Οπρέα: Ασφάλεια για τη Ρουμανία η άφιξη αμερικανικών στρατευμάτων

Η ανάπτυξη στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στη Ρουμανία σημαίνει απόλυτη ασφάλεια για το ρουμανικό κράτος, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Οπρέα: Ασφάλεια για τη Ρουμανία η άφιξη αμερικανικών στρατευμάτων
Η ανάπτυξη στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στη Ρουμανία σημαίνει απόλυτη ασφάλεια για το ρουμανικό κράτος, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Γκάμπριελ Οπρέα.

«Η άφιξη στρατευμάτων και οπλισμού στη Ρουμανία σημαίνει ασφάλεια και προστασία, σημαίνει στρατιωτική εκπαίδευση και εμπειρία, απόλυτη ασφάλεια για τη Ρουμανία και την ΕΕ. Μπορώ να σας πω ότι είμαστε πλέον εντός των φυσιολογικών παραμέτρων όσον αφορά την ετοιμότητά μας και θέλω επίσης να σας πω ότι οι Ρουμάνοι είναι ασφαλείς» τόνισε σε χθεσινές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό “Antena 3” ο Γκαμπριέλ Οπρέα, ο οποίος εκτελεί προσωρινά χρέη πρωθυπουργού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όσον αφορά στις φήμες για πιθανή εκστρατεία για την κατάταξη Ρουμάνων στις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Οπρέα εξήγησε ότι είναι απλά ένα συνηθισμένο σχέδιο του Γενικού Επιτελείου για την εκπαίδευση εφέδρων και ότι ο πληθυσμός δεν έχει λόγο να ανησυχεί.

«Η Ρουμανία είναι ένα ασφαλές κράτος (...) σημαντικό για τη γεωστρατηγική της θέση, όπως η Πολωνία ή η Τουρκία. Έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ, οι Ρουμάνοι στρατιώτες είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και είναι επαγγελματίες. Δεν συμβαίνει τώρα τίποτα πέρα από τα συνηθισμένα, δεν υπάρχει καμία εκστρατεία είναι το συνηθισμένο σχέδιο του Γενικού Επιτελείου, το οποίο κάθε χρόνο εκπαιδεύει εφέδρους” εξήγησε ο κ. Οπρέα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή συγκυρία, είναι αναγκαία η εκπαίδευση. Υπάρχουν πόροι διαθέσιμοι στον κρατικό προϋπολογισμό και έχω ήδη συζητήσει με τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Πόντα να επενδύσουμε μέρος τους στην εθνική ασφάλεια, είπε ο κ. Οπρέα. Σημείωσε ότι συζητήθηκε ακόμη και το θέμα της αγοράς αριθμού αεροσκαφών F-16 επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια είναι ακριβή.

“Όλα είναι εντάξει, οι σύμμαχοί μας είναι εδώ στα σύνορά μας και είναι αλληλέγγυοι με εμάς, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε, ώστε να αποθαρρύνουμε τα συμφέροντα άλλων", είπε ο προσωρινός επικεφαλής της ρουμανικής κυβέρνησης.

Το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων, Agerpres σημειώνει ότι δημοσίευμα της εφημερίδας, "New York Times" πριν από δύο εβδομάδες ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναπτύξουν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό και δύναμη 5.000 ανδρών στη Ρουμανία, στις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανές επιθέσεις από τη Ρωσία.

Aπό το Ταλίν της Εσθονίας στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα “μεταφέρουν όπλα σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης" κυρίως άρματα μάχης και κινητό εξοπλισμό πυροβολικού, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε ασκήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v