Το πιο μυστηριώδες έργο στην ιστορία της Τέχνης

«Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ», από 19 Μαΐου, στη Μονή Λαζαριστών.

  • Real.gr
Το πιο μυστηριώδες έργο στην ιστορία της Τέχνης
Στις 15 Μαΐου 1935 (ογδόντα ακριβώς χρόνια πριν), στη Μόσχα, στην κηδεία του 57χρονου Καζιμίρ Μάλεβιτς, του Ρώσου σουπρεματιστή καλλιτέχνη, οι παριστάμενοι κρατούσαν στα χέρια τους από ένα... «μαύρο τετράγωνο».
 
Το ίδιο μαύρο τετράγωνο «κοσμούσε» και το σουπρεματικό τριεπίπεδο λευκό φέρετρο του καλλιτέχνη, το ίδιο μαύρο τετράγωνο κοσμούσε και το ξύλινο μνημείο του τάφου του...

Το «μαύρο τετράγωνο», το πλέον μυστηριώδες έργο στην ιστορία της Τέχνης, είχε «συλληφθεί» στο μυαλό και τη δημιουργική ικανότητα του Μάλεβιτς, μόλις 20 χρόνια πριν και... 100 από σήμερα.

Στα 1915 παρουσιάστηκε στην γκαλερί της Ναντιέζντα Ντομπίτσινα, στην Αγία Πετρούπολη, η «Τελευταία Φουτουριστική Έκθεση 0,10», με διοργανωτή τον καλλιτέχνη Ιβάν Πούνι.

«H έκθεση του 1915 είναι σημαντική στην ιστορία της Τέχνης καθώς, σε αυτήν, ο Καζιμίρ Μαλέβιτς πρωτοπαρουσίασε σε δύο τοίχους το κίνημα του σουπρεματισμού, με πίνακες που αποτελούνταν από γεωμετρικές χρωματικές φόρμες και δήλωναν μια νέα αισθητική και φιλοσοφική προσέγγιση σχετικά με τον ρεαλισμό στην Τέχνη, την αποτύπωση της αθέατης πλευράς της ζωής, τη μη-αντικειμενικότητα, το σημείο μηδέν της ζωγραφικής καθώς και την υπεροχή της φόρμας και του χρώματος πάνω από κάθε άλλο συστατικό στοιχείο της ζωγραφικής».
 
Αυτό αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η ίδια η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, Μαρία Τσανσάνογλου.

Η έκθεση «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ», που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τρίτη, 19 Μαΐου, στη Μονή Λαζαριστών, παρουσιάζει 134 έργα και 34 αντικείμενα αρχείου (βιβλία, κείμενα, φωτογραφίες και χειρόγραφα) που αφορούν τα έργα και την καλλιτεχνική δημιουργία του Μάλεβιτς.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v