Βελιγράδι: Επιστολή προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή και τη Σερβία αναφέρει το Βελιγράδι.

  • Real.gr
Βελιγράδι: Επιστολή προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας
Επιστολή προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, απέστειλε η Σερβία, η οποία τονίζει ότι δεν κατανοεί ούτε το νόημα, ούτε το σκοπό του ψηφίσματος, για το οποίο υποστηρίζει ότι θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Tanjug», στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η Δημοκρατία της Σερβίας αποτίει φόρο τιμής σε όλα τα θύματα των συγκρούσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και είναι πεπεισμένη ότι οι τελετές μνήμης και οι δράσεις που έχουν στόχο να μην ξεχνάμε το παρελθόν, θα πρέπει να υπηρετούν αποκλειστικά τη συμφιλίωση και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Η κληρονομιά του παρελθόντος δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο κοινό μέλλον, αναφέρεται στην επιστολή και σημειώνεται ότι η Σερβία λόγω αυτής της στάσης «εξεπλάγη με το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που παρέλαβε από τη Βρετανία με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα».

Η Βρετανία κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος, στο οποίο καταδικάζεται οξύτατα η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, όπου πριν από 20 χρόνια, τον Ιούλιο του 1995 εκτελέστηκαν από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας περισσότεροι από 8.000 Βόσνιοι Μουσουλμάνοι.
 
Με το ψήφισμα καταδικάζεται οποιαδήποτε άρνηση της γενοκτονίας και καλούνται τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εντάξουν στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, μαθήματα για τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου, ώστε να μην επαναληφθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v