Κρέτσου: Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τον εαυτό της

Η Επίτροπος αρμόδια για περιφερειακές πολιτικές της ΕΕ, κατά την περιοδεία της στην κοιλάδα του Αχελώου υπογράμμισε πως τα ταμεία της Ενωσης υποστηρίζουν την Αθήνα.

Κρέτσου: Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τον εαυτό της
Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, με όλα τα μέσα και τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της, στο πεδίο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχει η κρίση στην Ελλάδα, τόνισε η Κορίνα Κρέτσου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Επίτροπος αρμόδια για περιφερειακές πολιτικές της ΕΕ, κατά την περιοδεία της στην κοιλάδα του Αχελώου υπογράμμισε πως τα ταμεία της ΕΕ υποστηρίζουν την Ελλάδα, αλλά «πάνω από όλα, η χώρα πρέπει να υποστηρίξει τον εαυτό της».

Η επίτροπος επισήμανε ότι στον τομέα της πολιτικής για τη συνοχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει σημαντικά μέτρα με σκοπό να συμβάλει ακόμη πιο πολύ στην κατάσταση, όπως η δυνατότητα να αυξηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ κατά 10%, μειώνοντας έτσι την ανάγκη των εθνικών πόρων για την ολοκλήρωση των έργων.

Η κ. Κρέτσου έκρινε απαραίτητη μια ριζική απλούστευση του νομικού και διοικητικού πλαισίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και να διευκολυνθεί η υλοποίηση των έργων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Κ.Κρέτσου:

Ερ: Κυρία Επίτροπε, η Ελλάδα διανύει μία δυσχερή οικονομική περίοδο, με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία, στην ποιότητα ζωής των πολιτών της. Το ερώτημα είναι πώς η ευρωπαϊκή πολιτική για τη συνοχή, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα, πώς μπορεί να γίνει μοχλός για την ανάπτυξη, η οποία καθοριστικά θα συμβάλει στη στρατηγική της εξόδου από την κρίση;

Απ: H Ελλάδα διέρχεται μια βαθιά κρίση, με αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία, την ποιότητα ζωής και τους πολίτες. Το ερώτημα είναι πώς η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής μπορεί να στηρίξει τη χώρα, πώς μπορεί να είναι o μοχλός που θα συμβάλει αποφασιστικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης με όλα τα μέσα και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και η πολιτική συνοχής έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό το πεδίο.

Η πολιτική συνοχής αποσκοπεί στη μείωση των οικονομικών, κοινωνικών και εδαφικών ανισοτήτων με την παροχή συγκεκριμένης υποστήριξης προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Για την περίοδο 2014-2020, 20,6 δισεκατομμύρια ευρώ είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν την Ελλάδα στον δρόμο της εξόδου από την κρίση και να ανοίξει τον δρόμο για τη μελλοντική ευημερία της.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουμε συμβάλει στη δημιουργία υποδομών ζωτικής σημασίας για τους πολίτες, όπως σχολεία, νοσοκομεία, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, δρόμους και αεροδρόμια. Οι επενδύσεις αυτές έχουν επίσης υποστηρίξει Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και καινοτόμες δράσεις, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό τους με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη.

Για την περίοδο 2014-2020, επικεντρώνουμε τώρα στην ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω στοχευμένων επενδύσεων σε εκείνους τους τομείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν το μέγιστο αντίκτυπο. Οι διάφορες δράσεις και επενδυτικές προτεραιότητες που προτείνονται στα 18 προγράμματα που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα βασίζονται στη δυναμική των παραγωγικών τομέων της εθνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι πυλώνες αυτοί περιλαμβάνουν τον τουρισμό, τα αγροδιατροφικά, την ενέργεια, το περιβάλλον, τη γαλάζια ανάπτυξη, τη δημιουργική βιομηχανία και logistics. Για τον σκοπό αυτό, 34.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν στήριξη. Αναμένουμε, επίσης, στο τέλος της περιόδου προγραμματισμού, η δημιουργία 2.700 νέων επιχειρήσεων, και 2.000 ΜμΕ να συνεργάζονται με ερευνητικά ιδρύματα. Περιμένουμε τα προγράμματα αυτά, να οδηγήσουν στη δημιουργία, ενός σημαντικού αριθμού βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Η έλλειψη ρευστότητας είναι ένα φλέγον ζήτημα για την Ελλάδα. Στον τομέα της πολιτικής για τη συνοχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει σημαντικά μέτρα με σκοπό να συμβάλει ακόμη πιο πολύ στην κατάσταση, όπως η δυνατότητα να αυξηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ κατά 10%, μειώνοντας έτσι την ανάγκη των εθνικών πόρων για την ολοκλήρωση των έργων.

