Πολ Κόλιερ: Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να μεταρρυθμιστεί επειγόντως

Υπάρχει το δράμα που ζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη.

Πολ Κόλιερ: Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να μεταρρυθμιστεί επειγόντως
Υπάρχει το δράμα που ζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη.

Υπάρχει όμως και ο πραγματικός κίνδυνος της ανοιχτής εχθρότητας των ευρωπαϊκών πληθυσμών απέναντι στις μειονότητες που έχουν εγκατασταθεί στην ήπειρο.

Ενας σημαντικός παράγων που τροφοδοτεί αυτή την εχθρότητα είναι η αίσθηση ότι η μετανάστευση βρίσκεται εκτός ελέγχου, όπως αποδεικνύεται και από την ταχεία αύξηση της εισροής των μεταναστών.

Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να μεταρρυθμιστεί επειγόντως, γράφει ο βρετανός οικονομολόγος Πολ Κόλιερ στον ιστότοπο Social Europe.

Η πρόκληση για την ΕΕ, που πραγματοποιεί σήμερα σύνοδο κορυφής για το θέμα αυτό, είναι να αντιμετωπίσει τους δικαιολογημένους φόβους των πληθυσμών χωρίς να παραδοθεί σε προκαταλήψεις.

Η παράτυπη μετανάστευση αποτελεί απειλή. Χωρίς δικαίωμα στην εργασία, όσοι καταφέρνουν να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ βρίσκονται στο έλεος των επιτήδειων.
 
Η ετοιμότητά τους να εργαστούν παράνομα επιβραβεύει τους κακούς εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και αποκτούν πλεονέκτημα έναντι των νόμιμων ανταγωνιστών τους.

Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση, ξεκαθαρίζει ο καθηγητής: είτε να νομιμοποιηθεί είτε να μειωθούν τα κίνητρά της.
 
Δυστυχώς, μια πολιτική ανοιχτών συνόρων δεν είναι βιώσιμη. Με δεδομένες τις μεγάλες διαφορές του βιοτικού επιπέδου στην ΕΕ και σε άλλες περιοχές, η άρση των ελέγχων θα οδηγούσε ταχύτατα σε μια τεράστια είσοδο μεταναστών. Ο μόνος λόγος που ακόμη φτάνουν στην Ευρώπη χιλιάδες και όχι εκατομμύρια άνθρωποι είναι ότι το ταξίδι τους είναι επικίνδυνο και ακριβό.

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράτυπη μετανάστευση, πρέπει να μειωθούν οι λόγοι που οδηγούν σ'αυτήν. Με την υιοθέτηση όμως αποτελεσματικών ελέγχων, η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει την εχθρότητα κατά των μεταναστών.

Ο μόνος τρόπος να το κάνει είναι να αποσυνδέσει τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης από τη μείωση της μετανάστευσης στο σύνολό της. Υιοθετώντας ένα ισορροπημένο πακέτο μέτρων, η Ευρώπη μπορεί να ελέγξει καλύτερα την παράτυπη μετανάστευση, υποδεχόμενη ταυτόχρονα με γενναιοδωρία τους νόμιμους μετανάστες.

Ο αποτελεσματικός έλεγχος της παράτυπης μετανάστευσης προϋποθέτει να αρθούν τα πλεονεκτήματα που έχει η διαδικασία αυτή. Οσοι συλλαμβάνονται στα σύνορα δεν πρέπει να έχουν περισσότερα δικαιώματα από εκείνους που υποβάλλουν νόμιμες αιτήσεις στις χώρες τους.

Οσο η αποβίβαση στη Λαμπεντούζα θεωρείται πιο γρήγορη μέθοδος εξασφάλισης ασύλου από την αναμονή σε μια μεγάλη ουρά, οι νέοι υποψήφιοι μετανάστες θα είναι έτοιμοι να παίξουν τη ζωή τους στη ρώσικη ρουλέτα των δουλεμπόρων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v