Στο επίκεντρο οι οφειλές Δημοσίου σε ιδιώτες για εμπορική συναλλαγή

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση.

Στο επίκεντρο οι οφειλές Δημοσίου σε ιδιώτες για εμπορική συναλλαγή
Το κενό που υπάρχει σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των ιδιωτών να πληρωθούν άμεσα χρήματα που τους οφείλει το Δημόσιο από εμπορική συναλλαγή, προσπαθεί να καλύψει το σχέδιο νόμου «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής», το οποίο συζητήθηκε σήμερα επί της αρχής στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος έλαβε τον λόγο μετά τους εισηγητές και τους ειδικούς αγορητές, επεσήμανε ότι συνέτρεχαν και τυπικοί και ουσιαστικοί λόγοι για την προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα δει με προσοχή τις παρατηρήσεις που έγιναν από τους αγορητές.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Σκούμας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει ένα κενό και σημείωσε ότι για τις προτεινόμενες διατάξεις χρειάζονται δύο προϋποθέσεις: Να πρόκειται για μη αμφισβητούμενη οφειλή και να πηγάζει από διοικητική σύμβαση στο πλαίσιο μίας εμπορικής συναλλαγής. Όπως είπε, με τη σχετική πρόταση ο δικαιούχος αποκτά άμεσα εκτελεστό τίτλο (εντός 90 ημερών), ενώ η πρόταση είναι ισορροπημένη σε ό,τι αφορά τη νομική προστασία του δανειστή και του οφειλέτη.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα συνεναίσει στο νομοσχέδιο, το οποίο στο μεγαλύτερο βαθμό είχε συνταχθεί επί υπουργίας του (αλλά δεν είχε προλάβει να ψηφιστεί από τη Βουλή) και πρόσθεσε ότι η υιοθέτησή του αποτελεί εν μέρει και υποχρέωση της χώρας, λόγω σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Επίσης, σημείωσε ότι η ΝΔ θα το ψήφιζε ακόμα και αν δεν ίσχυαν τα προηγούμενα, καθώς, όπως είπε, έχει μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο και ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

Εξάλλου, ο ίδιος επεσήμανε πως είναι θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν σταματάει τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις, στο πλαίσιο μίας αντιμνημονιακής ρητορικής.

Η ειδική αγορήτρια της Χρυσής Αυγής, Δέσποινα Σβερώνη Χονδρονάσιου, ανέφερε ότι συμφωνεί με το νομοσχέδιο γιατί υπήρχε κενό στο εν λόγω θέμα, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η ειδική αγορήτρια από το Ποτάμι, Χριστίνα Ταχιάου υποστήριξε ότι είναι εμφανής η ανάγκη να προστατευτούν οι ιδιώτες απέναντι στο Δημόσιο και ότι κατά βάση το Ποτάμι είναι θετικό, όμως, όπως τόνισε, «ναι μεν θέλουμε ένα μέσο (έκδοση διαταγής πληρωμής) αλλά και να διασφαλίζεται η εκτελεστότητα».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο σε μία σειρά μέτρων της ΕΕ που προσπαθούν να διευκολύνουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και ουσιαστικά προωθεί αναδιαρθρώσεις, που είναι σύμφωνες με την ιδεολογία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτά.

Ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Κόκκαλης τόνισε ότι ειδικά οι δήμοι χρησιμοποιούν νομικά προσκόματα και πολλές φορές υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Αλλιώς, θα υπάρχουν συνέχεια αγωγές από την πλευρά των ιδιωτών. Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει ζήτημα με το κόστος του ενσήμου για να προσφύγει κανείς στη διαδικασία.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Αρβανιτίδης ανέφερε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο εάν εφαρμοστεί πλήρως θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα και θα τονώσει την αγορά που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση.

Εξάλλου, εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι, όπως είπε, η κυβέρνηση ξεπερνά ιδεοληψίες και υιοθετεί σωστά νομοθετήματα, ακόμα κι αν αυτά είχαν ενταχθεί σε μνημονιακές δέσμες.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v