Πιστεύω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ταχεία, ορθή και αποτελεσματική δρομολόγηση των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Αυτά τα 20,6 δισ. ευρώ θα βοηθήσουν την επανεκκίνηση βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλουν εν μέρει στην επίλυση των προβλημάτων κοινωνικής συνοχής. Θα βελτιώσουν, επίσης, την ελκυστικότητα της χώρας για τους επενδυτές και θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την ευημερία της χώρας.
Τα Ταμεία της ΕΕ υποστηρίζουν τη χώρα, αλλά επίσης και πάνω απ 'όλα, η χώρα πρέπει να υποστηρίξει τον εαυτό της:

Η ροή ενός μεγάλου μεριδίου των πόρων της ΕΕ σε μια χώρα σε κρίση αποτελεί σημαντικό αλλά όχι επαρκή παράγοντα για την υποστήριξη της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Οι συγχρηματοδοτούμενες από την ΕΕ επενδύσεις, χρειάζονται ένα ευνοϊκό επιχειρησιακό περιβάλλον.

Είναι ιδιαίτερα επείγον, όλοι οι συμμετέχοντες στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα να κάνουν ό,τι καλύτερο για να υλοποιήσουν σύντομα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Τα έργα αυτά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία και, το πιο σημαντικό, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, πιστεύω ότι είναι απαραίτητη μια ριζική απλούστευση του νομικού και διοικητικού πλαισίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και να διευκολυνθεί η υλοποίηση των έργων.

Η κατάσταση κατά τη νέα περίοδο προγραμματισμού, δεν θα είναι πια "μια από τα ίδια" και εμείς, όλοι, θα κριθούμε από τα αποτελέσματα.

Ερ: Υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης. Και εννοώ τις Περιφέρειες, οι οποίες έχουν χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης ή που αντιμετωπίζουν αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα, το γεγονός, που δεν συμβάλει στην πολιτική της ΕΕ για τη συνοχή.

Απ: Πράγματι υπάρχουν ανισότητες και χρειάζεται να εργαστούμε μαζί, σκληρά, για να τις μειώσουμε. Παρότι η συνδρομή της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής προς τα κράτη μέλη έχει μακρά ιστορία, παράγοντες που σχετίζονται με την οικονομική, γεωγραφική και κοινωνική κατάσταση, αλλά και το πόσο πολύπλοκη είναι η διοικητική οργάνωση κάθε κράτους μέλους, αποδεικνύουν ότι μπορούν να προκύψουν εμπόδια που αυξάνουν τις ανισότητες σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Η πολιτική συνοχής παρέχει οικονομική και τεχνική υποστήριξη στις περιφέρειες για να τις βοηθήσει να υπερβούν τα εμπόδια στην ανάπτυξή τους, όπως οι ελλιπείς υποδομές ή η έλλειψη ικανότητας για καινοτομία ή η ανάγκη προσαρμογής σε ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον που μεταλλάσσεται.

