Η Κροατία ζητεί ευρωπαϊκή βοήθεια κατά των πυρκαγιών

Τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται στη χερσόνησο Πέλιεσατς και στο νησί Κόρτσουλα της Κροατίας ζήτησε Κροάτης ευρωβουλευτής.

Η Κροατία ζητεί ευρωπαϊκή βοήθεια κατά των πυρκαγιών
Τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται στη χερσόνησο Πέλιεσατς και στο νησί Κόρτσουλα της Κροατίας ζήτησε ο Κροάτης ευρωβουλευτής, Τονίνο Πιτσούλα.

“Εκτός από ενδεχόμενη κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, σχεδιάζετε να αποστείλετε εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης και μέσα άμυνας κατά των πυρκαγιών, προκειμένου, εκτός από την αποκατάσταση, να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής;" τόνισε ο κ. Πιτσούλα σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Κροάτης ευρωβουλευτής απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκκληση για βοήθεια προειδοποιώντας ότι η κατάσταση είναι δραματική και ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα σωθούν κατοικίες.

Οι πυρκαγιές δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο, τόνισε προσθέτοντας ότι έχουν εκκενωθεί κατοικημένες περιοχές που απειλούνται από τις φλόγες. Στο νησί Κορτσούλα η πυρκαγιά κατέκαψε πευκοδάσος έκτασης 850 εκταρίων και στη χερσόνησο Πέλιεσατς το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων, ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σημείωσε ακόμη ότι το κύμα καύσωνα και οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες δεν συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης και ότι έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Ο κ. Πιτσούλα τόνισε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορεί να κινητοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης φυσικής καταστροφής που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μιας περιοχής και η οποία έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα και τις συνθήκες διαβίωσης του.

Στις πληγείσες περιοχές μετέβησαν ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς και οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας, Ράνκο Όστογιτς και Άντε Κοτρομάνοβιτς. Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς υποσχέθηκε βοήθεια στους κατοίκους για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, αλλά δεν θέλησε να μιλήσει για τις πιθανές αιτίες των πυρκαγιών.

"Δεν θέλω να σχολιάσω, θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά μου. Πρέπει να περιμένουμε και θα μάθουμε" τόνισε.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών συμμετέχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με εναέρια και επίγεια μέσα με τη συνδρομή του στρατού.

Η πυρκαγιά στο νησί Κορτσούλα μαίνεται από τις 18 Ιουλίου και την περασμένη Δευτέρα εκδηλώθηκε πυρκαγιά με δύο εστίες στη χερσόνησο Πέλιεσατς, από την οποία καταστράφηκαν αμπελώνες, οινοποιεία, αγροκτήματα και πυκνό πευκοδάσος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v