Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου για τη ρευστότητα

Στο πολιτικό πεδίο επιχειρεί να μεταφέρει εκ νέου το κέντρο βάρους της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση. Διαδοχικές επαφές των στελεχών της με Ευρωπαίους εταίρους.

  • Real.gr
Αγώνας δρόμου για τη ρευστότητα
Στο πολιτικό πεδίο επιχειρεί να μεταφέρει εκ νέου το κέντρο βάρους της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση, καθώς η πρόοδος που διαπιστώνεται στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στο Brussels group δεν κρίνεται επαρκή και τα χρονικά περιθώρια, εν όψει της καταβολής της δόσης ύψους 770 εκ. ευρώ την ερχόμενη Δευτέρα, έχουν γίνει πλέον ασφυκτικά.

Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε να διασφαλίσει τη ρευστότητα της ελληνικής Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης πηγαίνει σήμερα στην Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι.

Παρών στη συνάντηση αυτή θα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μία μέρα πριν από την ολοκλήρωση των τεχνικών συζητήσεων στο Brussels Group και την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Σκοπός των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου είναι να αποτραπεί ένα μεγαλύτερο κούρεμα από αυτό που επιβάλλεται στα ελληνικά ομόλογα που καταθέτουν οι τράπεζες για την παροχή ρευστότητας και να τεθεί στην ΕΚΤ αίτημα για αύξηση του πλαφόν σε ότι αφορά τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Το μεγαλύτερο κούρεμα είναι ένας κίνδυνος αφού την περασμένη εβδομάδα και ο τελευταίος από τους τρεις οίκους αξιολόγησης που λαμβάνει υπ’ όψη της η ΕΚΤ, η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για το ταξίδι αυτό δεν είναι μεγάλες. Δεν αναμένεται να κάνει ο Ντράγκι κάποια κίνηση αύξησης του πλαφόν. Η κυβέρνηση θα ήταν ευχαριστημένη αν υπάρξει μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ κάποια θετική αναφορά, στην πρόοδο που συντελείται στις διαπραγματεύσεις.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης πηγαίνει σήμερα στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης θα πάει μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα δει τον αρμόδιο επίτροπο για τα οικονομικά Πιέρ Μοσχοβισί.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση είναι οριακή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ Σακελλαρίδης άλλωστε ήταν ξεκάθαρος: «Υπάρχει κρίση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Το ξέρουμε και το καταλαβαίνουμε όλοι. Περιμένουμε άμεση απελευθέρωση της ρευστότητας το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, και συζήτησαν, σύμφωνα με πηγές στο Μαξίμου, για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, «στο τηλεφώνημα συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών και οι πολιτικές προτεραιότητες για τη μελλοντική (τους) πορεία».

Η επικοινωνία αυτή έγινε στο υπόβαθρο των πληροφοριών για την σκληρή στάση του Ταμείου στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Λίγη μόνο ώρα πριν από αυτό το τηλεφώνημα άλλωστε, δημοσίευμα των «Φαινάνσιαλ Τάιμς» υποστήριζε πως υπάρχει αλλαγή στάσης του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο άτυπο Eurogroup της Ρίγας o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Προέβλεψε επίσης, ότι στον προϋπολογισμό του 2015 υπάρχει τρύπα (έλλειμμα) ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v