Ιστορικό ταξίδι στη γενέτειρα του ιδρυτή του Ζωγράφειου

Για πρώτη φορά στα 121 χρόνια λειτουργίας του Λυκείου της Κωνσταντινούπολης, απόφοιτοι, μαθητές και καθηγητές, επισκέφθηκαν τον τόπο καταγωγής του Χρηστάκη Ζωγράφου, ευεργέτη και ιδρυτή του σχολείου τους.

  • Real.gr
Ιστορικό ταξίδι στη γενέτειρα του ιδρυτή του Ζωγράφειου
Για πρώτη φορά στα 121 χρόνια λειτουργίας του Ζωγράφειου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης, απόφοιτοι, μαθητές και καθηγητές, επισκέφθηκαν τον τόπο καταγωγής του Χρηστάκη Ζωγράφου, ευεργέτη και ιδρυτή του σχολείου τους.

Ο καταγόμενος από το χωριό Κεστοράτι του Αργυροκάστρου Αλβανίας, Χρηστάκης Ζωγράφος, είχε διαθέσει το ποσό των 10.000 λιρών για να βοηθήσει στο κτίσιμο του Ζωγράφειου Γυμνασίου-Λυκείου της Πόλης, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1893.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο ακολούθησε τους Ζωγραφειώτες, στο ταξίδι τους, το οποίο ήταν ιδέα του διευθυντή του σχολείου Γιάννη Δερμιτζόγλου.

Στο κέντρο του χωριού Κεστοράτι, δεσπόζει, σαν φάντασμα από την εγκατάλειψη, το παιδαγωγικό συγκρότημα που ο Χρηστάκης Ζωγράφος είχε ιδρύσει και στη γενέτειρά του.

Οι μαθητές από την Πόλη, ο Ιάκωβος, η Ρηνούλα, ο Χρηστάκης, δεν κρύβουν τη χαρά τους που γνώρισαν την ιδιαίτερη πατρίδα του ευεργέτη και λένε πως είναι για εκείνους μία σπουδαία εμπειρία που θα τους ακολουθεί.

«Πιστεύω ότι το σχολείο μας», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Δερμιτζόγλου, «είναι η καρδιά της ρωμιοσύνης, είναι ένα ζωντανός οργανισμός στην Πόλη.

«Συνεχίζουμε στο πνεύμα του ιδρυτή μας και όλη η προσπάθειά μας είναι οι μαθητές μας μετά την αποφοίτησή τους, να γνωρίζουν καλά την ταυτότητά τους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και φυλής, να είναι κοντά στο συνάνθρωπό τους, να κάνουν το καλύτερο για την πατρίδα και για όλον τον κόσμο», υπογράμμισε για να προσθέσει:

«Όσοι βλέπουν το χαμόγελο των μαθητών μας, λένε ότι βγάζουν προς τα έξω, όπως και όλη η Ζωγραφιώτικη οικογένεια, ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v