Αυστραλία: Κυβερνητικά εμπόδια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ διέταξε την κρατική Εταιρεία Χρηματοδότησης Καθαρής Ενέργειας...

Αυστραλία: Κυβερνητικά εμπόδια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ διέταξε την κρατική Εταιρεία Χρηματοδότησης Καθαρής Ενέργειας, με κονδύλια ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να σταματήσει τις επενδύσεις σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Η απόφαση αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον τύπο της χώρας ως «κήρυξη πολέμου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», θέτει σε κίνδυνο την κατασκευή του Ενεργειακού Πάρκου Κένεντι, το οποίο θα αποτελούσε το μεγαλύτερο αιολικό και ηλιακό πάρκο στην Αυστραλία, με κόστος δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο συντηρητικός Άμποτ είναι γνωστός ως πολέμιος των ανανεώσιμων πηγών και έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν τα αιολικά πάρκα ως «άσχημα και θορυβώδη».

Νωρίτερα το ίδιο έτος, ο Άμποτ ενέκρινε την κατασκευή ενός ανθρακωρυχείου κόστους ενός δισεκατομμυρίου από μία κινεζική εταιρεία σε μία σημαντική έκταση υψηλής γεωργικής και περιβαλλοντικής αξίας.

Η Αυστραλία έχει μία από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη και το Ενεργειακό Πάρκο Κένεντι, το οποίο θα ήταν ένα από τα δέκα μεγαλύτερα στον κόσμο, θα συνεισέφερε σημαντικά στην κατάσταση, καλύπτοντας το 80 τοις εκατό των τοπικών ενεργειακών αναγκών.

Οι πράξεις της κυβέρνησης Άμποτ έρχονται σε αντιδιαστολή με τις περιβαλλοντικές πολιτικές άλλων μεγάλων οικονομίων, ακόμα και των ΗΠΑκαι της Κίνας, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αντιθέτως, ο Άμποτ τον περασμένο μήνα μείωσε τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας της Αυστραλίας κατά 20 τοις εκατό.

Οι αξιωματούχοι της Εταιρείας Χρηματοδότησης Καθαρής Ενέργειας της Αυστραλίας ανακοίνωσαν πως θα καταφύγουν σε νομικές οδούς για την αναστροφή της απόφασης παύσης των χρηματοδοτήσεων, καθώς η πολιτική παρέμβαση δε γίνεται να παρακάμπτει τις ορισμένες ιδρυτικές επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v