Καταφθάνουν στο Ζάγκρεμπ βετεράνοι πολέμου

Προκειμένου να συμπαρασταθούν στους "οχυρωμένους" συναδέλφους τους στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Ανησυχία εκφράζει η Αρχιεπισκοπή Ζάγκρεμπ.

  • Real.gr
Καταφθάνουν στο Ζάγκρεμπ βετεράνοι πολέμου
Ανησυχία και λύπη για τα γεγονότα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, στην κροατική πρωτεύουσα, όπου διαδηλωτές βετεράνοι πολέμου βρίσκονται από χθες μέσα σε ναό και αστυνομικοί έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από την περιοχή, εκφράζει η Αρχιεπισκοπή του Ζάγκρεμπ και καλεί τους υπεύθυνους να βρουν την κατάλληλη λύση.

"Παρακολουθούμε τα γεγονότα, προσευχόμενοι να αποκλιμακωθεί ειρηνικά η ένταση και η αντιπαράθεση και δίνουμε προσοχή στην αξιοπρέπεια των Κροατών βετεράνων πολέμου, κυρίως εκείνων που πρόσφεραν την μεγαλύτερη θυσία για την ελευθερία της πατρίδας" αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της Καθολικής Αρχιεπισκοπής του Ζάγκρεμπ.

Η Αρχιεπισκοπή του Ζάγκρεμπ αναφέρει ακόμη ότι οι πιστοί εξέφρασαν λύπη, επειδή δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο ναό του Αγίου Μάρκου για προσευχή.

"Απευθύνουμε έκκληση στους υπεύθυνους να βρουν την κατάλληλη λύση. Εκφράζουμε τη λύπη μας που παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες που αφορούν εκκλησιαστικούς χώρους" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Κροάτες βετεράνοι και ανάπηροι πολέμου, που πραγματοποιούν εδώ και 222 μέρες διαμαρτυρίες έξω από το υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων Πολέμου στο Ζάγκρεμπ, με αίτημα την παραίτηση του υπουργού, Πρέντραγκ Μάτις και των συνεργατών του, και καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων τους παραμένουν, από χθες το βράδυ, μέσα στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου, όπου κατέφυγαν, όταν αστυνομικές δυνάμεις τους απαγόρευσαν να διαδηλώσουν στην πλατεία.

Η πλατεία είναι αποκλεισμένη με μεταλλική περίφραξη και η αστυνομία επιτρέπει την προσέγγιση οχημάτων που έχουν ειδική άδεια.

Στο Ζάγκρεμπ, όπως μεταδίδουν τα κροατικά ΜΜΕ άρχισαν να καταφθάνουν βετεράνοι πολέμου και από άλλες περιοχές της Κροατίας, από τις πόλεις Όσιεκ, Σλαβόνσκι Μπροντ, Σπλιτ, Σίμπενικ για να συμπαρασταθούν στους διαδηλωτές.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αρκετές φορές στη διάρκεια της νύχτας προσπάθησαν να πείσουν τους διαδηλωτές να βγουν από την εκκλησία και μία φορά επιχείρησαν να εισέλθουν, αλλά ιερείς τους εμπόδισαν.

Τα κροατικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα σοβαρή την κατάσταση και αναφέρουν ότι ο ίδιος ο αρχηγός της αστυνομίας, Βλάντο Ντόμινιτς παρακολουθούσε την αστυνομική επιχείρηση.

Δέκα κοινοβουλευτικές ομάδες στην Κροατική Βουλή εξέφρασαν, σήμερα, την επιθυμία να διεξαχθεί έκτακτη συζήτηση για τις διαμαρτυρίες των βετεράνων πολέμου στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις από τις 10 το βράδυ έως τις 8 το πρωί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v