Χουντής: Επιδιώκουμε συμφωνία τώρα για όλα

Η υλοποίηση δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει στάδια, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Χουντής: Επιδιώκουμε συμφωνία τώρα για όλα
Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει άμεσα συμφωνία για όλα τα ζητήματα, η υλοποίηση της οποίας δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει στάδια, σημείωσε ο Νίκος Χουντής.

"Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα το ενδιάμεσο έχει περιοριστεί γιατί εξαντλήθηκαν τα χρονικά περιθώρια. Επί της ουσίας επιδιώκουμε μια συμφωνία τώρα για όλα”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Mega και πρόσθεσε:

“Για να μην έχουμε συνεπώς όλες αυτές τις διαδικασίες οι οποίες μας ταλαιπωρούν αλλά ταλαιπωρούν και τους εταίρους. Τώρα, αν στην υλοποίηση υπάρχουν κάποια στάδια αυτό ίσως να είναι κάτι που υπηρετεί αυτή την στρατηγική".

Συμπλήρωσε ότι το ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί "μια συμφωνία - λύση προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα της ρευστότητας και τα προβλήματα του χρέους και της ανάπτυξης".

"Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πράγμα υπάρχει αυτός ο οδικός χάρτης Eurogroup, συμφωνία, σήμα στον Ντράγκι ή και πολιτική συμφωνία σε ανώτερο επίπεδο πράγμα που είναι και η ουσία αυτής της διαπραγμάτευσης", είπε.

Αναγνώρισε ότι η "πολιτική βούληση η οποία αποτυπώθηκε στη Ρίγα για άλλη μια φορά από τους πολιτικούς ηγέτες και τον Γιούνκερ και άλλους ότι εμείς θέλουμε λύση, δεν θέλουμε να πάει η Ελλάδα προς τα βράχια, αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στη συμφωνία στις γενικές της γραμμές και αυτό είναι το επίδικο αυτής της περιόδου".

Εκτίμησε ότι η όποια συμφωνία θα περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι "με αυτό το χρέος δεν μπορούμε να προχωρήσει η υπόθεση κάποιου προγράμματος".

Έκανε λόγο για "εσωτερική ένταση" μεταξύ των εταίρων που του θυμίζουν μέρες του 2010 ενώ εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τις "κόκκινες γραμμές" της και το ερώτημα, όπως είπε, είναι αν θα σεβαστούν οι Ευρωπαίοι τη βούληση του ελληνικού λαού.

"Σήμερα αυτό που λέμε αν δεν τα συμφωνήσουμε ότι θα γίνουν σεβαστά αυτά, ότι είναι ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να το υλοποιήσει η κυβέρνηση τότε όλα όσα γράφονται και έχουν γίνει προσεγγίσεις δεν ισχύουν", ανέφερε.

"Ήξεραν ότι έχουμε ένα πρόγραμμα διαφορετικό από τις προτεραιότητες ή τη λογική που ακολουθούν οι κυρίαρχοι κύκλοι, εκεί είναι και το δίλημμα που έχουμε εμείς ή υποχωρούμε όπως θέλουν από το πρόγραμμα ή προχωράμε παραπέρα, το δίλημμα είναι τώρα πια δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από Eurogroup πρέπει να εκφραστεί η πολιτική τους βούληση", τόνισε.

"Ο,τι επιμένουν, επιμένουν, το ζήτημα είναι ότι πολλές φορές το βάζει το ΔΝΤ άλλες φορές το βάζουν ευρωπαϊκοί θεσμοί, αυτά τα θέματα χρόνια τώρα, θέματα συντάξεων, εργασιακά, ασφαλιστικά, δεν μπορεί ούτε η ΕΚΤ ούτε η Κομισιόν να τα ζητάει από μια χώρα γιατί είναι έξω από τις συνθήκες, είναι έξω από τις αρμοδιότητές τους, εκεί έχει γίνει σύγκρουση, βάλαν το ΔΝΤ να ζητάει τέτοια πράγματα αλλά όλη αυτή η διαδικασία είναι παράτυπη", υπογράμμισε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το ζητούν πράγματι σε μια λογική να υποχωρήσει η κυβέρνηση, "το ζητούν για να δώσουν ένα πολιτικό σήμα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς κάνει υποχωρήσει και στα εργασιακά θέματα, στα Άγια των Αγίων μιας αριστερής πολιτικής, προκειμένου να πουν να τους πατήσαμε".

"Εκεί", όπως είπε, "είναι το λεπτό πολιτικό σημείο εκεί επικαλούμεθα και την πολιτική βούληση και το πολιτικό προφίλ των ηγετών της ΕΕ".

Εκτίμησε ωστόσο ότι "αυτές τις αποφάσεις δεν τις έχουν πάρει ευθέως οι πολιτικοί ηγέτες αλλά το Eurogroup" για το οποίο είπε ότι "δεν είναι θεσμός της ΕΕ".

Για τις δηλώσεις Σόιμπλε ο υπουργός τόνισε ότι είναι "άγονο το να λέμε ο ένας είναι έτσι και ο άλλος είναι αλλιώς αφού ενιαία εκφράζεται έναντι ημών η όποια στάση τους", σημείωσε όμως ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν ερμηνεύει σωστά την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, το νόημα της οποίας "δεν ήταν να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο πρόγραμμα αλλά οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ λένε ότι η νέα αξιολόγηση γίνεται πάνω σε ένα εθνικό πρόγραμμα".

Επισήμανε μάλιστα ότι ο κ. Σόιμπλε "θεωρεί δικό του πεδίο το Eurogroup", εκτίμησε όμως ότι δεν είναι εκφραστής της ευρωπαϊκής πολιτικής.

"Όπως είδατε έχουμε πάρει πρωτοβουλίες θέλουμε να εκφραστεί εμπράκτως η πολιτική βούληση", είπε ο κ. Χουντής.

Για τη δόση του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση που έχουν εκφράσει και άλλα στελέχη της κυβέρνησης ότι "δεν υπάρχουν τα λεφτά, δεν θα το πληρώσουμε, το έχουμε εξηγήσει και το γνωρίζουν αυτό και εδώ είναι ο ιδιόμορφος εκβιασμός, θα μας δώσουν χρήματα όχι για μισθούς και συντάξεις αυτά είναι διασφαλισμένα αλλά για να τους τα γυρίσουμε για να πάρουν τα λεφτά τους".

ΠΗΓΗ: megatv.com

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v