HRW: O επόμενος πρόεδρος της FIFA να διασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο επόμενος πρόεδρος της FIFA θα πρέπει να διαχειρίζεται άμεσα τις κρίσεις, περιλαμβανομένων και των παραβιάσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  • Real.gr
HRW: O επόμενος πρόεδρος της FIFA να διασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ο επόμενος πρόεδρος της FIFA θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι χώρες που θα φιλοξενήσουν στο μέλλον το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου θα σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, εκτιμά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW), καθώς μία κρίση πρώτου μεγέθους συγκλονίζει τον παγκόσμιο οργανισμό.

"Ο επόμενος πρόεδρος της FIFA θα πρέπει να διαχειρίζεται άμεσα τις κρίσεις, περιλαμβανομένων και των παραβιάσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφθοράς που υπονομεύουν τα θεμέλια της διοίκησης του ποδοσφαίρου", δήλωσε ο Μίνκι Ουόρντεν, διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών του HRW, σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "όταν οι χώρες επιδιώκουν να αποκτήσουν το δικαίωμα να φιλοξενήσουν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, θα πρέπει να περιμένουμε από αυτές να σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού". Σε αυτό το πλαίσιο, "η FIFA θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την τεράστια εξουσία που διαθέτει ώστε να κάνει να σταματήσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα του αθλητισμού", πρόσθεσε, σύμφωνα με το Α.

Το HRW ανέφερε πως τον Απρίλιο ένας νέος συνασπισμός οργανώσεων που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αθλητικών οργανώσεων και συνδικάτων -η Συμμαχία Αθλητισμού και Δικαιωμάτων (SRA)- απέστειλε ένα ερωτηματολόγιο στους υποψηφίους για την προεδρία της FIFA, σε σχέση με τις παραβιάσεις που αποκαλύφθηκαν όσον αφορά τις διοργανώσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων στη Ρωσία το 2018 και στο Κατάρ το 2022.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, υπενθύμισε ότι κατήγγειλε την εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι (2014).

Εκτίμησε πως θα πρέπει να υπάρξει "επίσης μία επανεξέταση των συνθηκών (εργασίας) του τεράστιου στρατού των μεταναστών που κατασκευάζουν τις νέες μαζικές υποδομές προκειμένου να φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο" στο Κατάρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v