Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης

Με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταψήφιση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με παρόν από τα υπόλοιπα κόμματα επί της αρχής του, άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου. Το βράδυ της Τρίτης η ψήφιση του.

  • Real.gr
Αντιπαράθεση στη Βουλή για το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
Με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής της πρωτοβουλίας και δια του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, να υποστηρίζει ότι γίνεται το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση ακραίων αδικιών που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές και με την ΝΔ να την κατηγορεί ότι στόχος της είναι η δημιουργία κομματικού στρατού, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αντίθετα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι θα το καταψηφίζουν ενώ Ποτάμι, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ δηλώνουν παρόν.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι είναι ένα νομοσχέδιο «πρώτων βοηθειών», για την αποκατάσταση και αντιμετώπιση των πιο ακραίων αδικιών και πρόσθεσε ότι «είναι μια θεσμική τομή στον έλεγχο της νομιμότητας».

«Είναι ένα νομοσχέδιο μακριά από νεοφιλελεύθερες λογικές, με στόχο την εγκαθίδρυση ενός κράτους για τους πολλούς και όχι ένα κράτος για τους λίγους» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Δεν είναι η τελευταία μας λέξη αλλά η πρώτη μας λέξη. Είναι ένα πρώτο δείγμα της μεταρρύθμισης που θα επιδιώξουμε η οποία δεν θα έχει νεοφιλελεύθερο αλλά κοινωνικό πρόσωπο».

Ακόμα, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε αναγκαία την κινητικότητα, πολύ περισσότερο σήμερα, όπως είπε, που έχουμε υποβάθμιση των αναγκαίων κοινωνικών υποδομών της χώρας οι οποίες διαλύθηκαν από τα μνημονιακά μέτρα που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ακόμα, στην κατάργηση της διάταξης που αφορά την επίταξη για την αντιμετώπιση της απεργίας, κάνοντας λόγο για κλίμα φόβου που επιδιώχθηκε να δημιουργηθεί στους εργαζόμενους.

Κεδίκογλου: «Στόχος επάνοδος του κομματισμού στη δημόσια διοίκηση»

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε ένα νομοσχέδιο αγνώστου κόστους χωρίς σαφή εικόνα με στόχο «την εγκαθίδρυση κομματικού στρατού».

«Πρόκειται για «εκσυνδικαλισμό» του κράτους και όχι για μεταρρύθμιση. Στόχος της κυβέρνησης, είναι η επάνοδος του κομματισμού στη δημόσια διοίκηση», υποστήριξε ο κ. Κεδίκογλου ενώ μίλησε και για σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ποτάμι: Η κυβέρνηση δεν κάνει μεταρυθμίσεις

Ο εισηγητής από το Ποτάμι Παναγιώτης Καρακατσούλης, υποστήριξε ότι στο πρώτο δείγμα γραφής της για την δημόσια διοίκηση, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν κάνει και δεν προτείνει μεταρρυθμίσεις, παρά το ότι πέρασαν σχεδόν 100 μέρες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα της.

«Θα περιμέναμε ένα σχέδιο ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού που θα βοηθήσου έτσι να γίνει πιο παραγωγικό το δημόσιο. Αντίθετα ακολουθείτε την ίδια τακτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την λαφυραγώγηση του κράτους με κομματικούς στρατούς», τόνισε, ενώ έκανε λόγο και για «βαθιά ανομία» σε ότι αφορά τις ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες καταργούνται με μία γραμμή».

Πάντως, παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο είναι «σαφώς καλύτερο από αυτό που αρχικά προτάθηκε μετά τις βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών», ενώ παράλληλα συμφώνησε με την κατάργηση της επίταξης ως μέσον αντιμετώπισης των απεργιών.

«Αντιμεταρρυθμιστική και επικίνδυνη για την χώρα η κυβέρνηση σας, δεν προωθεί μεταρρυθμίσεις. Αν και θα το θέλαμε, δεν μπορούμε να συνταχθούμε με την πρόταση σας γι’ αυτό δηλώνουμε παρόν επί της αρχής», κατέληξε ο εισηγητής του Ποταμιού.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι απόλυτα απαραίτητο. Έρχεται να θεραπεύσει τις πληγές της λαίλαπας του μνημονίου», υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νικόλαος Μαυραγάνης που παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχουν ατέλειες, αλλά όπως είπε, η κυβέρνηση θα δουλέψει για να τις διορθώσει.

Από την Χρυσή Αυγή ο Γιάννης Λαγός, δήλωσε ότι το κόμμα του «συμφωνεί με τις προσλήψεις των αδίκως απολυθέντων», ωστόσο, όπως είπε, «η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει από πού θα βρεθούν τα λεφτά για αυτές».

Παράλληλα επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα ότι, «δεν δικαιούνται να ομιλούν για κομματικούς στρατούς αυτοί που κατέστρεψαν το δημόσιο με τις χιλιάδες παράνομες προσλήψεις και τα ρουσφέτια».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση των αναγκαίων αλλαγών του νέου μείγματος πολιτικής και μέσα στα στενά περιθώρια του μνημονίου και δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει παρόν επί της αρχής.

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκτός από την άρση κάποιων αδικιών συνεχίζει την ίδια πολιτική των προηγούμενων που υπηρετεί τις πελατειακές σχέσεις και όχι τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους», ανέφερε ο κ. Κατσώτης.

«Εκδημοκρατισμός της δημόσιας διοίκησης με σύγκρουση συμφερόντων, όπως συντρέχει στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, δεν μπορεί να υπάρξει», δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, και πρόσθεσε ότι, αν η κυβέρνηση επιμείνει, το κόμμα του θα αποχωρήσει μετά την λήξη της συζήτησης επί της αρχής.

«Η θέση μας αυτή δεν αφορά θέματα διαφθοράς. Κάνουμε απλά διαπίστωση μιας κατάστασης. Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν μπορεί να είναι υπουργός, αλλά ότι έχει καθήκοντα σύγκρουσης στο υπουργείο Εσωτερικών», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v