Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας νέος χώρος τέχνης έρχεται στην καρδιά της Αθήνας

Ένας νέος χώρος τέχνης ανοίγει τις πύλες του στο κέντρο της Αθήνας, η Γκαλερί Ευριπίδη, η οποία ξεκινάει το εικαστικό της ταξίδι με την έκθεση ζωγραφικής «Γιάννης Σπυρόπουλος 1943-1984».

Ένας νέος χώρος τέχνης έρχεται στην καρδιά της Αθήνας
Ένας νέος χώρος τέχνης ανοίγει τις πύλες του στο κέντρο της Αθήνας, η Γκαλερί Ευριπίδη, η οποία ξεκινάει το εικαστικό της ταξίδι με την έκθεση ζωγραφικής «Γιάννης Σπυρόπουλος 1943-1984», με 52 έργα από την ιδιωτική συλλογή του Κωνσταντίνου και της Νάσιας Ευριπίδη. Πολλά από τα έργα εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα καθώς έχουν έρθει από την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Αμερική.

Οι δημιουργοί της Γκαλερί, Νάσια και η Ειρήνη Ευριπίδου, εργάστηκαν πάνω στην ιδέα της διαμόρφωσης ενός φιλόξενου χώρου για τους Έλληνες καλλιτέχνες και κυρίως τους νεότερους, προκειμένου να αναδείξουν το έργο και την αξία της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας.

Η Γκαλερί Ευριπίδη στεγάζεται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο του Κολωνακίου, το οποίο για περισσότερα από 20 χρόνια φιλοξένησε το «Σπίτι της Κύπρου».

Σήμερα, μετά από μια ριζική ανακαίνιση, την οποία επιμελήθηκε ο γνωστός αρχιτέκτονας Δημήτρης Ρίζος, το ξεχωριστό αυτό κτήριο μεταμορφώθηκε σε έναν χώρο Τέχνης υψηλής αισθητικής που εκτείνεται σε περισσότερα από 600 τετραγωνικά μέτρα και αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την αρχιτεκτονική του χώρου και δίνοντας στην καλλιτεχνική δημιουργία πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Μοιάζει σαν «θράσος» να ανοίγει μια γκαλερί σήμερα, σε μία εποχή που όλα είναι χαμηλών τόνων και ο εικαστικός χώρος δεν ξέρει τι του γίνεται» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας της, ο ιστορικός τέχνης και σημειολόγος, Χάρης Καμπουρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου.

«Με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το θάνατο του Γιάννη Σπυρόπουλου, η σύζυγός μου και εγώ, αποφασίσαμε να μιλήσουμε με την συλλογή μας για την προσωπική μας σχέση με το έργο του μεγάλου αυτού Έλληνα καλλιτέχνη, μέσα από μια σειρά έργων από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής του πορείας. Πρόκειται για έργα που συλλέχθηκαν με αγάπη, πίστη και αφοσίωση στην καλλιτεχνική αξία και την πνευματική και δραματική διάσταση του έργου του Γιάννη Σπυρόπουλου» αναφέρει στο πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Κωνσταντίνος Ευριπίδης.

«Η ζωγραφική του Γιάννη Σπυρόπουλου αφυπνίζει θρησκευτικά συναισθήματα. Προκαλεί ευλάβεια. Όπως τα έργα του Ρέμπραντ ή, με άλλο τρόπο, του Ρόθκο, σημειώνει η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

Η Γκαλερί Ευριπίδη φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο σημείο αναφοράς για όσους ενδιαφέρονται για τα εικαστικά και τις τέχνες. Στους στόχους της, πέραν από την παρουσίαση εκθέσεων ζωγραφικής και γλυπτικής, περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις και μουσικές συναντήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v