Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νεκρός συνεργός του Μαζιώτη, σε επιχείρηση για Παλαιοκώστα και ληστές Διστόμου

Μετά από μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση που στήθηκε χθες το μεσημέρι από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και την ΕΚΑΜ οι δυο από τους τρεις παραδόθηκαν στην αστυνομία, ενώ ο τρίτος συνεργός τους αυτοκτόνησε, προκειμένου να μη συλληφθεί.

Νεκρός συνεργός του Μαζιώτη, σε επιχείρηση για Παλαιοκώστα και ληστές Διστόμου

Μεγάλη επιτυχία θεωρείται για την αστυνομία η σύλληψη των δυο από τους τρεις ληστές του Διστόμου. Μετά από μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση που στήθηκε χθες το μεσημέρι από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και την ΕΚΑΜ οι δυο από τους τρεις παραδόθηκαν στην αστυνομία, ενώ ο τρίτος συνεργός τους αυτοκτόνησε, προκειμένου να μη συλληφθεί.


Real.gr ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΒΟΛΟΣ - ΝΕΚΡΟΣ από realmedialive

Παρά τα μέτρα προστασίας που είχαν λάβει οι επονομαζόμενοι «ληστές του Διστόμου», μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή της ΕΚΑΜ σε οίκημα στην περιοχή Χρυσή Ακτή της Νέας Αγχιάλου Βόλου έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας.



Και οι τρεις θεωρείται ότι βρίσκονταν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Νίκου Μαζιώτη, ενώ φέρονται ότι συμμετείχαν σε 24 ένοπλες ληστείες τραπεζών με λεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η πιο εντυπωσιακή ληστεία θεωρείται αυτή που πραγματοποίησαν τον Αύγουστο του 2014, όταν λήστεψαν τράπεζα στο Δίστομο Βοιωτίας παίρνοντας από το υποκατάστημα 396.000 ευρώ και απέδρασαν χρησιμοποιώντας ταχύπλοο που εγκατέλειψαν στην απέναντι ακτή του Κορινθιακού, στο Ξυλόκαστρο.

Σήμερα η Ελληνική Αστυνομία αναμένεται να κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις για την μεγάλη επιχείρηση στο Βόλο, δίνοντας λεπτομέρειες για την έρευνα και της συνθήκες που πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση.

Υπό στενή παρακολούθηση

Οι «ληστές του Διστόμου» βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΛΑΣ εδώ και μήνες, καθώς οι διωκτικές αρχές είχαν ταυτοποιήσει τον τρόπο δράσης τους στις ληστείες σε αρκετές ένοπλες ενέργειες που είχαν πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας.



Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες τα ίχνη τους εντοπίστηκαν σε παραλιακή περιοχή του Βόλου, στην Αγχίαλο, όπου είχαν ενοικιάσει πολυτελή μεζονέτα σε συγκρότημα κατοικιών. Χθες το πρωί οι τρεις δράστες επιβιβάστηκαν σε ένα από τα τρία αυτοκίνητα που είχαν στην κατοχή τους και επισκέφθηκαν χωριό της περιοχής που ερεύνησαν τραπεζικό υποκατάστημα, κάτι που σύμφωνα με την αστυνομία σημαίνει ότι οργάνωναν μια ακόμη ληστεία.

Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής έκριναν ότι έφτασε η ώρα να επέμβουν και δόθηκε το «πράσινο φως’ για την επιχείρηση σύλληψης των τριών ληστών.

Αιφνιδιαστική επιχείρηση

Απόλυτα αιφνιδιασμένοι οι δυο από τους τρεις δράστες δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν όταν οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής εισέβαλαν στη μεζονέτα και παραδόθηκαν στις αρχές. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης νεκρός έπεσε ένας εκ των καταζητούμενων. Oι Αρχές μέσω των τατουάζ που έχει στο σώμα του αλλά και την εξέταση των δακτυλικών αποτυπωμάτων οδηγήθηκαμ στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον Σπύρο Δράβιλα. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό ο θάνατός του προήλθε από δικά του πυρά.

Συλληφθέντες είναι ο Σπύρος Χριστοδούλου, 45 ετών και ο Γρηγόρης Τσιρώνης, 37 ετών.




Βαρύ το κατηγορητήριο

Για σωρεία ενόπλων ληστειών σε όλη την Ελλάδα, συνεργαζόμενοι με άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, έχουν κατηγορηθεί οι επονομαζόμενοι «ληστές του Διστόμου», Γιώργος Πετρακάκος, Σπύρος Δραβίλας και Σπύρος Χριστοδούλου.

Οι τρεις καταζητούμενοι, ο ένας εκ των οποίων έπεσε νεκρός και οι άλλοι δύο συνελήφθησαν κατά την σημερινή μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής και των ΕΚΑΜ στην Αγχίαλο Βόλου, έχουν χαρακτηριστεί ως οι «ληστές του Διστόμου», κατηγορούμενοι ότι λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Δίστομο Βοιωτίας στις 22 Αυγούστου 2014, με λεία 300.000 ευρώ και έχοντας κρατήσει όμηρο τον ταμία της τράπεζας μέχρι να επιβιβαστούν σε φουσκωτό ταχύπλοο και να διαφύγουν.

