Η σλοβενική ηγεσία για την ελληνική κρίση

Η ελληνική κρίση χρέους δεν θα επηρεάσει μόνο την Ελλάδα, αφορά την ΕΕ και την ευρωζώνη, δήλωσε ο Μπ. Παχόρ. Ο Μίρο Τσέραρ επέρριψε ευθύνες για την κρίση στην ασυνεπή, όπως υποστήριξε, ελληνική κυβέρνηση.

  • Real.gr
Η σλοβενική ηγεσία για την ελληνική κρίση
Η ελληνική κρίση χρέους δεν θα επηρεάσει μόνο την Ελλάδα, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.

Η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί είτε έτσι είτε αλλιώς, πρόσθεσε και απηύθυνε έκκληση για ενότητα στη Σλοβενία, αν βρεθεί αντιμέτωπη με αποσταθεροποίηση.

"Αν υπάρξει συμβιβασμός, αυτό τελικά θα ξεχαστεί γιατί τα πράγματα θα διευθετηθούν. Αλλά αν δεν επιτευχθεί συμβιβαστική λύση κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, θα αρχίσει η περιστροφή προς τα κάτω" τόνισε ο Σλοβένος πρόεδρος.

"Αυτό θα αναστατώσει σημαντικά την ευρωζώνη και την ΕΕ και το πρόβλημα θα επηρεάσει τους πάντες" είπε ο κ. Πάχορ και ζήτησε ενότητα στη Σλοβενία, αν η ΕΕ και η ευρωζώνη βρεθούν όντως αντιμέτωπες με την πρόκληση.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επεσήμανε ακόμη ότι η Σλοβενία ως χώρα και έθνος πρέπει "να είναι με την προοδευτική πλευρά της ΕΕ, διότι αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια".

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ, με αφορμή τη μη καταβολή δόσης από την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες για τη χώρα του, σημειώνοντας ότι η Σλοβενία είναι "πλήρως έτοιμη" και "οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν", επειδή δεν θα υπάρξουν "κρίσιμες εξελίξεις".

Ο Μίρο Τσέραρ επέρριψε ευθύνες για την κρίση στην ασυνεπή, όπως υποστήριξε, ελληνική κυβέρνηση.

"Αιφνιδιαστήκαμε από την απροσδόκητη και παραπλανητική τελευταίας στιγμής κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προκήρυξε δημοψήφισμα και διέκοψε τις συνομιλίες μονομερώς" ανέφερε ο κ. Τσέραρ, χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λιουμπλιάνα.
Είπε ότι η Σλοβενία "συνεχίζει να είναι προσηλωμένη στην αρχή της αλληλεγγύης", βοηθώντας τον ελληνικό λαό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αλλά, όπως τόνισε, "δεν μπορούμε να δεχτούμε κάποιες από τις παραπλανητικές και ακανόνιστες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης".
Η Σλοβενία τώρα αναμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για τους διεθνείς όρους διάσωσης. Η χώρα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, είπε ο κ. Τσέραρ, αλλά όχι χωρίς ετοιμότητα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
Πρόσθεσε ότι και η Σλοβενία εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και εξισορρόπησε τα δημόσια οικονομικά κατά τη διάρκεια της κρίσης. "Έχουμε πλήρης επίγνωση του τι είναι η κρίση και τι είδους προσπάθειες απαιτούνται για να ξεπεραστεί" ανέφερε.
Η Σλοβενία έχει επωμιστεί ένα από τα μεγαλύτερα βάρη, βοηθώντας την Ελλάδα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της- περίπου 3,2% του ΑΕΠ, δήλωσε.
"Δικαιολογημένα απευθύνουμε έκκληση για εποικοδομητική συνεργασία από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης" είπε κ. Τσέραρ, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με την κυβέρνηση της Σλοβενίας κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v