Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόσοβο: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις για διαφθορά στην Eulex»

Η έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα Ζ. Πολ Ζακέ.

Κόσοβο: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις για διαφθορά στην Eulex»
Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, Ζαν Πολ Ζακέ, στον οποίο ανατέθηκε να εξετάσει την εκπλήρωση της εντολής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) και κυρίως τους ισχυρισμούς για διαφθορά στελεχών της, παρέδωσε χθες στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, έκθεση με τα πορίσματα της έρευνας, στην οποία αναφέρει ότι δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν τις καταγγελίες περί διαφθοράς.

Στην πολυσέλιδη έκθεση, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, περιγράφεται λεπτομερώς η υπόθεση της εισαγγελέως της αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex), Μαρί Μπαμιέ, η οποία κατηγόρησε ανώτατους αξιωματούχους της αποστολής της ΕΕ, ότι δωροδοκήθηκαν για να συγκαλύψουν υποθέσεις διαφθοράς, αν και το όνομά της στο έγγραφο έχει καλυφθεί για νομικούς λόγους.

Ο Ζαν Πολ Ζακέ, γενικός γραμματέας της Διευρωπαϊκής Ένωσης Πολιτικών Σπουδών (TEPSA) και ειδικός σύμβουλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, υποστηρίζει ότι δεν βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν τις κατηγορίες της κ. Μπαμιέ, αλλά διαπιστώνει σειρά ελλείψεων στο έργο της ευρωπαϊκής δικαστικής αποστολής και κάνει συστάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Υπογραμμίζει δε, ότι οι "υποψίες για συγκάλυψη υποθέσεων, ευτυχώς αποδείχθηκε ότι ήταν αβάσιμες".

Ο Γάλλος καθηγητής στην έκθεσή του τονίζει, ότι η απόφαση της Eulex να διενεργηθεί "ad-hoc" και άκρως εμπιστευτική έρευνα για τους ισχυρισμούς της εισαγγελέως, αντί να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία, τροφοδότησε την "αδικαιολόγητη" υποψία της συγκάλυψης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Προσθέτει, όμως, ότι η έρευνα "είναι απόδειξη της προθυμίας των υπευθύνων να ανακαλύψουν την αλήθεια".

Αναφέρει ακόμη ότι η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από κάποια καθυστέρηση, επειδή οι αρχικοί ισχυρισμοί στερούνταν αξιοπιστίας και ήταν αναγκαία η συλλογή πληροφοριών.

Σύμφωνα με τα πορίσματα του Γάλλου ακαδημαϊκού, επτά χρόνια μετά την ανάπτυξη της Eulex στο Κόσοβο, "η διαφθορά είναι πανταχού παρούσα" και η αποστολή χρειάζεται "μεταρρύθμιση".

Η Eulex συγκροτήθηκε για να προστατεύσει το κράτος δικαίου και κατηγορήθηκε ότι υπονομεύει το κράτος δικαίου, αναφέρει ο κ. Ζακέ και προσθέτει ότι η αξιοπιστία της αποστολής επλήγη σε σημείο που οι ενέργειές της, από εδώ και πέρα, θα σπιλώνονται με υποψία και κάθε απόφασή της, καταδικαστική ή όχι, κινδυνεύει να γίνεται αντικείμενο κριτικής για διαφθορά.

"Παρέλαβα την έκθεση του καθηγητή διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου Ζαν Πολ Ζακέ και σύμφωνα με την υπόσχεσή μου για διαφάνεια, σήμερα την απέστειλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους εκπροσώπους των χωρών - μελών" ανέφερε η κ. Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της προς τα ΜΜΕ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ευχαρίστησε τον κ. Ζακέ και ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να εφαρμόσουν τις συστάσεις του.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε, τον περασμένο Νοέμβριο, από τον Ζαν Πολ Ζακέ να ερευνήσει τις καταγγελίες που διοχετεύθηκαν στα ΜΜΕ του Κοσόβου, ότι η αποστολή της ΕΕ απέκρυψε αποδείξεις σε υποθέσεις διαφθοράς και δολοφονιών και ανώτερα στελέχη της δωροδοκήθηκαν.

Η Μαρία Μπαμιέ, εισαγγελέας από τη Βρετανία, εργαζόταν στην Eulex από το 2008, όταν η αποστολή της ΕΕ αναπτύχθηκε στο Κόσοβο και ασχολήθηκε με υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, διαφθοράς και εγκλημάτων πολέμου, οι οποίες ήταν σύνθετες για το δικαστικό σύστημα του Κοσόβου.

Τον Οκτώβριο του 2014, η εισαγγελέας απομακρύνθηκε ως ύποπτη για διαρροή εγγράφων στον Τύπο, με σκοπό να στηρίξει τις καταγγελίες της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο