Γερμανικές πιέσεις με πρωταγωνιστή τον Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όχι μόνον απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, αλλά υποβάθμισε και τον κίνδυνο από ένα ενδεχόμενο Grexit για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία.

  • Real.gr
Γερμανικές πιέσεις με πρωταγωνιστή τον Σόιμπλε
Σκηνικό πιέσεων που επικαλείται ακόμα και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ διαμορφώνεται εν όψει της τελικής φάσης της διαπραγμάτευσης από αξιωματούχους της Γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και από τα Γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις πιέσεις αυτές διαδραματίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για να παραστεί στη εαρινή συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΔΝΤ, όχι μόνον απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου και μετέθεσε τον ορίζοντα της συμφωνίας για την 30η Ιουνίου, αλλά υποβάθμισε και τον κίνδυνο από ένα ενδεχόμενο Grexit για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει όλα τα ενδεχόμενα, η παγκόσμια οικονομία δεν θα υποστεί μεγάλες συνέπειες», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Σόιμπλε έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε ερωτήσεις σε εκδήλωση του αμερικανικού συμβουλίου διεθνών σχέσεων CFR όπου ήταν προσκεκλημένος σε συζήτηση με τον πρώην αμερικανό ΥΠΟΙΚ Λώρενς Σάμερς.

Ο κ. Σόιμπλε, όπως είχε κάνει προηγουμένως και ο εκπρόσωπός του, ξεκαθάρισε ότι «Δεν αναμένεται λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου» και προειδοποίησε παράλληλα πως η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς έχει περισσότερα προβλήματα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Αργότερα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg o κ. Σόιμπλε μετέθεσε στο μέλλον τον ορίζοντα για μια συμφωνία, λέγοντας ότι, η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της και να αποδεσμευτούν τα χρήματα που η χώρα θέλει.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απέκλεισε και το ενδεχόμενο μετάδοσης προβλημάτων στις αγορές, αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρωζώνης απαντώντας στη σχετική ερώτηση: «Δεν βλέπω μετάδοση στις αγορές από τα προβλήματα της Ελλάδας, οι αγορές έχουν υπολογίσει όλες τις πιθανότητες. Αν κοιτάξετε την Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης ως σύνολο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών μας λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το οτιδήποτε θα συμβεί. Δεν μπορείτε να δείτε καμία μετάδοση».

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας «Ντι Τσάιτ», το οποίο επικαλούμενο πηγές στην γερμανική κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται ένα σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στο ευρώ». Αξίζει να σημειωθεί, πως ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε χθες οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα στη Γερμανική κυβέρνηση διαμορφώνεται η αντίληψη πως η Αθήνα δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει κάποια από τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές τις προσεχείς κρίσιμες εβδομάδες.

Για το λόγο αυτό, το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που επικαλείται η εφημερίδα, θα βρεθεί τρόπος ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που από το καταστατικό της απαγορεύεται καθώς θα θεωρηθούν και αυτές χρεοκοπημένες.

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό πάντως θα είναι να δείξει η κυβέρνηση πνεύμα συνεργασίας και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αν όχι, η Γερμανική κυβέρνηση θα αποδεχτεί την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v