Κοινή ομάδα εργασίας για τον αγωγό

Το κλειδί για την υλοποίηση του έργου αποτελεί η εξαίρεση του αγωγού από τις προβλέψεις της ενεργειακής νομοθεσίας της ΕΕ.

  • Real.gr
Κοινή ομάδα εργασίας για τον αγωγό
Η σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας από την κυβέρνηση και την Gazprom που θα ορίσει τον «οδικό χάρτη» και τα χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή του αγωγού Greek Stream ήταν το απτό αποτέλεσμα της επίσκεψης του προέδρου του Ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα.

Το κλειδί για την υλοποίηση του έργου πάντως φαίνεται να αποτελεί η εξαίρεση του αγωγού από τις προβλέψεις της ενεργειακής νομοθεσίας της ΕΕ, και συγκεκριμένα από την πρόσβαση τρίτων στον αγωγό.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Λαφαζάνης εμφανίστηκε σε δηλώσεις του αισιόδοξος μετά τη συνάντηση, ότι αυτή η εξαίρεση θα εγκριθεί από την ΕΕ, γιατί όπως είναι γνωστό, η Gazprom δεν αποδέχεται, σε κανέναν αγωγό της αυτήν την υποχρέωση που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

Ο κ. Μίλερ είχε συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας και στη συνέχεια έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση το έργο του αγωγού, που αναμένεται να κοστίσει περί τα 2 δισ., μπορεί να υλοποιηθεί από μια ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία, και ότι υπάρχουν ήδη ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του έργου.

Ο κ. Μίλερ τόνισε επίσης ότι το έργο θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ενεργειακή νομοθεσία, ενώ εγγυήθηκε τη δυνατότητα, να μεταφέρονται μέσω του ελληνικού αγωγού έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

«Ο όγκος αυτός, δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων στη χώρα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Gazprom. Ο αγωγός Greeks Stream θα έρχεται από την Ρωσία μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και τροφοδοτεί από εκεί την Κεντρική Ευρώπη με φυσικό αέριο.

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι κυβέρνηση επιθυμεί την ουσιαστικότερη ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, ειδικά στον ενεργειακό τομέα και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας αυτή τη συνεργασία.

Εξέφρασε την ελπίδα του, «πολύ σύντομα να έχουμε συμφωνία», γιατί αυτό, όπως είπε, θα έχει σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό αλλά και σε ότι αφορά την αναβάθμιση της στρατηγικής θέσης και σημασίας της χώρας.

Όπως είπε, η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και επομένως δεν μπορεί να υπάρχει αντίρρηση από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Ο κ. Λαφαζάνης άφησε να εννοηθεί, ότι περιμένει από την ΕΕ να παραχωρήσει εξαίρεση από την υποχρέωση για πρόσβαση τρίτων στον αγωγό και έφερε ως παράδειγμα γι’ αυτό τον αγωγό ΤΑΡ.

«Δεν δικαιολογείται η ΕΕ να δίνει άδεια στον ΤΑΡ και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στα σύνορα με τη FYROM, και θα είναι στη βάση του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου.», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφερόταν στην εξαίρεση από πρόσβαση τρίτων που είχε χορηγήσει η Κομισιόν το Μάιο του 2013 στον TAP για διάστημα 25 ετών κατ’ εξαίρεση των κοινοτικών διατάξεων περί ανταγωνισμού και προκειμένου να γίνει απόσβεση της επένδυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v