Η υγεία του Β. Σέσελι επιδεινώθηκε

Δεν έχει ληφθεί απόφαση για έκδοσή του στη Χάγη.

  • Real.gr
Η υγεία του Β. Σέσελι επιδεινώθηκε
Η κατάσταση της υγείας του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι επιδεινώθηκε, μεταδίδουν σήμερα τα σερβικά ΜΜΕ και ο νομικός εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης στην υπόθεση, Σάσα Ομπράντοβιτς δήλωσε ότι "κανένας στη Σερβία δεν αποφάσισε να παραδοθεί ο Σέσελι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας "Ντάνας" του Βελιγραδίου, αν το κράτος θα αναλάβει τις συνέπειες, αν δεν εκδώσει τον Σέσελι στη Χάγη, ο κ. Ομπράντοβιτς είπε ότι "κανένας στη Σερβία δεν αποφάσισε να παραδοθεί ο Σέσελι στο ICTY".

Ο νομικός εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης ζήτησε, τη Δευτέρα, από το συμβούλιο εφετών του ICTY να αποσαφηνίσει, αν θα αποστείλει ένταλμα για τη σύλληψη του Σέσελι, επειδή τέτοιο έγγραφο δεν έχει αποσταλεί στη Σερβία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Αναμένουμε την απάντηση του δικαστηρίου. Όταν το έγγραφο φθάσει, η διαδικασία θα προχωρήσει" είπε ο κ. Ομπράντοβιτς.

Δημοσιεύματα του Τύπου του Βελιγραδίου προβάλλουν εκτιμήσεις μελών της ιατρικής ομάδας που παρακολουθεί τον Σέσελι. Οι θεράποντες ιατροί αναφέρουν ότι η υγεία του επιδεινώθηκε λόγω της άρνησής του να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, την οποία άρχισε επειδή πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου και μεταστάσεις στο ήπαρ.

Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, Μίλοβαν Μπόγιτς δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου επιδεινώθηκε τις τελευταίες τέσσερις μέρες και δεν επιτρέπει την επιστροφή του στη φυλακή Σεβενίνγκεν του ICTY.

"Έχει όλα τα συμπτώματα εξέλιξης της νόσου και υπήρξε αντίδραση στη χημειοθεραπεία στην οποία υποβλήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, γι ατό είναι υπό καθημερινή ιατρική παρακολούθηση στο σπίτι" είπε ο κ. Μπόγιτς, τονίζοντας ότι "η επιστροφή του στη Χάγη θα ήταν δολοφονία".

Ο Βόισλαβ Σέσελι εμφανίστηκε δημόσια τελευταία φορά το Σάββατο στο συνέδριο του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) και σε χθεσινή δήλωσή του στην εφημερίδα "Μπλιτς" του Βελιγραδίου ανέφερε "αισθάνεται κάπως καλύτερα" και ότι θα προσπαθήσει να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Ο αρχηγός του SRS τον Νοέμβριο του 2014 έπειτα από 12 χρόνια στη φυλακή του ICTY, επέστρεψε στη Σερβία, όταν το δικαστήριο αποφάσισε την προσωρινή αποφυλάκισή του λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του. Κατά την άφιξή του στο Βελιγράδι δήλωσε ότι δεν θα διαφύγει, αλλά ούτε θα επιστρέψει οικειοθελώς στη Χάγη.

Τον περασμένο Μάρτιο, η εισαγγελία του ICTY ζήτησε να δοθεί εντολή για την άμεση επιστροφή του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου στη φυλακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v