Με το βλέμμα στο Brussels Group

Νέες συζητήσεις Ελλάδας - δανειστών στις Βρυξέλλες. Πώς τοποθετούνται στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Real.gr
Με το βλέμμα στο Brussels Group
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι συζητήσεις στο Brussels Group που ξεκινούν και πάλι σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις, με σκοπό να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες, ενώ επιδιώκει συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Η Αθήνα παραμένει αισιόδοξη, ότι η επίτευξη συμφωνίας έως τις αρχές Ιουνίου είναι εφικτή, με στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετούνται με δηλώσεις τους στο θέμα.

Ξυδάκης: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία...

Μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Νίκος Ξυδάκης τόνισε ότι «σήμερα είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία, δεν είναι κάθε μέρα το ίδιο, υπάρχουν διάφορα προσκόμματα, διάφορες δυσκολίες».

«Διαπραγμάτευση είναι, δεν είναι γραμμική ροή, στην οποία όλα κυλούν ομαλά, αλλά νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία και μάλλον θα είναι στην κατεύθυνση μίας λύσης - πακέτο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.

Ερωτηθείς αν εννοεί ότι θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, ο ίδιος ανέφερε πως «θα θέτει τα θεμέλια για τη ρύθμισή του και θα έχει μέσα του -αυτή είναι η επιθυμία της Ελλάδας και αυτή, νομίζω, είναι η επιθυμία της σώφρονος Ευρώπης- να έχει το “σπέρμα”, τον πυρήνα της ανάπτυξης».

Στρατούλης: Οι δανειστές ζητούν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Για σκληρή διαπραγμάτευση στο Brussels Group, ώστε να καμφθεί η επιμονή των δανειστών για μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων έκανε λόγο ο Δημήτρης Στρατούλης.

«Το πιο εξωφρενικό (που ζητούν) είναι να συνεχιστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για να γίνονται συνεχείς μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και το δεύτερο να παραμείνουν οι μνημονιακοί νόμοι με τους οποίους θα συνεχίσουν να γίνονται μειώσεις κύριων συντάξεων από 1/1/2015 για όσους θεμελίωσαν από τότε ασφαλιστικό δικαίωμα μέχρι και 35 χρόνια στο μέλλον. Αυτό δεν είναι ακραία εκδοχή;» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας στο Mega.

«Το να ξεπουλήσουμε όλο τον δημόσιο πλούτο της χώρας δεν είναι ακραία απαίτηση; Το να αυξήσουμε το ΦΠΑ που επιβαρύνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν είναι ακραία απαίτηση; Όταν επιμένουν στην άποψή τους να διατηρηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, σημαίνει 15% μειώσεις φέτος, αν βάλεις και τα 3-4 επόμενα χρόνια και το τι έγινε πέρυσι, θα πάει σε 90% μείωση», διευκρίνισε ο ίδιος.

Κατρούγκαλος: Oι εταίροι δεν θέλουν αποσταθεροποίηση

Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία με τους δανειστές, καθώς δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια και οι εταίροι δεν θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρωζώνη, εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Αυτό λέει η Realpolitik», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πρόσθεσε:

«Κάποιοι πολιτικοί έχουν κάνει σημαία την πολιτική λιτότητας και θα έχουν εκλογές... Συναινούν για να αποφύγουν το μείζον κακό».

«Θέλουμε συμφωνία - πακέτο, η οποία θα λύνει και το θέμα της ανάταξης της οικονομίας», δήλωσε ο ίδιος στον Σκάι.

Πουλάκης: Αν είναι να μιλήσουν οι πολίτες, καλύτερα με εκλογές

«Αν είναι να μιλήσουν οι πολίτες, καλύτερο είναι να μιλήσουν για τα πάντα, δηλαδή με εκλογές» τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, μιλώντας στον ίδιο σταθμό.

«Η συμφωνία πρέπει να περάσει από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε από τη δική του πλευρά, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Αλέκος Καλύβης.

Ο ίδιος απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τις διαφορετικές προσεγγίσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «η πραγματική διαπραγμάτευση γίνεται με τους έξω, και όχι με τους μέσα».

O Βαρουφάκης στο CNN για την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ

Κυβέρνηση: Αισιοδοξία για λύση έως τις αρχές Ιουνίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v