Γερμανία: Εκτενείς αναφορές στο σχέδιο της ΕΕ για τους μετανάστες

Στο σχέδιο της ΕΕ να επιβληθούν ποσοστώσεις στις χώρες μέλη για τον αριθμό των μεταναστών που δέχονται, με στόχο την αποφόρτιση της Ελλάδας και της Ιταλίας, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος εκτενώς.

  • Real.gr
Γερμανία: Εκτενείς αναφορές στο σχέδιο της ΕΕ για τους μετανάστες
Στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβληθούν ποσοστώσεις στις χώρες μέλη της ΕΕ για τον αριθμό των μεταναστών που δέχονται με στόχο την αποφόρτιση της Ελλάδας και της Ιταλίας αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος εκτενώς.

«8.763 περισσότεροι μετανάστες στη Γερμανία», τιτλοφορείται άρθρο της Rheinische Post. Η Die Welt αναφέρει: «Η ΕΕ θέλει να δίνει 6.000 ευρώ για κάθε μετανάστη».

«Έτσι θέλουν οι Βρυξέλλες να μοιράσουν τους μετανάστες», γράφει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, ενώ στα «αμφιλεγόμενα σχέδια» της Κομισιόν αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Επιτροπής, σε διάστημα δύο ετών συνολικά 40.000 μετανάστες θα μεταφερθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούν η Αθήνα και η Ρώμη.
 
Βάσει του σχεδίου αυτού, η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί επιπλέον 8.763 μετανάστες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά αποκλειστικά μετανάστες που έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη, δηλαδή κυρίως ανθρώπους από τη Συρία και την Ερυθραία.
 
Επίσης η Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι για κάθε μετανάστη οι χώρες υποδοχής θα λαμβάνουν βοήθεια ύψους 6.000 ευρώ.

Παράλληλα η Κομισιόν πρότεινε να μεταφερθούν 20.000 άνθρωποι απευθείας από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ευρώπη και πάλι να διανεμηθούν βάσει ποσοστώσεων στις χώρες μέλη της ΕΕ. Από αυτούς η Γερμανία θα υποδεχθεί 3.086 ανθρώπους.

Με αυτό τον τρόπο η Επιτροπή προσπαθεί να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κύμα μετανάστευσης μέσω της Μεσογείου και να αποτρέψει να σημειωθούν άλλες τραγωδίες στη θάλασσα.

Φέτος ο αριθμός των μεταναστών που θα αποπειραθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου αναμένεται να φτάσει σε νέο ρεκόρ, τους 700.000, και άρα αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των νεκρών.

Από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου έχει να καταγραφεί τόσο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη.

Οι ποσοστώσεις είναι κατά τι μεγαλύτερες για όλες τις χώρες απ’ ό,τι μέχρι τώρα, καθώς σε αυτές δεν υπολογίζονται η Ελλάδα και η Ιταλία. Για να ισχύσει το σχέδιο θα πρέπει να συμφωνήσουν οι χώρες μέλη. Όμως μέχρι στιγμής η αντίσταση είναι μεγάλη.

Η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία δεν θα συμμετάσχουν λόγω ειδικών συμφωνιών. Επίσης πολλές χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Ισπανία έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους.

Στην Εσθονία έχει ξεκινήσει συζήτηση αν στην κατανομή των ποσοστώσεων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη να μην σταλούν στη χώρα πολλοί μετανάστες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Οι αναγκαστικές ποσοστώσεις και το μοίρασμα των μεταναστών παρά τη θέλησή τους δεν είναι λύσεις στην τρέχουσα κρίση», εκτίμησε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.

Η αντίσταση των χωρών έχει διαφορετικές αιτίες, σύμφωνα με τον Ράινερ Μιντς ειδικό του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Bruegel στις Βρυξέλλες.

«Κάποιες χώρες δέχονται τεράστια πίεση από την παράνομη μετανάστευση, ενώ άλλες χώρες δέχονται μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο. Μερικές χώρες δεν αντιμετωπίζουν καθόλου αυτό το πρόβλημα», εξήγησε.

«Η τραγωδία στη θάλασσα (τη Μεσόγειο) εκτυλίσσεται υπό το φως της δημοσιότητας», πρόσθεσε ο Μιντς. «Όμως υπάρχει αλλού πίεση από τη μετανάστευση, κυρίως από την Ουκρανία».

Εξάλλου ο ίδιος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με το αν μπορεί να εφαρμοστεί ένα σύστημα ποσοστώσεων στην τρέχουσα κατάσταση. «Πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια θα ήταν πιο εύκολο να υπάρξει συμφωνία», σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v