Δρίτσας: Ανεύθυνη επιχείρηση αξιοποίησης του μεταναστευτικού

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτει ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε μία "δήθεν πολιτική ανοικτών συνόρων της κυβέρνησης".

  • Real.gr
Δρίτσας: Ανεύθυνη επιχείρηση αξιοποίησης του μεταναστευτικού
 "Ανεύθυνη επιχείρηση αξιοποίησης" του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος καταγγέλλει με συνέντευξή του στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρος Δρίτσας και προσθέτει ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε μία "δήθεν πολιτική ανοικτών συνόρων της κυβέρνησης". Σημειώνει ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου οι μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο αυξήθηκαν το 2014 κατά 285% έναντι του 2013 και υπογραμμίζει ότι δεν είναι εθνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαικό και η απαιτείται συνολική ευρωπαική αντιμετώπισή του.

ΕΡ: Υπουργέ, κάποιοι προσπαθούν να εμφανίσουν τη χώρα μας ότι είναι απροετοίμαστη ν’ αντιμετωπίσει το τεράστιο ρεύμα προσφύγων και μεταναστών, που φυσικά δεν αφορά μόνο τη χώρα αλλά αφορά όλη την Ευρώπη. Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης και ποια είναι η στάση του υπουργείου σας;

ΑΠ: Κατ’ αρχάς και από μένα πολλές ευχές. Χρόνια Πολλά, καλή δύναμη και με αισιοδοξία για τις δυσκολίες και με αποτελέσματα στις προσπάθειες όλων μας.
Υπάρχει αυτές τις μέρες σε εξέλιξη μια ανεύθυνη επιχείρηση αξιοποίησης ενός πολύ σοβαρού προβλήματος. Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα όντως βρίσκεται σε μια καμπή, που προκύπτουν επιπτώσεις πολύ σοβαρές και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Για να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες έχουμε συγκροτήσει κυβέρνηση με νέο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και από την πρώτη στιγμή έχουμε συντονισμένες δράσεις και σχεδιασμούς όλων των συναρμόδιων υπουργείων για να έχουμε προετοιμασία και έγκαιρη δυνατότητα αντιμετώπισης σε συνθήκες καθόλου εύκολες και χωρίς οι προηγούμενοι να έχουν προνοήσει γι’ όλα αυτά.

ΕΡ: Η κυβέρνηση δρομολόγησε χθες μέτρα ανακούφισης των προσφύγων αλλά το πρόβλημα παραμένει, όπως είπατε κι εσείς. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη χώρα, αφορά όλη την Ευρώπη. Πως μπορεί η χώρα μας να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος που είναι πλέον κορυφαίο πρόβλημα σχεδόν για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για τις χώρες του Νότου της Ευρώπης;

ΑΠ: Δεν είναι μόνο μέτρα ανακούφισης των προσφύγων. Σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος που είναι και ανθρωπιστικό και πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόβλημα κοινωνικής συνοχής και πρόβλημα εσωτερικής και εθνικής ασφάλειας. Όλα αυτά συνεκτιμώνται και αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και ενιαία χωρίς διακρίσεις. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα σημαντικό γεγονός. Δεν οφείλεται, όπως εύκολα σπεύδουν να διακηρύξουν ορισμένοι σε κάποια δήθεν πολιτική ανοικτών συνόρων της σημερινής κυβέρνησης.

Θα σας πω μόνο, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση που έχω στα χέρια μου που μου έδωσαν από την πρώτη στιγμή ο αρχηγός και οι αξιωματικοί επιτελείς του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, ότι το 2014 οι μεταναστευτικές ροές σε ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο αυξήθηκαν σε ποσοστό 285% σε σχέση με το 2013. Είναι μια πραγματικότητα που έχει ξεκινήσει από τότε, από το 2014, εξαιτίας των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά κυρίως στη Συρία και που φυσικά επιδεινώνεται διαρκώς και το πρόβλημα διογκώνεται.

Πράγματι, έχουμε αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και θα έχουμε μεγαλύτερες και γι’ αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά και συνδυασμένα, αλλά ας αφήσουμε τη μικροπολιτική στην άκρη. Δε βοηθά κανέναν. Αντίθετα, δημιουργεί εντάσεις που κανέναν δεν ωφελούν. Σας λέω μόνο πως ότι στελέχη του Λιμενικού Σώματος επιχειρούν και λειτουργούν στο ανατολικό Αιγαίο και στα νησιά επί τη βάση λεπτομερών οδηγιών που περιέχονται σε εγκύκλιο με ημερομηνία: 8 Αυγούστου του 2013.

Και για την έρευνα διάσωση και για την προώθηση και για κάθε τι. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι φθηνή πολιτική όλα αυτά που ακούγονται αυτές τις μέρες και που προσπαθούν να διαβάλουν υπουργούς και μια κυβέρνηση που με πρωτοφανή θα έλεγα σοβαρότητα και υπευθυνότητα έχει ενεργοποιήσει διαδικασίες συνολικής αντιμετώπισης ενός όντως πολύ σοβαρού ζητήματος.

Οι χθεσινές αποφάσεις άλλωστε το αποδεικνύουν αυτό και δεν ήταν μια τυχαία πρωτοβουλία. Είχαν προηγηθεί σειρά συσκέψεων όλων των συναρμοδίων υπουργών και των επιτελών των αντίστοιχων υπουργείων μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και με άλλους κοινωνικούς φορείς. Στη συνέχεια και στην κορύφωση αυτής της προσπάθειας συγκροτήθηκε και σε ανώτατο επίπεδο υπό τον πρωθυπουργό, η χθεσινή σύσκεψη.

ΕΡ: Κύριε υπουργέ μια τελευταία ερώτηση να μην σας τρώω τον πολύτιμο χρόνο σας. Εσείς θα έχετε μια σύνοδο με τους αρμόδιους υπουργούς της ΕΕ τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Τι ακριβώς θα θέσετε σε αυτή τη σύνοδο; Ποιο είναι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης από την Ευρώπη;

ΑΠ: Είναι ολοφάνερο όχι μόνο με τις τωρινές εξελίξεις αλλά σε όλη τη διαδρομή ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι πρόβλημα της Ελλάδας, πρόβλημα της Μάλτας, πρόβλημα της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, χρειάζεται ευρωπαϊκή αντιμετώπιση σε όλα τα επίπεδα. Τόσο σε σχέση με τις παρεμβάσεις αποτροπής της φυγής, βελτίωσης των όρων ώστε να μην εντείνεται η τάση φυγής των πληθυσμών από τις πατρίδες τους, όσο και σε σχέση με τα ζητήματα της υποδοχής, της περίθαλψης, της αναγνώρισης των δικαιωμάτων ασύλου σε όσους πραγματικά προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και είναι πρόσφυγες και στην αναλογική κατανομή των βαρών και των ευθυνών για τη διαχείριση αυτού του προβλήματος απ’ όλα τα κράτη της Ευρώπης.

ΕΡ: Δηλαδή επανεξέταση της Συνθήκης του Δουβλίνου;

ΑΠ: Δε νομίζω ότι είναι ώριμο ν’ αναθεωρηθεί άμεσα η Συνθήκη του Δουβλίνου. Ώριμη είναι η ανάγκη να παρθούν πρόσθετα μέτρα και να χαραχτούν νέες επικουρικές πολιτικές για την κοινή αντιμετώπιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v