Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντ. Μπακογιάννη: Η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο, επισημαίνει η Ντόρα Μπακογιάννη. (VIDEO)

Ντ. Μπακογιάννη: Η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία
Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο, επισημαίνει η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πρώην υπουργός εκτιμά πως αν η συμφωνία με τους εταίρους έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, η ΝΔ θα την ψηφίσει, σημειώνοντας πάντως πως είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. «Δεν θα γίνουμε λαϊκιστές, δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ», λέει συγκεκριμένα, τονίζοντας ότι στη φάση αυτή δεν υπάρχει άλλο κριτήριο από αυτό του εθνικού συμφέροντος, που απαιτεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Η βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει, επίσης, ότι αν η Ελλάδα πριν από 5 χρόνια είχε ενωμένες τις πολιτικές της δυνάμεις, θα είχαμε βγει από το μνημόνιο εδώ και 2,5 χρόνια, στηρίζει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο θέμα που δημιουργήθηκε με την κυβέρνηση, δεν αποκλείει τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας το φθινόπωρο και λέει πως όταν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, θα υπάρξουν και εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, όταν και αν κινηθούν διαδικασίες διαδοχής, η ίδια να είναι υποψήφια, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το ερώτημα σήμερα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές.

Η συνέντευξη με την Ντόρα Μπακογιάννη έχει ως εξής:

Ερ: Οι μέρες περνούν, ακούμε διάφορα σενάρια για νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία με τους δανειστές, αλλά συμφωνία δεν βλέπουμε... Που πάμε; Σε συμφωνία ή σε ρήξη;

Απ:
Κοιτάξτε, εγώ θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε σε συμφωνία. Διότι πρέπει να καταλάβουμε ότι η περίπτωση της ρήξης είναι μια καταστροφή. Μου κάνει δε τρομερή εντύπωση ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν σαν να βρίσκονται στην αντιπολίτευση, δεν έχουν καταλάβει ότι έχουν την κεντρική ευθύνη για τη χώρα και την πορεία της. Και, κ. Αρμένη, να είμαστε ξεκάθαροι, με όλα μπορούμε να παίξουμε. Με τη ζωή των Ελλήνων πολιτών δεν παίζει κανένας, για οποιοδήποτε μικροκομματικό όφελος. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, βρισκόμαστε στο παρά πέντε.

Ο υπουργός Οικονομίας, ο κ. Βαρουφάκης, βγήκε και είπε ότι υπάρχουν χρήματα για 15 ημέρες. Σημαίνει ότι η σύνταξη του επόμενου δεκαπενθημέρου δεν υπάρχει στα ταμεία αυτή τη στιγμή. Άρα ποιος είναι αυτός ο οποίος μπορεί να διακινδυνεύσει την ρευστότητα, ακόμα και την ελάχιστη που έχει αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος, έχοντας κάνει ήδη παύση πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα; Διότι χρωστάει το κράτος 4,6 δισ. στον ιδιωτικό τομέα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να κινηθεί και άρα υπάρχουν κάθε μέρα λουκέτα και κάθε μέρα περισσότεροι άνεργοι. Σε αυτούς ποιος θα δώσει λογαριασμό;

Ερ: Καταλαβαίνω λοιπόν ότι ζητάτε να κλείσει η συμφωνία το γρηγορότερο...

Απ: Να εξηγήσω ότι η καθυστέρηση είναι εις βάρος της ποιότητας της συμφωνίας, κ. Αρμένη. Εάν πριν από 3 μήνες μπορούσαμε να κάνουμε μια συμφωνία με σχετικά καλύτερους όρους, αυτή η συμφωνία που κάνουμε σήμερα, κολλημένοι στον τοίχο, είναι με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Δηλαδή, χάσαμε 100 ημέρες, χωρίς συμφωνία, με παύση πληρωμών, με την Ελλάδα να μπαίνει ξανά στην ύφεση, και η ύφεση σημαίνει περισσότερα λουκέτα και περισσότεροι άνεργοι. Αυτό είναι κόστος το οποίο δεν του άξιζε του ελληνικού λαού να το πληρώσει.

