Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΠΑ: Διημερίδα για την εικόνα της Ελλάδας σε ξένα ΜΜΕ

Με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες ανθρώπων από τον χώρο της Τέχνης, ολοκληρώθηκε στο ΕΚΠΑ η διημερίδα με θέμα την εικόνα της Ελλάδας στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

  • Real.gr
ΕΚΠΑ: Διημερίδα για την εικόνα της Ελλάδας σε ξένα ΜΜΕ
Με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες ανθρώπων από τον χώρο της Τέχνης, ολοκληρώθηκε στο ΕΚΠΑ η διημερίδα με θέμα την εικόνα της Ελλάδας στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ανάμεσα στους ομιλητές, ήταν η τραγουδίστρια-τραγουδοποιός και ιστορικός τέχνης Νένα Βενετσάνου, ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώτης κ.ά.

Οι περισσότερες ομιλίες σκιαγράφησαν την εικόνα μιας Ελλάδας που υποφέρει από τα δεινά πολύ σκληρών πολιτικών που την έχουν γονατίσει, καθώς και τη θέση των πνευματικών ανθρώπων σ' αυτήν. Κοινή υπήρξε η πεποίθηση, ότι ο πολιτισμός λαβώθηκε και αυτός από τις μεταρρυθμίσεις που στράγγισαν τα δημόσια ταμεία, με αποτέλεσμα ελλιπείς χρηματοδοτήσεις, και καλλιτέχνες που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να σταθούν και να δώσουν την εικόνα μιας χώρας, που αν και σε κρίση, παραμένει λίκνο δημοκρατίας και πολιτισμού.

Παραδείγματα έδωσαν οι διευθύντριες της Μπιενάλε της Αθήνας και του MIRfestival, Ξένια Καλπάκτσογλου και Χριστιάνα Γαλανοπούλου, που μίλησαν για ένα κράτος που απαξιώνει φορείς και θεσμούς, και για καλλιτέχνες που δίνουν αγώνα για να σταθούν. Στο τελευταίο μέρος της διημερίδας, ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώτης μίλησε για την άγνοια του σημερινού ανθρώπου για τα πολιτιστικά προϊόντα.

Μιλώντας για λογαριασμό των δημιουργών, η Νένα Βενετσάνου εκτίμησε πως τόσο το κράτος όσο και οι φορείς είναι και αυτοί δέσμιοι των αγορών, που επιβάλλουν αυταρχικές πολιτικές χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τον άνθρωπο. Η κάθε εξουσία, ανέφερε η κ. Βενετσάνου, δεν εμπιστεύεται τους Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά μόνο τους θεσμούς της. Δεν υπάρχουν ευτυχισμένοι καλλιτέχνες στην Ελλάδα σήμερα, δήλωσε με πικρία. Αναφερόμενη τέλος στα μέσα ενημέρωσης, παρατήρησε πως καταχρώνται τη δυνατότητα της πληροφόρησης «ροκανίζοντας» την Τέχνη - και έχουν ανατρέψει τους κανόνες, τόσο της δημοσιογραφίας, όσο και της τέχνης. "Το τραγούδι πωλείται ως «κατσαρόλα» στην Ελλάδα της καφετέριας", σημείωσε.

Τελευταίος ομιλητής, ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην προβολή των ανασκαφών της Αμφίπολης, κάνοντας λόγο για "μισές αλήθειες από τα μέσα ενημέρωσης για το τι έγινε εκεί το τελευταίο διάστημα". Δείχνοντας εικόνες από τις ανασκαφές και τα αποτελέσματα των ερευνών στην Αμφίπολη, ο αρχιτέκτονας εκτίμησε πως "λανθασμένα το φως έπεσε στο ταφικό μνημείο τη στιγμή που όλο το «θαύμα» ήταν ο περίβολος της περιοχής, ο οποίος εκτείνεται σε 500 περίπου μέτρα".

Η διημερίδα έκλεισε με χαιρετισμό του πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, παρά τη δραματική υποχρηματοδότηση, συγκαταλέγεται ανάμεσα στο 1% και 2% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο. Οι Έλληνες φοιτητές διαθέτουν ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο για να εργαστούν στο εξωτερικό, αλλά και ως πρέσβεις των ελληνικών πανεπιστημίων, τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

Τη λήξη των εργασιών κήρυξε η καθηγήτρια Πέπη Ρηγοπούλου, υπό την διεύθυνση της οποίας πραγματοποιήθηκε η διημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο