Τα Εφετεία αρμόδια για τις οφειλές Δημοσίου σε εμπορικές συναλλαγές

Ακρόαση φορέων σχετικά με το σχέδιο νόμου «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής».

  • Real.gr
Τα Εφετεία αρμόδια για τις οφειλές Δημοσίου σε εμπορικές συναλλαγές
Με ακρόαση φορέων συνεχίστηκε η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής» στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Το νομοσχέδιο προσπαθεί να καλύψει το κενό που υπάρχει σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των ιδιωτών να πληρωθούν άμεσα χρήματα που τους οφείλει το Δημόσιο από εμπορική συναλλαγή.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος επισήμανε αναφορικά με το ποιό δικαστήριο θα έχει την αρμοδιότητα ότι, χωρίς να έχει καταλήξει, κλείνει μάλλον προς τα Πρωτοδικεία.

Όπως εξήγησε, τα Εφετεία είναι λιγότερα στην επικράτεια και υπάρχει στην εποχή μας ένα κοινωνικό θέμα με τις μεταφορές των πολιτών (σε μια χώρα χωρίς ιδιαίτερα οργανωμένο σύστημα μεταφορών και με πολλά νησιά).

Ως προς το θέμα ότι οι δικαστές στα Πρωτοδικεία δεν έχουν την εμπειρία της έκδοσης διαταγών πληρωμής, ο υπουργός εκτίμησε ότι αυτή η εμπειρία μπορεί να αποκτηθεί σχετικά γρήγορα. Εξάλλου, σημείωσε, ότι η διάρκεια του προληπτικού ελέγχου είναι ένα θέμα που πρέπει να προσδιοριστεί.

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο κ. Παρασκευόπουλος, απάντησε σε χθεσινές παρατηρήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών της Επιτροπής.

Επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, καθώς πρόκειται για νέο θεσμό, και ότι η διενέργεια προληπτικού ελέγχου είναι απαραίτητη προκειμένου η αξίωση να είναι αναγνωρισμένη αποτελεί βασική προϋπόθεση του νόμου.

Η πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιαναδάκη εξέφρασε την άποψη ότι η αρμοδιότητα για την έκδοση εντολής πληρωμής πρέπει να ανατεθεί στα Μονομελή Εφετεία, και όχι στους πρωτοδίκες που είναι υπερφορτωμένοι σε ό,τι αφορά τον όγκο δουλειάς, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Η αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Δέσποινα Καββαδία Κωνσταντάρα, εξέφρασε τον σκεπτικισμό της Ένωσης για κάποιες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ εκτίμησε ότι πρέπει να λειτουργήσει το Παρατηρητήριο Τιμών.

Σημείωσε, δε ότι καλή η ταχύτητα αλλά χρειάζεται και ο έλεγχος, ενώ διαχώρισε τον προληπτικό από τον δικαστικό έλεγχο, σημειώνοντας ότι στον δεύτερο δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί.

Ο Αντώνης Παναγόπουλος, σύμβουλος του προέδρου του ΕΒΕΑ, χαρακτήρισε σωστή τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, σημειώνοντας όμως ότι χρειάζεται αποσαφήνιση των ρυθμίσεων. Επίσης επισήμανε ότι η διαδικασία είναι αποδεκτή λόγω της ταχύτητας της και του ότι θα τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, Κωνσταντίνος Καταβάτος, κάλεσε τον υπουργό να ξανασκεφτεί τον νόμο, καθώς εκτίμησε ότι δεν θα είναι αποτελεσματικός λόγω της προϋπόθεσης του προληπτικού ελέγχου για την έκδοση της εντολής πληρωμής.

Στην ίδια λογική, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κινήθηκε και ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, Ιωάννης Βραδής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο προληπτικός έλεγχος χρησιμοποιείται ως πρόφαση από τη Διοίκηση για να καλύψει την αδυναμία της να πληρώσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v