Ο 36χρονος Γιώργος Πετρακάκος, που εργαζόταν ως κηπουρός στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, είχε συλληφθεί το Νοέμβριο του 2002 ως μέλος πενταμελούς συμμορίας, κατηγορούμενος ότι συμμετείχε σε πέντε ληστείες τραπεζών στην Παλλήνη και στην Αγία Παρασκευή, με συνολική λεία περίπου 100.000 ευρώ. Παράλληλα, ο Γ. Πετρακάκος, μαζί με συγγενή δικαστικού, είχαν κατηγορηθεί για μια ληστεία ταχυφαγείου και ενός περιπτέρου στην Αγία Παρασκευή, με λεία 160 ευρώ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 36χρονος κακοποιός έχει ταυτοποιηθεί ως ο ένας από τους δράστες ληστειών σε Ακράτα και Μέθανα, ενώ είχε συμμετάσχει σε ορισμένες από τις εννέα ένοπλες ληστείες τραπεζών που έγιναν από τον Μάιο του 2012 έως και αυτή του Διστόμου Βοιωτίας, στις 22 Αυγούστου 2014. Στις περισσότερες από αυτές τις ληστείες είχαν συμμετοχή ο Σπύρος Χριστοδούλου, ο Σπύρος Δραβίλας και ο Νίκος Μαζιώτης - σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία.

Επίσης, ο Πετρακάκος το 2006 είχε κλέψει δύο αυτοκίνητα, από την Ανάληψη Θεσσαλονίκης, ένα εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκε στην απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, την οποία είχε οργανώσει και πραγματοποιήσει ο επικηρυγμένος δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας.

O 34χρονος Σπύρος Δραβίλας, ο αποκαλούμενος «καρφάκιας», συμμετείχε σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην πρώτη απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάϊ, με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, τον Ιούνιο του 2006. Ο Δραβίλας ήταν δραπέτης από τον Ιούνιο του 2013, οπότε και παραβίασε την άδεια που του χορηγήθηκε από τις φυλακές Δομοκού, όπου κρατείτο. Τον Φεβρουάριο του 2013, ο Δραβίλας είχε ξεκινήσει απεργία πείνας, επειδή δεν του χορηγούσαν άδεια.

Ο 44χρονος Σπύρος Χριστοδούλου απασχόλησε για πρώτη φορά την Αστυνομία τον Ιούνιο του 1995, όταν είχε κατηγορηθεί για τη συμμετοχή του στη μεγάλη ληστεία του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας, όπου η συμμορία είχε δολοφονήσει τον ταμία του νοσοκομείου. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2001 είχε πάρει μονοήμερη άδεια από τις φυλακές Kορυδαλλού, όπου εξέτιε ποινή 16 ετών για υποθέσεις ληστειών και εκβιασμών, αλλά δεν επέστρεψε. Τον Οκτώβριο του 2001 συνελήφθη στα διόδια Aφιδνών έπειτα από συμπλοκή με αστυνομικούς, ενώ κατά την κράτησή του στις φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορήθηκε ότι δολοφόνησε μαζί με τον Ελληνοαμερικανό κακοποιό Πίτερ Σέντομ, τον Αλβανό κρατούμενο Κονσταντίν Πόπα, τον οποίο θεωρούσαν ότι «ήταν καταδότης της ΕΛ.ΑΣ»

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Χριστοδούλου, μαζί με τρεις συνεργούς του που κρατούσαν καλάσνικοφ και άλλα όπλα, λήστεψε το 2011 υποκαταστήματα τραπεζών στον Γαλατά, στο Κρανίδι και σε άλλες περιοχές της Αργολίδας, με λεία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Το χρονικό της ληστείας στο Δίστομο

Η ληστεία στην Παραλία Διστόμου είχε πραγματοποιηθεί στις 22 Αυγούστου του 2014, στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Οι δράστες είχαν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά τους χρησιμοποιώντας περούκες και άλλα είδη μεταμφίεσης, ενώ στις πλάτες τους έφεραν σάκους με άγνωστο περιεχόμενο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, δύο εξ αυτών ήταν οπλισμένοι με πιστόλια, ενώ ο τρίτος με «βαρύ» όπλο, πιθανόν καλάσνικοφ. Οι ληστές έμειναν στο υποκατάστημα μέχρις ότου απενεργοποιηθεί το σύστημα χρονοκαθυστέρησης των χρηματοκιβωτίων (δηλαδή για περίπου 10 - 15 λεπτά). Μετά την απασφάλισή τους, άρπαξαν τα χρήματα και διέφυγαν παίρνοντας μαζί τους ως όμηρο τον ταμία της τράπεζας, φοβούμενοι ενδεχομένως ότι κάποιος εκ των υπαλλήλων της τράπεζας είχε ενεργοποιήσει τον σιωπηλό συναγερμό ειδοποιώντας τις Αρχές. Βγήκαν από το υποκατάστημα και επιβιβάστηκαν σε ένα ασημί κλεμμένο Toyota RAV με κατεύθυνση την παραλία της Αγίας Σωτήρας, όπου το πυρπόλησαν.

Στη συνέχεια, οι δράστες και ο ταμίας-όμηρος επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος (πιθανόν κλεμμένο από περιοχή της Πελοποννήσου) και αφού διέσχισαν τον Κορινθιακό Κόλπο κατέληξαν στην περιοχή Κάτω Λουτρό Ξυλοκάστρου. Στο σημείο προσπάθησαν να κάψουν το σκάφος για να εξαφανίσουν τυχόν ίχνη τους (η φωτιά σβήστηκε από περιοίκους), ενώ περίπου 300 - 400 μέτρα πριν φτάσουν στη στεριά απελευθέρωσαν τον ταμία της τράπεζας, 35 ετών, σπρώχνοντάς τον στη θάλασσα. Κατέθεσε ότι χρειάστηκε περίπου 20 λεπτά έως ότου φτάσει κολυμπώντας στην ακτή.

Ακολούθησε μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση με επίκεντρο τους Νομούς Κορινθίας, Αχαΐας και Αργολίδας, όπου ήταν πιθανό να κινήθηκαν οι δράστες τις πρώτες ώρες μετά τη διαφυγή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v