ΝΔ: Όλα στον «αέρα», πιθανές οι πολιτικές εξελίξεις

Ζυμώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εξελίξεις και από την παρούσα Βουλή βλέπουν στη ΝΔ με τον κ. Σαμαρά να περιγράφει εμμέσως μια «άλλη» κυβέρνηση με τους όρους που βάζει ως προϋπόθεση για συνεννόηση.

  • Real.gr
ΝΔ: Όλα στον «αέρα», πιθανές οι πολιτικές εξελίξεις
Τα μηνύματα που φτάνουν στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ δεν είναι θετικά: Άνθρωποι που είχαν πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης μεταφέρουν την εικόνα ότι αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται πολύ μακριά από οτιδήποτε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «συμφωνία».

Και τα μηνύματα αισιοδοξίας που κατά καιρούς εκπέμπονται από το Μαξίμου ή από συγκεκριμένους υπουργούς, όπως πιστεύουν στη Λ. Συγγρού, είναι περισσότερο «ευχές» για το καλό σενάριο και όχι σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες που ούτως ή άλλως στο Brussels Group έχουν παγώσει περιμένοντας ένα πολιτικό νεύμα από την Αθήνα.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός έχει μπροστά του αυτή τη στιγμή μόνον δυο επιλογές:

Να υπογράψει μια πολύ σκληρή συμφωνία που θα προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ - ήδη χθες ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για «απώλεια της δεδηλωμένης» εάν το πακέτο μέτρων καταψηφιστεί από κάποιους κυβερνητικούς βουλευτές και υπερψηφιστεί από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Να υιοθετήσει τη γραμμή της ρήξης οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές ή δημοψήφισμα μέσα σε συνθήκες χρεοκοπίας.

Μιλώντας χθες στο «ΕΘΝΟΣ» ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα λάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα - δεν τις περιέγραψε ωστόσο - όπως το ίδιο έπραξε και για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία και το πακέτο των μέτρων έρθει στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι τα φώτα δεν θα πρέπει να πέσουν πάνω στο δικό του κόμμα - αλλά στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και πριν πάρει θέση η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος τι θα πράξουν με τους βουλευτές τους.

«Δεν θα ψηφίζαμε τον ΦΠΑ του Σαμαρά, θα ψηφίσουμε τον ΦΠΑ του Τσίπρα;» λένε κάποιοι από τους γαλάζιους βουλευτές μπροστά στο ενδεχόμενο δίλημμα ενός ακόμη σκληρού πακέτου μέτρων.

«Δεν υπάρχει παρά μόνο ένα δίλημμα και αυτό αφορά τη σωτηρία της χώρας», αντιτείνει η Ντ. Μπακογιάννη που πιστεύει πως ακόμη και μια κακή συμφωνία θα είναι λιγότερο καταστροφική από τη χρεοκοπία. Άποψη που ενστερνίζονται πολλοί γαλάζιοι βουλευτές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ψηφίσουν ότι φέρει στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας.

Ο κ. Σαμαράς πάντως δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Περιμένει πρώτα να δει τη συμφωνία, εάν αυτή υπάρξει και στη συνέχεια τις αντιδράσεις πρώτα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το παράθυρο συνεννόησης που άνοιξε, αυτό μάλλον έγινε για λόγους... ιστορικούς αφού με τους όρους που έθεσε προφανώς περιέγραψε μια άλλη κυβέρνηση και σίγουρα όχι την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα.

Δεν αποκλείουν εξελίξεις μέσα στον Ιούνιο

«Αλλαγή πολιτικής, μεταρρυθμίσεις, αλλαγή στην ατζέντα στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης». Αυτά έβαλε στο τραπέζι ο κ. Σαμαράς μιλώντας για τη συνεννόηση που μπορεί να κάνει με την κυβέρνηση ώστε η χώρα να βγει από την κρίση και τα μνημόνια μέσα σε 18 μήνες με συγκεκριμένες όμως αποφάσεις.

Περιγράφοντας έτσι εμμέσως μια άλλη κυβέρνηση - ίσως και εθνικού σκοπού -την οποία έχει ήδη πει πως μπορεί να συνδράμει -εάν αυτό που θα κρίνεται είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Τα σενάρια αυτά συζητιούνται κάθε μέρα στη Λ. Συγγρού μεταξύ των στενών του συνεργατών, αλλά και στη Βουλή καθώς ουδείς στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν αποκλείει εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες εάν ο κ. Τσίπρας ακούσει τις φωνές που του εισηγούνται να τα σπάσει και να δρομολογήσει ο ίδιος τις κάλπες του δημοψηφίσματος ακόμη και των εκλογών.

Όσο, πάντως, η συμφωνία δεν κλείνει ο κ. Σαμαράς έχει έναν μόνο λόγο για να μην ανησυχεί: Τα εσωκομματικά του μέτωπα παραμένουν εν υπνώσει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v