Ερ: Να δεχθούμε όμως μια συμφωνία η οποία μπορεί να εμπεριέχει μέτρα νέων περικοπών στους μισθούς ή τις συντάξεις ή νέους φόρους;

Απ: Κοιτάξτε, εγώ ιδεολογικά -όπως ξέρετε- έχω δώσει μάχη εναντίον της υψηλής φορολογίας. Πιστεύω πως είναι λάθος. Πιστεύω πως είναι υφεσιακή και αντιαναπτυξιακή πολιτική. Την έχω πολεμήσει επί κυβερνήσεως ΝΔ με όσες δυνάμεις είχα ως απλός βουλευτής και το ίδιο λέω και σήμερα. Παρά ταύτα, οτιδήποτε είναι καλύτερο από την χρεοκοπία, από τη στιγμή δηλαδή που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καλύψει τις βασικές της ανάγκες. Όταν φτάνει το αεροδρόμιο Μακεδονίας, που είναι η πρώτη πύλη εισόδου στην Ελλάδα για τη Μακεδονία μας, να μην έχει χαρτί υγείας, καταλαβαίνετε που έχουμε φτάσει.

Ερ: Θυμάμαι, όντως, ότι είχατε ασκήσει πολύ έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για δύο φόρους. Για τον ΕΝΦΙΑ και για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το πιθανότερο είναι, νομίζω, αυτοί οι δύο φόροι να διατηρηθούν. Η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει μία συμφωνία ακόμα και αν εμπεριέχει αυτούς τους δύο φόρους;

Απ:
Η ΝΔ είναι ένα υπεύθυνο κόμμα, κ.Αρμένη. Είναι κόμμα το οποίο έχει κυβερνήσει. Έχει ευθύνες. Ξέρει ποια είναι τα νούμερα. Εγώ πραγματικά έχω συναδέλφους οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στην προηγούμενη κυβέρνηση και ξέρουν την πραγματικότητα πάρα πολύ καλά. Ξέρουν ποιο είναι το κόστος το οποίο πληρώνει η χώρα λόγω της καθυστέρησης. Δεν θα διακινδυνεύσει τη χρεοκοπία της χώρας η ΝΔ. Δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή της κάτω από μία άρνηση τής πραγματικότητας και να διακινδυνεύσει αύριο το πρωί η Ελλάδα να βρεθεί στα βράχια. Το λέω αυτό, ήμουν κάποτε πολύ μόνη όταν το έκανα. Θα σας πω ένα πράγμα, κ. Αρμένη. Εάν η Ελλάδα πριν από 5 χρόνια είχε ενωμένες τις πολιτικές της δυνάμεις στη μάχη αυτή, θα είχαμε βγει από το μνημόνιο εδώ και 2,5 χρόνια.

Ερ: Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς στις τελευταίες του ομιλίες είπε ότι λευκή επιταγή δεν δίνει η ΝΔ.

Απ:
Κανένας δεν θα δώσει λευκή επιταγή.

Ερ: Υπάρχει πιθανότητα, μπορεί η ΝΔ και να μην ψηφίσει τη συμφωνία;

Απ: Δεν το πιστεύω. Κοιτάξτε, δεν το πιστεύω. Έχουμε πει ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί στην ΚΟ της ΝΔ. Παρά ταύτα δεν το πιστεύω. Πιστεύω ότι έχουμε συναίσθηση του μεγέθους του προβλήματος. Ξέρετε, η μεγαλύτερη κατάρα της χώρας -και αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχουμε βγει από το μνημόνιο, ο μόνος λόγος, θα είχαμε βγει, επαναλαμβάνω, εάν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας κάνανε αυτό το οποίο έκανε η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ακόμα και οι Κύπρος. Βγαίνουνε και οι τρεις από το μνημόνιο, κ. Αρμένη, και εμείς δεν βγαίνουμε. Και δεν βγαίνουμε λόγω του εσωτερικού διχασμού, λόγω της έλλειψης συναίνεσης και γιατί επί 3 χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε τη δική του λαϊκίστικη και βεβαίως μη πραγματική πρόταση πάνω από το συμφέρον της χώρας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς λοιπόν δεν θα γίνουμε λαϊκιστές, δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ: Εγώ θα επιμείνω στο θέμα της επίμαχης συμφωνίας όταν και αν έρθει στη Βουλή. Το 2010 εσείς διαγραφήκατε από τη ΝΔ επειδή ψηφίσατε το μνημόνιο. Το 2012 διαγράφησαν 21 βουλευτές της ΝΔ επειδή δεν το ψήφισαν. Μήπως τώρα λύση για τη ΝΔ να είναι η αποχή ή το «παρών» που κι εσείς είχατε επιλέξει στο μεσοπρόθεσμο;

