Φιλίππου: Ισομερής κατανομή προσφύγων σε όλη τη χώρα

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ισομερής κατανομή τους σε όλο τον ελλαδικό χώρο για να μην επιβαρυνθεί μόνο η Αθήνα.

  • Real.gr
Φιλίππου: Ισομερής κατανομή προσφύγων σε όλη τη χώρα
«Η τοπική αυτοδιοίκηση θα συμβάλει στην ανακούφιση των εισερχόμενων προσφύγων με ισομερή κατανομή τους σε ολόκληρη την επικράτεια μέχρι να ολοκληρωθούν οι νομιμοποιητικές διαδικασίες για να μπορέσουν να πάνε σε χώρες της Ε.Ε» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το μεταναστευτικό ζήτημα, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Ο Πέτρος Φιλίππου -ο οποίος με τον ομόλογό του Νοτίου Τομέα Χρήστο Καπάταη, εκπροσώπησαν την Περιφέρεια- χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμβολή της Τ.Α. στην αντιμετώπιση του προβλήματος, εφ’ όσον «οι τοπικές κοινωνίες είναι οι πρώτες που υφίστανται τις συνέπειες από την εισροή προσφύγων στη χώρα μας».

Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία και ο από κοινού σχεδιασμός μεταξύ πολιτείας, αυτοδιοίκησης, εκκλησίας, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων ανθρωπιστικών φορέων στη λογική ανεύρεσης στεγασμένων χώρων - μικρών εγκαταστάσεων (χωρητικότητας 80 - 100 ατόμων) και όχι μεγάλων κέντρων φιλοξενίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα κύματα των προσφύγων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ισομερής κατανομή τους σε όλο τον ελλαδικό χώρο για να μην επιβαρυνθεί μόνο η Αθήνα και ότι στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμού, οι Περιφέρειες και οι δήμοι θα υποβάλουν τις προτάσεις τους, ώστε το κράτος να ενισχύσει θεσμικά και οικονομικά τους φορείς που θα εμπλακούν στις παραπάνω διαδικασίες.

Το πρόβλημα, σημείωσε ο Πέτρος Φιλίππου, δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό «και οι λύσεις θα πρέπει να δοθούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ».

Τέλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό τον διάλογο που έχει ξεκινήσει με την κοινωνία προκειμένου με τη συμμετοχή όλων μπορεί να βρεθεί άμεσα λύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v