Οι τοποθετήσεις των εισηγητών στη Βουλή

Δόθηκε κατά πλειοψηφία η έγκριση να προχωρήσει ως κατεπείγον το νομοσχέδιο.

  • Real.gr
Οι τοποθετήσεις των εισηγητών στη Βουλή
Με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, να εξηγεί στη συνεδρίαση των τεσσάρων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ότι απαιτείται να δοθεί εντολή στους τρεις υπουργούς και τον πρωθυπουργό να διαπραγματευθούν το καινούργιο δάνειο με τον ESM ως συνέχεια της διαπραγμάτευσης και πως χρειάζονται κάποια προαπαιτούμενα για να αρχίσει η διαπραγμάτευση, δόθηκε κατά πλειοψηφία η έγκριση να προχωρήσει ως κατεπείγον το νομοσχέδιο.
Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε πως αύριο υπάρχει Eurogroup που χρειάζεται να επικυρώσει τα προαπαιτούμενα, που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, για να μπορούν κάποιες χώρες να πάνε στα δικά τους Κοινοβούλια έτσι ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως η σημερινή ημέρα και η 22η Ιουλίου είναι ημέρες ορόσημα για τη συμφωνία και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο σήμερα να γίνει η συζήτηση στη Βουλή.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης η έγκριση όλων των δεσμεύσεων, που περιέχονται στη δήλωση της Συνόδου - και εμπεριέχονται στο άρθρο 1 - και η νομική εφαρμογή μέτρων, που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα - και περιέχονται στο άρθρο 2 - αποτελούν προαπαιτούμενα για τρεις λόγους. Ο πρώτος αφορά στην ενδιάμεση χρηματοδότηση της χώρας, ο δεύτερος στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την σύναψη του νέου προγράμματος και ο τρίτος στην σταδιακή αποκατάσταση της ισορροπίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ζήτησε ωστόσο από την κυβέρνηση να ενσωματώσει στο σχέδιο νόμου τα ακριβή κείμενα της συμφωνίας στα αγγλικά και τα ελληνικά, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στην ιστοσελίδα της ΕΕ, και ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να προβεί σε νομοτεχνικές βελτιώσεις με δεδομένο ότι το περιεχόμενο των κειμένων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχουν μικρές αλλά ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, όπως για τον χρόνο έναρξης του αυξημένου ΦΠΑ που μετατοπίστηκε προς το δυσμενέστερο.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος, εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, αφού υποστήριξε ότι το «όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα ήταν «όχι σε νέο μνημόνιο», ενημέρωσε ότι το κόμμα του δεν το ενδιαφέρει πως ήρθε το νομοσχέδιο αυτό στη Βουλή, αφού δεν έπρεπε καν να έρθει.

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Χάρης Θεοχάρης αφού έκανε λόγο για προχειρότητα της κυβέρνησης - η οποία καταγράφηκε στις διαφορές ανάμεσα στην Έκθεση του ΓΛΚ και το νομοσχέδιο και στο ότι δεν έλαβε υπόψη ότι χρειάζεται γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά - ζήτησε να ενημερωθεί αν οι διατάξεις που αφαιρέθηκαν θα επανεισαχθούν στις 22 Ιουλίου με το επόμενο νομοσχέδιο. «Να σιγουρέψουμε ότι αυτά που θα κάνουμε σήμερα είναι αρκετά, ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση, ιδιαίτερα των τραπεζών» είπε ο κ. Θεοχάρης.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, εκ μέρους του ΚΚΕ, ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές μόνο που το Μνημόνιο το φέρνει τώρα ο κ. Τσίπρας με υπερταχείες διαδικασίες για να μην μπορέσουμε να τοποθετηθούμε στα νέα μέτρα που «έρχονται ως οδοστρωτήρας να ισοπεδώσουν τα λαϊκά στρώματα». Όπως είπε επίσης, από την μία βλέπουμε την συστράτευση ενός τεράστιου μπλοκ για την υπεράσπιση του μεγάλου κεφαλαίου και από την άλλη την αποθράσυνση των φασιστών της ΧΑ.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Δ. Καμμένος αφού εξήγησε πως είναι λογικό να στηριχθεί το κατεπείγον της διαδικασίας, ζήτησε να υπάρξει διαβούλευση για το ζήτημα της επιλογής του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης πρότεινε το άρθρο 1 να περάσει στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου με μία βελτίωση, επειδή με αυτό κυρώνεται η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ευρωζώνης (Eurosummit).

Από το ΠΑΣΟΚ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία στήριξε επίσης την διαδικασία, είπε πως δεν νομίζει ότι κανείς που κατανοεί τους λόγους του κατεπείγοντος «θα ζητούσε στην ουσία να σβηστεί η υπογραφή του πρωθυπουργού», όπως κατά την εκτίμησή της έκανε ο προηγούμενος εισηγητής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v