Απ: Η απάντησή μου είναι όχι. Δεν κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας. Και στη φάση αυτή δεν πρέπει να υπάρχει κανένα άλλο κριτήριο παρά μόνο το κριτήριο του ελληνικού λαού και του εθνικού συμφέροντος. Και το εθνικό συμφέρον αυτή τη στιγμή απαιτεί η Ελλάδα να παραμείνει μέσα στην Ευρώπη, διότι από την Ευρώπη έχει στήριγμα. Για σκεφτείτε, πηγαίνετε λίγο στους αγρότες. Λίγο πιο έξω από τον δικό μας αστικό κέντρο, να τους ρωτήσετε θέλουν να βγούμε από την Ευρώπη; Θέλουν να φύγουν; Θέλουν ρήξη; Για ρωτήστε τον Έλληνα, ο οποίος σήμερα είναι άνεργος -και για τον οποίο δεν μιλάει κανείς-, του ιδιωτικού τομέα, αυτός θέλει μια προοπτική; Πού θα την έχει καλύτερα;

Στα χάλια που βρισκόμαστε σήμερα, είναι δυνατόν να στερήσουμε από τον Έλληνα την ελπίδα; Αυτή η ελπίδα είναι που κρατάει ζωντανή την κατάσταση. Λοιπόν, εμείς ως ΝΔ δεν μπορούμε να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ. Θα κάνουμε δριμύτατη κριτική. Κι εγώ που σας μιλάω, μόνο που ακούω το φορολογικό νομοσχέδιο με πιάνει ανατριχίλα διότι είναι λάθος, διότι είναι υφεσιακό, διότι εξοντώνει τους Έλληνες για λόγους που μπορώ να μιλάω μέχρι αύριο το πρωί. Αλλά αν έχω να διαλέξω μεταξύ της σωτηρίας της χώρας μέσα στο ευρώ και έστω μιας καταστροφικής συμφωνίας θα βάλω στη ζυγαριά τη σωτηρία της χώρας.

Ερ: Το θέμα που προέκυψε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διοικητή της τράπεζας της Έλλαδος κ. Στουρνάρα πώς το είδατε;

Απ:
Κοιτάξτε, παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μια παλιά παροιμία στην Ελλάδα έλεγε «μαντατοφόρου το κεφάλι, δεν κόβεται». Δεν ξέρω αν το λέγατε κι εσείς στο δικό σας χωριό, εμείς στην Κρήτη το λέγαμε. Βασικά τι είναι ο κ. Στουρνάρας; Ο μαντατοφόρος. Το ερώτημα λοιπόν είναι, αυτά που είπε για την ελληνική οικονομία είναι σωστά ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα. Και αντ' αυτού παρακολουθούμε μια τεράστια επικοινωνιακή ιστορία πώς τόλμησε να το πει, και γιατί το είπε...

Μα αυτό είναι το πρόβλημα; Δηλαδή ο Έλληνας πολίτης δεν έχει δικαίωνα γνωρίζει πού βρισκόμαστε; Εγώ που είμαι βουλευτής δεν έχω δικαίωμα να γνωρίζω που βρίσκομαι; Τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, για την οποία τόσο πολύ επαίρονται στην κυβέρνηση, δεν τη φέρανε, δε, να τη δούμε στη Βουλή και τη μαθαίνουμε ξώφαλτσα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Ερ: Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης και τα σενάρια που μιλούν για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν το φθινόπωρο σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πώς τα ακούτε;

Απ: Στη χώρα που ζούμε και με την κατάσταση που ζούμε τίποτα δεν αποκλείεται. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο. Αλλά θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους κυβερνώντες. Ο ελληνικός λαός τους ψήφισε για να κυβερνήσουν και όχι να συνεχίσουν να κάνουν αντιπολίτευση 3 μήνες μετά. Δεν είναι το ζητούμενο η αντιπολίτευση. Το να ζητάς την ψήφο του ελληνικού λαού, τη ζητάς για να κυβερνήσεις, για να του λύσεις προβλήματα. Όχι για να αντιπολιτεύεσαι τον εαυτό σου. Δεν είναι λύση αυτό.

