Ανεκλήθη η πρόσκληση στον Θάτσι

ΜΚΟ είχε προσκαλέσει τον ΥΠΕΞ του Κοσόβου να συμμετάσχει σε διάσκεψη στο Βελιγράδι.

Ανεκλήθη η πρόσκληση στον Θάτσι

Η σερβική μη κυβερνητική οργάνωση "Επιτροπή Νεολαίας για την Εκπαίδευση" ανακάλεσε την πρόσκληση στον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι για συμμετοχή στη διάσκεψη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, "Μαζί μπορούμε καλύτερα", που διοργανώνεται στις 24 Απριλίου στο Βελιγράδι.

Η "Επιτροπή Νεολαίας για την Εκπαίδευση" σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ανακάλεσε την πρόκληση, λόγω πιέσεων και απειλών που δέχθηκε τις προηγούμενες μέρες και τις οποίες λαμβάνει πολύ σοβαρά.

Στη διάσκεψη είχε προγραμματιστεί 20 ομιλητές να συζητήσουν με τους νεαρούς πρεσβευτές συμφιλίωσης και άλλους αξιωματούχους για την πορεία ένταξης των χωρών της περιοχής στην ΕΕ.

"Από τότε που δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ το προσχέδιο ατζέντας της συνάντησης δεχθήκαμε ισχυρές πολιτικές πιέσεις και απειλές διάφορων οργανισμών και προσώπων με σκοπό να μην πραγματοποιηθεί η αναγγελθείσα συνάντηση" σημειώνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τα μέλη της ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι κατανοούν πως είναι πρόωρο για μία τέτοιου είδους συνάντηση και ότι λυπούνται για την ευκαιρία που χάνεται να αποσταλεί μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία στην περιοχή στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η ιδέα του προγράμματος της συνάντησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήταν η ενθάρρυνση πολυπροοπτικής προσέγγισης για τη συζήτηση θεμάτων ουσιαστικής σημασίας για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

"Θεωρούμε ότι η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ επαγγελματιών που προέρχονται από την περιοχή είναι απαραίτητη, επειδή αποτελεί προϋπόθεση για καλύτερη ενσωμάτωση στις δομές της ΕΕ. Συνάντηση των υπουργών δεν θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι, αλλά στο προβλεπόμενο πάνελ 'Νέοι πρεσβευτές συμφιλίωσης', μία ακόμη φορά θα αποδειχθεί τι είναι καλό παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας - είτε συναντώνται στο Βελιγράδι, είτε στα Σκόπια, στο Σαράγεβο ή στην Πρίστινα ή κάπου στην Ευρώπη" τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση διευκρινίζει ότι ανακλήθηκαν οι προσκλήσεις και στους υπουργούς Εξωτερικών της Σερβίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της ΠΓΔΜ.

"Την απόφαση να ανακαλέσουμε τις προσκλήσεις στους υπουργούς Εξωτερικών, τη λάβαμε μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, επειδή ολόκληρη η αρνητική εκστρατεία και συνάφεια που έλαβε η διάσκεψη, έρχεται σε αντίθεση με το έργο και τα προγράμματά μας. Την ίδια στιγμή, αυτό με κανέναν τρόπο δεν επηρεάζει τη διεξαγωγή της διάσκεψης, η οποία είναι κάτι πολύ περισσότερο από τους μεμονωμένους ομιλητές και στην οποία θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα του έργου μας" αναφέρει η "Επιτροπή Νεολαίας για την Εκπαίδευση".

Στη διάρκεια του τριετούς προγράμματος,η μη κυβερνητική οργάνωση εργάστηκε με νέους ηγέτες, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με το παρελθόν και το ξεπέρασαν με ειρηνικό τρόπο και υπογράμμισαν έτσι τη σημασία της μη βίαιης επίλυσης συγκρούσεων και την εξαίρετη αξία του αμοιβαίου σεβασμού, διαλόγου και συνεργασίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση τονίζει ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει μέσω των προγραμμάτων της, ώστε οι μελλοντικοί ιθύνοντες να είναι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα συμφιλίωσης και να εργαστούν από κοινού ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών για την ευημερία των πολιτών τους, επειδή μαζί σίγουρα μπορούμε καλύτερα και περισσότερο.

Αξιωματούχοι στο Βελιγράδι διεμήνυσαν ότι με βάση σερβικό ένταλμα σύλληψης και τους σερβικούς νόμους θα συλληφθεί ο Χασίμ Θάτσι εφ' όσον εμφανιστεί στο Βελιγράδι.

Ο Χασίμ Θάτσι, στις 11 Ιουλίου του 1997, καταδικάστηκε ερήμην από το περιφερειακό δικαστήριο της Πρίστινας σε 10 χρόνια κάθειρξη για τρομοκρατική δράση και την καταδικαστική απόφαση, στις 12 Μαρτίου του 1999, επικύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας. Το σερβικό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Χασίμ Θάτσι εκδόθηκε στις 9 Μαρτίου του 1999 και το 2003 επεκτάθηκε και για κατηγορίες για γενοκτονία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v