Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία για συμφωνία τώρα στην κυβέρνηση

Αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς και ελπίδες για αίσια κατάληξη της διαπραγμάτευσης δημιουργεί η κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ.

  • Real.gr
Αισιοδοξία για συμφωνία τώρα στην κυβέρνηση
Αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς και ελπίδες για αίσια κατάληξη της διαπραγμάτευσης δημιουργεί η κοινή δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η δήλωση αυτή έγινε σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας και έρχεται μια μέρα μετά τη δραματική ανακοίνωση του Μαξίμου που υπαινισσόταν εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και επέρριπτε γι’ αυτό ευθύνες στους θεσμούς.

Το κλίμα στην επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ ήταν εντελώς διαφορετικό. Όπως αναφέρει η κοινή δήλωση, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία «κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».

Ως ιδιαίτερα σημαντικά σημεία της κοινής δήλωσης αξιολογούνται η «μνεία για τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας», αλλά και η αναφορά περί σύγκλισης απόψεων «γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Καθώς τα δύο θέματα είχαν αναχθεί το τελευταίο διάστημα στα «μεγάλα αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, και συμπεριλαμβάνονταν στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, η συμπερίληψή τους στην κοινή δήλωση του κ. Τσίπρα με τον Γιούνκερ δημιουργεί προσδοκίες ότι θα υπάρξει προσέγγιση που θα διευκολύνει μια συνολική συμφωνία.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πάντως, η κοινή δήλωση δεν αποτελεί συμφωνία, αλλά εκδήλωση καλών προθέσεων. Οι αναφορές είναι πολύ προσεκτικές και οι φράσεις που έχουν επιλεγεί επιτρέπουν τόσο στην Αθήνα, όσο και στους δανειστές να τις διαβάσουν θετικά.

Έτσι στο συνταξιοδοτικό π.χ. η κυβέρνηση αξιολογεί θετικά την αναφορά περί ενός συστήματος «αποτελεσματικού στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας», ενώ οι δανειστές τοn χαρακτηρισμό «δημοσιονομικά βιώσιμο».

Ως σημαντική αξιολογείται και η αναφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφού είναι η πρώτη φορά που αποδέχεται τον όρο σε επίσημο κείμενο η ελληνική πλευρά.

Οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες η κοινή δήλωση χαρακτηρίζει «εποικοδομητικές» θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδος και πάντως ως την Παρασκευή όπου ενδεχομένως να υπάρξει συνεδρίαση του Euro Working Group, εν όψει και του σημαντικού Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Πέραν του κ. Γιούνκερ, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, στην οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση των δύο πλευρών για λύση.

Το Μαξίμου πήρε πίσω το συγκρουσιακό κλίμα και είναι ενδεικτικό γι’ αυτό ότι παραπέμπει στην κοινή δήλωση των τριών θεσμών που υποστηρίζουν ότι συνεργάζονται στενά και ότι δεν υφίσταται πρόβλημα στις μεταξύ τους σχέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v