Και βεβαίως, η κυβέρνηση φέρνει μαζί της και ευθύνες και προσαρμογή στην πραγματικότητα. Αυτός λοιπόν ο λαϊκισμός που χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία 3 χρόνια, δυστυχώς, έχει τεράστιο κόστος, όπως όλοι οι λαϊκισμοί πάντα. Άρα για να γυρίσω στην προηγούμενη ερώτηση σας, το περιεχόμενο είναι δυστυχώς αληθές, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δυστυχώς εκεί, και εμείς οι πολιτικοί όλων των κομμάτων έχουμε ευθύνη να σκεφτούμε την πατρίδα μας και τίποτα άλλο.

Ερ: Είστε από τα στελέχη στη ΝΔ που ζήτησαν έκτακτο συνέδριο. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι από τη στιγμή που κανείς δεν θέτει θέμα ηγεσίας δεν υπάρχει λόγος να γίνει έκτακτο συνέδριο και αρκεί η εθνική συνδιάσκεψη. Επιμένετε και γιατί;

Απ:
Επιμένω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό πρωτεύον για να είμαι ακριβής. Δεν πρωτεύει η ΝΔ και τα εσωτερικά της. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο πρωτεύει, και πραγματικά είναι το φλέγον, είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Και πώς θα μπορέσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα να παραμείνει στοιχειωδώς αξιόπιστο. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και δεν θα κουραστώ να λέω ότι απαιτείται ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης. Εάν δεν καταφέρουμε μεταξύ μας να συνεννοηθούμε το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο. Και η ιστορία μας έχει διδάξει ότι εμείς οι Έλληνες οποτεδήποτε διχαστήκαμε καταφέραμε να καταστραφούμε. Και δυστυχώς, αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια βαθιά διχαστική πολιτική.

Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Αυτά που γίνονται με την παιδεία. Αυτά που γίνονται στη δημόσια τάξη. Αυτά που γίνονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι πρωτοφανή πράγματα. Μας πάνε πίσω στη δεκαετία του '80. Για όνομα του Θεού! Το 1980, υπάρχουν νέες γενιές που δεν είχαν γεννηθεί και σήμερα βρίσκονται στην παραγωγή. Ας κοιτάξουμε το αύριο των ανθρώπων αυτών και όχι το χθες.

Ερ: Έχετε αφήσει να εννοηθεί σε πολλές τελευταίες συνεντεύξεις σας, όπως έχω παρατηρήσει, ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους θα υπάρξουν και εξελίξεις στη ΝΔ. Ρωτώ ευθέως: Τι εννοείτε; Θα θέσετε θέμα ηγεσίας;

Απ:
Κοιτάξτε, σας είπα ότι το θέμα της ΝΔ αυτή τη στιγμή είναι τελείως δευτερεύον. Αλλά βεβαίως, όταν η Ελλάδα σωθεί και αν μπούμε σε μια λογική σοβαρότερης αντιμετώπισης των θεμάτων, βεβαίως θα ανοίξουν, θα υπάρξουν εξελίξεις και μέσα στη ΝΔ. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο βγήκε από μία μεγάλη ήττα, είμαστε ένα κόμμα το οποίο πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, δεν μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι έκανε λάθος, κάτι λάθος κάναμε κι εμείς. Αλλιώς δεν δικαιολογείται ένα κόμμα το οποίο κάποτε είχε φτάσει να εκφράζει τους μισούς Έλληνες να φτάσει στο χαμηλότερο ποσοστό το οποίο έχει πάρει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν εσύ κοιταχτείς στον καθρέφτη και αναγνωρίσεις τα λάθη σου για να μπορέσεις να γυρίσεις σελίδα και να πας μπροστά.

Ερ: Υποθετικά, αν όντως κινηθούν διαδικασίες διαδοχής, εσείς θα είστε υποψήφια;

Απ:
Δεν είναι η ώρα, κ. Αρμένη, για αυτό. Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Πολλοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο. Δεν είναι προσωπικά τα παιχνίδια. Είναι πολιτικά. Το ερώτημα, λοιπόν, σήμερα, δεν είναι τα πρόσωπα. Έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Το ερώτημα είναι η πολιτική. Ποια πολιτική υποστηρίζεις; Τι θα υποστηρίξει η ΝΔ αύριο ως αναπτυξιακή πρόταση για τη χώρα; Πώς θα μπορέσει αυτό να υλοποιηθεί αξιόπιστα; Αυτό θα δείξει και τα πρόσωπα.








ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v