Τα εμπόδια αυτά υπάρχουν σε κάποιο βαθμό σε όλες τις περιφέρειες. Κατά συνέπεια, το επίπεδο οικονομικής και τεχνικής συνδρομής που παρέχεται, πρέπει να αντανακλά το επίπεδο ανάπτυξής τους, με την οικονομική βοήθεια, που προσαρμόστηκε αναλόγως, προκειμένου να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέδραμε ήδη τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή αρνητικό ΑΕΠ, τόσο μέσω κανονιστικών αλλαγών, όπως η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης κατά 10% σε συγκεκριμένη κατηγορία χωρών, όσο και μέσω άλλων αλλαγών που επέτρεψαν μια πιο ομαλή εν τοις πράγμασι προσαρμογή, όπως η επιλεξιμότητα του κεφαλαίου κίνησης. Οι κανονισμοί που ρυθμίζουν την περίοδο 2014-2020, περιέχουν επίσης συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των ανισοτήτων.

Επιπλέον, ανέλαβα την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μου, να καταρτιστούν συγκεκριμένα προγράμματα δράσης και εστιάζουμε για την ώρα στα κράτη μέλη που παρουσιάζουν χαμηλή απορρόφηση στην προγραμματική περίοδο 2007-2013. Ευτυχώς, η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται σε αυτήν την ομάδα κρατών. Ταυτόχρονα, αναμένω όμως, από τις ελληνικές αρχές, να προετοιμάσουν καλά το κλείσιμο της περιόδου 2007-2013 και να επιταχύνουν την υλοποίηση της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Ερ: Την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στην ελληνική περιφέρεια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές, πως θα την χαρακτηρίζατε: Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται;

Απ: Η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων από ελληνικής πλευράς είναι μακράν, πάνω από το μέσο όρο. Βρίσκεται στο 90%, όταν ο μέσος όρος είναι στο 80%.

Ερ: Τι θα μπορούσε να γίνει για την αξιοποίηση των κονδυλίων για περιφέρειες, όπως η Ήπειρος, που με βάση τα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνονται στις πιο φτωχές της ΕΕ. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η Ήπειρος θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης;

Απ: Για την περιφέρεια της Ηπείρου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, τον Δεκέμβριο του 2014, το πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 325 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα προβλέπει στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της περιφέρειας.

Οι υπηρεσίες μου, με ενημέρωσαν ότι συνεργαστήκαμε πολύ καλά με την περιφερειακή διοίκηση της Ηπείρου και τη διαχειριστή Αρχή και ότι η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης είναι από τις πληρέστερες στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, καθόρισαν τις κατευθυντήριες αρχές για την επιχειρηματική ανακάλυψη στην περιφέρεια και αναπτύξαμε μια πολύ καλή στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης.

Η στρατηγική αυτή δίνει έμφαση στους τομείς που η Ήπειρος μπορεί να επενδύσει και να αναπτύξει περαιτέρω, όπως και στο ανθρώπινο δυναμικό της. Παραδείγματος χάριν, μπορώ να αναφέρω τη γεωργία, τη ζωική παραγωγή, την αλιεία, τη επεξεργασία αγροτικών προϊόντων και τη γεωργική παραγωγή τροφίμων, τη βιομηχανία της εμπειρίας που συνδυάζει τον τουρισμό με πολιτιστικές δραστηριότητες και τέλος την υγεία.

Πλέον, απαιτείται η γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των δράσεων από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα. Οι συνέργειες από όλα τα ταμεία, και συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, θα θέσουν μια στέρεα βάση επί της οποίας η περιφέρεια θα καταστεί εξωστρεφής και θα αναπτύξει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της.

Ερ: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την επίσκεψη που πραγματοποιήσατε στην Κοιλάδα του Αχελώου;

Απ: Εκτίμησα ιδιαίτερα την επίσκεψη αυτή και ευχαριστώ τους περιφερειάρχες που την οργάνωσαν. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ μια σειρά συγχρηματοδοτούμενων έργων που καταδεικνύουν την προστιθέμενη αξία των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Βασίζομαι στην καλή συνεργασία όλων των Αρχών, ανεξαρτήτως επιπέδου, κεντρικού, περιφερειακού, δημοτικού, προκειμένου να τα υλοποιήσουμε. Από πλευράς σας μπορείτε να βασιστείτε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες μου, θα υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v