Επιστημονικό συνέδριο ΚΚΕ για τον Ναζίμ Χικμέτ

"Η φλόγα του Χικμέτ που πυρπολεί καρδιές, δεν μπορεί να σβήσει, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι, αγωνιστές, που θα παλεύουν για να καλυτερέψουν, να ομορφύνουν τη ζωή" υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπας

Επιστημονικό συνέδριο ΚΚΕ για τον Ναζίμ Χικμέτ
"Η φλόγα του Χικμέτ που πυρπολεί καρδιές, δεν μπορεί να σβήσει, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι, αγωνιστές, που θα παλεύουν για να καλυτερέψουν, να ομορφύνουν τη ζωή" υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπας, στον χαιρετισμό του σήμερα στο 4ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, σήμερα και αύριο και είναι αφιερωμένο στον Ναζίμ Χικμέτ.

Ευχαρίστησε το Κομμουνιστικό Κόμμα (Τουρκίας) για την πολύτιμη βοήθειά του στην διοργάνωση του Συνεδρίου τόσο σε οτι αφορά την χορήγηση υλικών για το έργο του Χικμέτ, και τις πολιτιστικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα όλο αυτό το διάστημα,οσο και για την συμβολή τους ως εισηγητών στο Συνέδριο.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται σήμερα να ευνουχιστεί η τέχνη του Χικμέτ απο το επαναστατικό της περιεχόμενο και να προβληθεί "απλά σαν αντιφασίσταστας ειρηνιστής ακόμα και εθνικιστής".

"Όσο θα υπάρχουν,όμως,οι σύντροφοί του να διαδίδουν το έργο του ,δεν θα το καταφέρουν" υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας τον Ναζίμ Χικμέτ, "συνεπή αγωνιστή από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, γνήσιο διεθνιστή, γι' αυτό και πραγματικό πατριώτη, κομμουνιστή ως το τέλος της ζωής του, γι' αυτό φίλο της ειρήνης, εχθρό των πολεμοκάπηλων, του εθνικισμού, του ρατσισμού, του φασισμού".

Τόνισε, επίσης, τη βαθιά πεποίθηση του Χικμέτ για την αναγκαιότητα ύπαρξης και δράσης, κάτω από όλες τις συνθήκες, του Κομμουνιστικού Κόμματος ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την ανατροπή του καπιταλισμού και για τον σοσιαλισμό.

Αναφέρθηκε στην ζωή του Χικμέτ και στην 13χρονη συνεχή κρατήσή του στις φυλακές της Τουρκίας για τις κομμουνιστικές του πεποιθήσεις και δράση, με τον Χικμέτ να αφήνεται τελικά ελεύθερος μετά απο απεργία πείνας και κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος στην Τουρκία και διεθνώς με επικεφαλής τους Π. Πικάσο, Λ. Αραγκόν, Π. Νερούδα και Ζ. Π. Σάρτρ.

"Η λύσσα της αστικής τάξης ενάντιά του όμως, είναι που τον κάνει να δημιουργεί μέσα στη φυλακή, ακόμα πιο μεγαλόπνοα έργα, επικά και λυρικά, ακόμη και θέατρο, γεμάτα πίστη στον άνθρωπο, ιστορική αισιοδοξία, αποφασιστικότητα" υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Χικμέτ αφού γλύτωσε από απόπειρα δολοφονίας, αναγκάστηκε να αποδράσει απο την Τουρκία και να πάει στην Μόσχα.
Από το 1950 μέχρι το θάνατό του, αποτελεί ξεχωριστή φυσιογνωμία του διεθνούς κινήματος ειρήνης, ενώ ταυτόχρονα έγραψε τα σπουδαία ποιήματα «ο Γιαπωνέζος ψαράς», και το "Μικρό Κοριτσάκι (της Χιροσίμα)" όπως έγινε ευρύτερα γνωστό.

Υπήρξε μέλος του Προεδρείου του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης, τιμημένος με το διεθνές βραβείο Ειρήνης το 1950.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε επίσης ότι η τούρκικη λογοτεχνία με την παρουσία του Χικμέτ ξεπέρασε τα σύνορα της και έγινε παγκόσμια καθώς τον ποιητή διαβάζουν οι εργάτες και οι εργάτριες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και οραματίζονται μέσα από τους στίχους του έναν πιο δίκαιο κόσμο.

"Στην ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ η αγάπη του για την πατρίδα είναι η αγάπη του εργάτη για το χώμα που ποτίζει με το δικό του ιδρώτα και αίμα. Σε αυτήν την αγάπη δεν βρίσκεις ίχνος εθνικισμού, αντίθετα βρίσκεις τα σύνορα που υψώνονται στο εσωτερικό κάθε χώρας, ανάμεσα στους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου, ανάμεσα στον λαό που παλεύει και μοχθεί και στους εκμεταλλευτές, στα παράσιτα που απομυζούν αυτόν τον πλούτο τους πλουτοκράτες, τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές" ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας ο οποίος στη συνέχεια ανέγνωσε απόσπασμα από το συγκλονιστικό γράμμα προς τον ελληνικό λαό που απηύθυνε ο Χικμέτ τον Αύγουστο του 1952 και μεταδόθηκε απο ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Στο γράμμα αυτό ο Χικμέτ διαχωρίζει την "επίσημη" Ελλάδα και Τουρκία "του Πλαστήρα και του Μεντερές" απο την "πραγματική" Ελλάδα και Τουρκία των δύο λαών που "γι αυτούς η φιλία σημαίνει κοινό αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας τους. Για την ανεξαρτησία, για την ευτυχία, για να μπορούν να γεύονται πλάι πλάι στο αδελφικό τραπέζι της φιλίας το ψωμί και τις ελιές του τόπου τους. Ο τούρκικος και ο ελληνικός λαός θέλει να στείλει στο διάβολο τους ξένους κατακτητές, τους εμπειρογνώμονες για τα βασανιστήρια και τους εμπειρογνώμονες για την οικονομική καταστροφή…"

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι εργάτες του λόγου, σαν το Ναζίμ Χικμέτ, δεν διαμορφώνουν το έργο τους σε «γυάλινους πύργους», αλλά εντοπίζοντας μέσα στην καθημερινή ζωή και πάλη, αυτό που είναι ιστορικά και κοινωνικά χρήσιμο και αναγκαίο, αυτό που προχωράει τη ζωή μπροστά, που ξελασπώνει το μέλλον.

Αναφέρθηκε,τέλος,στην διαρκή φροντίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος "να γίνεται κτήμα και όπλο της πρωτοπόρας τάξης η πρωτοπόρα τέχνη, για τη διαρκή και συνεχή αλληλοτροφοδότηση της τέχνης και του εργατικού λαϊκού κινήματος".

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του αναφέροντας πως οι φετινές εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή έχουν ως κεντρικό τους σύνθημα τους εμπνευσμένους απο τον Ναζίμ Χικμέτ στίχους "Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες… Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές»…

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v