Κολομβία: «Βολές» ανταρτών κατά της κυβέρνησης για τη νέα αιματοχυσία

Οι αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Μπογκοτά για την επανάληψη της βίας στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο της Λατινικής Αμερικής.

  • Real.gr
Κολομβία: «Βολές» ανταρτών κατά της κυβέρνησης για τη νέα αιματοχυσία
 Οι αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Μπογκοτά για την επανάληψη της βίας στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο της Λατινικής Αμερικής και αρνήθηκαν να πουν αν μια μέρα νωρίτερα παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός που οι ίδιοι είχαν κηρύξει με μία επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 κυβερνητικοί στρατιώτες.

Η σύγκρουση στην αγροτική βορειοδυτική επαρχία Κάουκα είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περισσότερων από 20 στρατιωτών και τον θάνατο ενός αντάρτη, ανακοίνωσε ο στρατός. Ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος έκανε λόγο για εσκεμμένη επίθεση ενώ οι FARC υποστήριξαν ότι είναι αμύνθηκαν εναντίον εισβολής των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σε απάντηση, ο Σάντος διέταξε την επανάληψη των βομβαρδισμών εναντίον θέσεων του FARC, ενώ είχε διακόψει τις αεροπορικές επιδρομές ως αναγνώριση της μονομερούς εκεχειρίας από τους αντάρτες, η οποία είχε κηρυχτεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Παρά την βία, οι ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες διαρκούν δύο χρόνια, συνεχίστηκαν σήμερα στην Αβάνα, όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Κολομβίας και ηγέτες των FARC προσπαθούν να διαπραγματευτούν τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων από το 1964.

Οι FARC ζητούν από τον Σάντος να ανταποκριθεί στη μονομερή κατάπαυση του πυρός των ανταρτών με μία εκεχειρία και από τις δύο πλευρές, αλλά ο πρόεδρος αντιστέκεται, επικαλούμενος προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες όταν οι αντάρτες εκμεταλλεύτηκαν την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να εξοπλιστούν εκ νέου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο διοικητής των FARC Πάμπλο Κατατούμπο, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αβάνα, λίγο πριν συμμετάσχει στον τελευταίο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση για το αν οι FARC αίρουν τη μονομερή κατάπαυση του πυρός, την οποία είχαν κηρύξει τον Δεκέμβριο.

«Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, με την κυβέρνηση να αρνείται να υπογράψει μία διμερή κατάπαυση του πυρός, ο μόνος υπεύθυνος για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων και της συνέχισης του πολέμου είναι το κράτος. Είναι καιρός για γαλήνη και όχι πολεμοχαρείς αποφάσεις», δήλωσε ο Κατατούμπο.
«Αν αυτή η κατάσταση (στην Κάουκα) συνεχιστεί, θα υπάρξουν περισσότερες συγκρούσεις», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v