Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Νέες δηλώσεις για την πιθανότητα δημοψηφίσματος έκαναν μέλη της κυβέρνησης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Real.gr
Παραμένει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος
Νέες δηλώσεις για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος έκαναν μέλη της κυβέρνησης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η κάποιας μορφής προσφυγή στις κάλπες.

«Εγώ είμαι από αυτούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η κάποιας μορφής προσφυγή στις κάλπες. Είτε αυτό είναι δημοψήφισμα, είτε είναι εκλογές.

Αλλά επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να το εκτιμήσει κάποιος, αφού δούμε το αποτέλεσμα της συμφωνίας ή της μη συμφωνίας. Δεν μπορούμε εκ των προτέρων να το πούμε», είπε ο υπουργός Εργασίας.

«Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση, αντιθέτως πιστεύει ότι η λαϊκή βούληση είναι σύμμαχός της σε αυτήν τη δύσκολη διαδικασία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, το δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία με την οποία ο λαός εκφράζεται με τρόπο δημοκρατικό και εγκρίνει ή απορρίπτει μια απόφαση της κυβέρνησης.

Ανέφερε ακόμη ότι «εάν η ερώτηση είναι “νέο μνημόνιο” η απάντηση από την κυβέρνηση είναι σίγουρα “όχι”».

«Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος» είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ-1.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «μονόδρομο» το δημοψήφισμα καθώς, όπως εκτίμησε, «είναι απαραίτητο για να ενισχύσει περισσότερο η κυβέρνηση την ισχυρή νωπή λαϊκή εντολή».

«Δεν πρόκειται για κίνηση τακτικής ούτε πολιτική ντρίμπλας» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «το δημοψήφισμα θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική δύναμη της πατρίδας μας» καθώς, όπως σημείωσε, «οι δανειστές δεν διαπραγματεύονται, αλλά εκβιάζουν και θέτουν τελεσίγραφα».

Για σκλήρυνση της στάσης των δανειστών έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Το δημοψήφισμα είναι το τελευταίο όπλο, το υπερόπλο της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Αν χρειαστεί να το αξιοποιήσουμε θα το αξιοποιήσουμε», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως το δημοψήφισμα είναι μια ύστατη συνταγματική δυνατότητα, προκειμένου ο λαός, αν κριθεί ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να κριθούν διότι είναι η συμφωνία εκτός της λαϊκής εντολής του Ιανουαρίου ο λαός να έχει την τελεσίδικη και αποφασιστική παρέμβαση».

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος αν και, όπως σημείωσε, θεωρεί «ρεαλιστικότερη επιλογή μία τίμια συμφωνία εντός των ορίων της λαϊκής εντολής που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Εμείς κάναμε τις απαραίτητες υποχωρήσεις για να καταλήξουμε σε συμφωνία» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θέλει Grexit».

«Υπάρχουν, όμως, κάποιοι στην άλλη πλευρά του γηπέδου που δεν θέλουν να επιτύχουμε, γιατί δεν θέλουν να αποδειχθεί ότι υπάρχει εναλλακτική οικονομική πολιτική στο πρόβλημα της λιτότητας» πρόσθεσε, μιλώντας στον Σκάι.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε πως «δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα», υποστηρίζοντας ότι «ο τελευταίος Έλληνας που θα ήθελε δημοψήφισμα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας».

«Η χώρα χρειάζεται λύσεις και όχι κάλπες και η εντολή προς τον Τσίπρα είναι να κυβερνήσει και να ξεφύγει η χώρα από τη θέση που την έφερε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι μονόδρομος η συμφωνία, γιατί η ρήξη είναι πολύ ακριβή και οδυνηρή για όλους. Ακόμα και μία σχετικά μέτρια ικανοποιητική συμφωνία είναι καλύτερη από τη ρήξη και για τους δανειστές και για την Ελλάδα», δήλωσε στον ΑΝΤ-1 ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο