Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεργιακό «λουκέτο» σε δήμους και πανεπιστήμια

Σε ενιαία γραμμή, δήμαρχοι και περιφερειάρχες αποφάσισαν να μην εφαρμόσουν την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Αρνητικά και τα πανεπιστήμια.

  • Real.gr
Απεργιακό «λουκέτο» σε δήμους και πανεπιστήμια
Σε «αντάρτικο» κατά της κυβέρνησης προχωρούν οι δήμοι, οι Περιφέρειες και τα πανεπιστήμια με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία οι φορείς της γενικής κυβέρνησης και οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού πρέπει να μεταβιβάσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δήμοι και Περιφέρειες δηλώνουν κάθετα αρνητικοί στη μεταφορά των ταμειακών τους διαθεσίμων στην κεντρική Τράπεζα και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινούνται και τα ανώτατα ιδρύματα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα κονδύλια της έρευνας.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση της ΠΝΠ, επιχειρώντας να αντλήσει ρευστότητα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών προσβλέποντας ότι θα συγκεντρωθούν περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε repos και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της χώρας.

Ωστόσο, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα πανεπιστήμια δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη. Αύριο που θα εισαχθεί για κύρωση στη Βουλή η ΠΝΠ, δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αρχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ παράλληλα απεργιακό λουκέτο θα μπει από τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Μαζί με την ΚΕΔΕ και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κατήγγελλε την κυβερνητική ενέργεια και ομοφώνως αποφάσισε να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της ΠΝΠ και να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας αντιλήφθηκε προσωπικά την εχθρική και αρνητική στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη θυελλώδη μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που πήρε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μέρος, έγινε αποδέκτης των αρνητικών σχολίων των δημάρχων που δήλωσαν επιφυλακτικοί απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα ανταγωνιστικά επιτόκια που θα αποσπάσουν αν καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αντίθετοι οι Δήμοι

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας αποφάσισε μετά από επτάωρη συνεδρίαση, με τον Δημήτρη Μάρδα να δίνει το παρών κατά τις δύο πρώτες ώρες, να μην εφαρμόσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να μην επιτρέψει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η απόφαση των δημάρχων να μην εφαρμοστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ελήφθη με αυξημένη πλειοψηφία, με την ΚΕΔΕ να χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ΠΝΠ, ενώ ζητά την άμεση απόσυρσή της και καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας σε συνεδριάσεις.

Η ΚΕΔΕ δεν θα εφαρμόσει την ΠΝΠ τουλάχιστον έως τις 7 Μαΐου, οπότε και θα γίνει το συνέδριό της, ενώ οι περιφερειάρχες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και μέχρι τότε δεν θα υλοποιήσουν την ΠΝΠ. Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι στους δήμους ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και πορείες, την ημέρα που η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα πάει στη Βουλή.

Κατά την τεταμένη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ζητούσε από τους δημάρχους να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα διαθέσιμα, εκτιμώντας ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο μήνες και ότι θα συγκεντρώσει 5,5-6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. θα είναι από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αντίδραση των δημάρχων ήταν έντονη, απαντώντας ότι αν γίνει αυτό, τότε δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους υπαλλήλους, αλλά και να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές δράσεις, όπως τα ΚΑΠΙ και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Όχι και από τους Περιφερειάρχες

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους δήμους βρίσκονται και οι Περιφέρειες της χώρας. Οι επικεφαλείς των φορέων β’ της αυτοδιοίκησης χαρακτήρισαν την απόφαση «βίαιη συνταγματική εκτροπή», καθώς, όπως ανέφεραν, παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος που εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ.

Ο Δημήτρης Μάρδας, αφού άκουσε σειρά από ενστάσεις και απορίες των περιφερειαρχών για το μέτρο της κυβέρνησης, διευκρίνισε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν με βάση την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τα βήματα

• Οι περιφέρειες θα προϋπολογίσουν τις ανάγκες τους για το επόμενο 15νθήμερο και θα κρατήσουν τα αναλογούντα κεφάλαια.
• Τα υπόλοιπα που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ και θα τοκιστούν με επιτόκιο 2,5%.
• Όταν οι περιφέρειες χρειαστούν πρόσθετα χρήματα, αυτά θα επιστρέφονται αμέσως, αν το ποσό δεν υπερβαίνει το 10% του αρχικού κεφαλαίου που έχει κατατεθεί.
• Εάν το ποσό που ζητούν υπερβαίνει το 20%, τότε θα υποβάλουν σχετική αίτηση και η επιστροφή θα γίνεται εντός διημέρου.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, με αυτό το μέτρο -το οποίο εκτός από τους ΟΤΑ αφορά και τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης- υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε repos και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της χώρας.

Για ανάγκη προσφυγής στο ΣτΕ έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, σε δηλώσεις του, πριν από τη συνεδρίαση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει ο ίδιος προσωπικά, αν δεν προσφύγει συλλογικά η ΕΝΠΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε δηλώσεις του, πριν από τη συνεδρίαση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια και, «αν χρειαστεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ για προσφυγή στο ΣτΕ έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Οι περιφερειάρχες επισήμαναν ακόμα ότι με την κατάθεση των διαθεσίμων τους, κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα αναπτυξιακά έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα σχετικά κονδύλια, να πληγεί η ανάπτυξη, να αυξηθεί η ανεργία και να απαιτηθεί να αποζημιώσουν τους εργολάβους, που στο μεταξύ θα έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Κατηγόρησαν, επίσης, τον κ. Μάρδα ότι με την απόφασή του αιφνιδίασε τους ίδιους, ενώ, μέχρι πρόσφατα, διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχτούν τα διαθέσιμα. Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί διάλογος, αλλά δεν έγινε, λόγω στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Αρνητικά και τα Πανεπιστήμια

Αντιδράσεις για το θέμα υπήρξαν και από την πλευρά των Πανεπιστημίων. Οι πρυτάνεις τόνισαν ότι τα ΑΕΙ είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση και αν τους πάρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας των ιδρυμάτων. Παράλληλα, οι πρυτάνεις έχουν ζητήσει τη συνδρομή των νομικών υπηρεσιών τους για το θέμα.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι τα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα οι ΕΛΚΕ, οι Εταιρείες Διαχείρισης και τα ΕΠΙ των Πανεπιστημίων δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Σύνοδος θα διερευνήσει το θέμα, απευθύνοντας άμεσα σχετικό ερώτημα στις Νομικές Υπηρεσίες των Ιδρυμάτων και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα καθορίσει τη στάση της στην έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου 25-4-2015, λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερόμενες συνέπειες στη λειτουργία των Ιδρυμάτων και τις νομικές πτυχές του θέματος» καταλήγει το ψήφισμα των πρυτάνεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v