρεπουμπλικανοί θα διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματός τους. Δύο έχουν ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους, οι γερουσιαστές του Tea Party Τεντ Κρουζ και Ραντ Πολ, ενώ ο συνάδελφός τους Μάρκο Ρούμπιο, κουβανικής καταγωγής, είναι πιθανόν να κάνει την ανακοίνωση αύριο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι.

Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για το χρίσμα δεν έχει κρύψει ένας άλλος γόνος αμερικανικής πολιτικής δυναστείας, ο Τζεμπ Μπους, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, που δεν έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση.

«Πρέπει να τα καταφέρουμε καλύτερα από ό,τι η εξωτερική πολιτική του Ομπάμα και της Κλίντον, που αποδυνάμωσε τις σχέσεις με τους συμμάχους μας και αποθράσυνε του εχθρούς μας», λέει ο 62χρονος Τζεμπ Μπους, γιος και αδελφός των πρώην προέδρων Τζορτζ Χ. Γ. Μπους και Τζορτζ Γ. Μπους.

Υπέρ της υποψηφιότητας Κλίντον ο Σταϊνμάιερ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας καλωσόρισε την ανακοίνωση της Χίλαρι Κλίντον ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016 στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως έχει δείξει ότι είναι μια σθεναρή εταίρος της Ευρώπης.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild χθες Κυριακή, πριν η Κλίντον γνωστοποιήσει επίσημα τις προθέσεις της, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ της ευχήθηκε επιτυχία.

“Η Χίλαρι Κλίντον... όχι μόνο έχει δείξει ότι είναι μια αξιόπιστη εταίρος για την Ευρώπη και φίλη της Γερμανίας, αλλά έχει επίσης αποδείξει ότι έχει σίγουρα ένστικτα στις διεθνείς κρίσεις-από το Αφγανιστάν ως την Μέση Ανατολή”, έγραψε ο Σταϊνμάιερ.

Επισήμανε ακόμη πως η Κλίντον γνωρίζει και αντιλαμβάνεται τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης και ότι σε ταραγμένους καιρούς είναι σημαντικό η Ευρώπη να έχει έναν εταίρο στην ηγεσία των ΗΠΑ που δεν έχει ιδεολογικές προκαταλήψεις.

Η Κλίντον “κατέχει την τέχνη της πολιτικής όσο ελάχιστοι άλλοι. Πάνω απ' όλα, στις διεθνείς υποθέσεις”, πρόσθεσε ο Σταϊνμάιερ, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που βρίσκονται κοντά στους Δημοκρατικούς.

Ο Σταϊνμάιερ ανέφερε στο άρθρο του ότι γνώρισε την Κλίντον κατά την πρώτη του θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών και την “εκτίμησε”, τόσο ως έναν “ευφυή συνομιλητή”, όσο και ως “μια πολιτικό η οποία μπορεί να ακούσει”.

Πάντως παρά το γεγονός ότι ο Σταϊνμάιερ είναι ΥΠΕΞ της Γερμανίας, με τις απόψεις του είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο ότι συμφωνεί η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v