Ζαρίφ: Το Ιράν δεν μπορεί να αποδεχθεί μη αξιοπρεπή λύση για τα πυρηνικά

Φρένο στις υπερβολικές απαιτήσεις από την άλλη πλευρά, για τη συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

  • Real.gr
Ζαρίφ: Το Ιράν δεν μπορεί να αποδεχθεί μη αξιοπρεπή λύση για τα πυρηνικά
Φρένο στις υπερβολικές απαιτήσεις από την άλλη πλευρά, για τη συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ από την Αθήνα, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

«Το Ιράν δεν μπορεί να αποδεχθεί καμία λύση που δεν θα το σέβεται και δεν θα είναι αξιοπρεπής. Το Ιράν δεν πρόκειται να δεχθεί να το ντροπιάσουν» είπε ο κ. Ζαρίφ. Εξήγησε επίσης ότι «αν η άλλη πλευρά, σεβαστεί τα συμφωνηθέντα στη Λωζάννη και εφόσον προσπαθήσουν να τηρήσουν αμφότερες οι πλευρές τα πλαίσια ενός σεβασμού, θα μπορέσει να υπάρξει μία ολοκληρωμένη συμφωνία που θα είναι και βιώσιμη και εξισορροπημένη και θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί ως αμοιβαία αξιοπρεπής συμφωνία».

Υποστήριξε ακόμη ότι «Αν τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις θα τηρηθούν και οι συμφωνίες» και πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι «αν υπάρξουν υπερβολικές απαιτήσεις και επαναδιαπραγματεύσεις, θα είναι πολύ δύσκολο να περιμένουμε να υπάρξει συμφωνία και πέραν της προθεσμίας».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα για μία «θετική ολοκλήρωση εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος», τονίζοντας ότι «για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό πρέπει να είναι όλοι πραγματιστές, ψύχραιμοι και νηφάλιοι, να μην τρέφουν αυταπάτες και να μην έχουν υπερβολικές απαιτήσεις»

«Η Ελλάδα» επισήμανε «μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο και να πείσει τους υπολοίπους να καταλάβουν ότι συμφωνίες μπορούμε να δεχτούμε εφόσον όλες οι πλευρές μπορούν να είναι σίγουρες ότι θα έχουν θετικά αποτελέσματα, όχι σε βάρος των άλλων.

Ή θα κερδίσουν όλοι μαζί ή θα χάσουν όλοι μαζί. Έτσι λειτουργεί η διεθνής κοινότητα και πιστεύω ότι η Ελλάδα και ως μέλος του ΟΗΕ και ως μέλος του ΝΑΤΟ, με μια βαθειά αίσθηση που έχει της ιστορίας και της πολιτιστικής παράδοσης, μπορεί να πείσει τους φίλους μας αλλά και του μη φίλους μας, ότι πρέπει να αξιολογήσουν και να καταλάβουν αυτή την πραγματικότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v