Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στραμμένο στη Γάζα το ενδιαφέρον της Άγκυρας

Η Τουρκία παρακολουθεί άμεσα τις εξελίξεις καθώς το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας παραραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στραμμένο στη Γάζα το ενδιαφέρον της Άγκυρας
Η Τουρκία παρακολουθεί άμεσα τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η Άγκυρα εκδηλώνει την ανησυχία της για τη διακοπή λειτουργίας της μοναδικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Το υπουργείο Ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας, μετά την επιβολή φορολογίας στα καύσιμα, από την κυβέρνηση παλαιστινιακής ενότητας.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο συγκεκριμένος σταθμός παραγωγής ενέργειας, είχε εξαιρεθεί από την επιβολή φορολογίας, σύμφωνα με απόφαση της παλαιστινιακής κυβέρνησης, η οποία έχει την έδρα της στη Ραμάλα, της Δυτικής Όχθης.

Ωστόσο, στη συνέχεια, η κυβέρνηση άλλαξε την απόφασή της, επιβάλλοντας φόρους στα καύσιμα που αγοράζει ο σταθμός, με συνέπεια ν' αυξηθεί το λειτουργικό του κόστος, στο οποίο πλέον αδυνατεί ν' ανταποκριθεί, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο νέος φόρος αντιστοιχεί σε 3 ισραηλινά σέκελ (περίπου 0,8 δολάρια) ανά λίτρο καυσίμου, αυξάνοντας το φόρο που πρέπει να πληρώσει ο σταθμός σε μηνιαία βάση στα 10,4 εκατ. δολάρια.

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά τις καταστροφές των υποδομών που προκλήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς το περασμένο καλοκαίρι, οι κάτοικοι της πυκνοκατοικημένης αυτής περιοχής, στερούνται σταδιακά, αλλά και σχεδόν μόνιμα, την πρόσβαση στην ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v