Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγυπτος: Περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από το 2013

Εις βάρος των συλληφθέντων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ποινικά αδικήματα ή σε άλλες περιπτώσεις οι συλληφθέντες έχουν αντιμετωπίσει άδικη δίκη, καταγγέλλει η οργάνωση επικαλούμενη αιγυπτιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • Real.gr
Αίγυπτος: Περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από το 2013
Περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο από το 2013, ανάμεσά τους πολλοί νεαροί ακτιβιστές, καταγγέλλει σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζοντας ταυτόχρονα την "σιωπή" της διεθνούς κοινότητας.

Εις βάρος των συλληφθέντων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ποινικά αδικήματα ή σε άλλες περιπτώσεις οι συλληφθέντες έχουν αντιμετωπίσει άδικη δίκη, καταγγέλλει η οργάνωση επικαλούμενη αιγυπτιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην έκθεσή της που αποκαλείται "Γενιά Φυλακισμένων: Η νεολαία της Αιγύπτου πηγαίνει από τις διαδηλώσεις στη φυλακή", η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται στις περιπτώσεις 14 νεαρών, ανάμεσα στους χιλιάδες που όπως καταγγέλλει φυλακίστηκαν αυθαίρετα στην Αίγυπτο τα τελευταία δύο χρόνια σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

Η οργάνωση και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ασκήσει κριτική εναντίον της πολιτικής της καταστολής υπό τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος ως επικεφαλής του στρατού ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι το 2013 μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

"Με το να στοχεύουν ανελέητα εναντίον των νεαρών ακτιβιστών στην Αίγυπτο οι αρχές συνθλίβουν τις ελπίδες μίας ολόκληρης γενιάς για ένα καλύτερο μέλλον", δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, υποδιευθύντρια του παραρτήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπνατ Αμπντελατί διέψευσε ότι η Αίγυπτος έχει στο στόχαστρό της τους νεαρούς ακτιβιστές στο πλαίσιο μίας επιχείρησης καταστολής των διαφωνούντων. Η Διεθνής Αμνηστία έχει χάσει την ίδια την αξιοπιστία της με το να βασίζεται σε "αναξιόπιστες πηγές" για την πληροφόρησή της, είπε.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι ούτε ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας δεν έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για ποινικό αδίκημα για τους θανάτους εκατοντάδων υποστηρικτών του Μόρσι στη διάρκεια διαδηλώσεων στο Κάιρο, στις 14 Αυγούστου 2013.

Η οργάνωση επικαλείται, μάλιστα, την περίπτωση του Μαχμούντ Μοχάμεντ Αχμέντ Χουσέιν, που όπως αναφέρει ήταν 18 ετών όταν συνελήφθη καθ΄οδόν προς το σπίτι του έπειτα από διαδήλωση εξαιτίας ενός συνθήματος που ήταν τυπωμένο στην μπλούζα του.

"Σύμφωνα με την οικογένεια και τους δικηγόρους του, βασανίστηκε για να 'ομολογήσει' ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες που συνδέονται με την τρομοκρατία. Πέρασε τα 19α γενέθλιά του στη φυλακή και τώρα έχει περάσει περισσότερες από 500 μέρες εκεί χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχει προσαχθεί σε δίκη".

Οι αρχές αρνούνται όλες τις κατηγορίες για βασανιστήρια και κακοποίηση.

Ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι της Αιγύπτου έχουν κάνει έκκληση για δημοκρατία στη χώρα, δεν έχουν λάβει κάποιο χειροπιαστό μέτρο για την προώθησή της, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία παράλληλα "καταδικάζει απερίφραστα" την δολοφονία του γενικού εισαγγελέα της χώρας Χίσαμ Μπαρακάτ, του οποίου η αυτοκινητοπομπή έγινε χθες στόχος βομβιστικής επίθεσης στο Κάιρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v