Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

Σήμερα, δεν μπορούμε να μιλάμε για το ζήτημα των εκλογών, είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο της πόλης Γ. Μπουτάρη.

  • Real.gr
Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ
Τη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, επικεφαλής κλιμακίου που αποτελούνταν από τον ίδιο, το Γραμματέα της ΠΕ Θεσσαλονίκης Ζ. Φωτιάδη, τα μέλη της ΚΕ Σ. Παπαθανασίου, Α. Παπουτσή & Θ. Χαριζάνη και τα μέλη της γραμματείας ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης Θ. Ψαρά & Θ. Κουταλιανό και τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Κουράκη, Ρικάρντο Χέιρ, επισκέφτηκε το
Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Γ. Μπουτάρη, τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Αβραμόπουλο και την Αντιδήμαρχο κ. Ε. Χρυσίδου.

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και σε πολιτικά ζητήματα που αφορούν σήμερα τη χώρα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε γόνιμη συζήτηση και στο τέλος ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα, χρειάζεται όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Πρέπει να λέμε αλήθειες, να μην μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος και έτσι να πορευτούμε από εδώ και στο εξής, με ένα άλλο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη χώρα, για να μπορέσουμε να υπερβούμε την κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή συνάντηση έδειξε ότι μπορούμε να συζητούμε και να βρίσκουμε τα σημεία συμφωνίας, τα σημεία των συγκλίσεων εκείνα μέσα από τα οποία μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Σήμερα, δεν μπορούμε να μιλάμε για το ζήτημα των εκλογών. Αν υπάρξει συμφωνία, συζητηθεί το θέμα του χρέους, υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, βεβαίως, να δούμε στη συνέχεια και όλα τα άλλα τα εσωτερικά ζητήματα. Αυτό για το οποίο, αυτή τη στιγμή, όλοι πρέπει να εστιάσουμε είναι στο να υπάρξει συμφωνία, σταθερότητα και να μπορέσει να υπάρξει εμπιστοσύνη, έτσι ώστε να μην έχουμε μη αντιστρεπτές συνέπειες για την πραγματική οικονομία. Τα capital controls και όλη αυτή η κατάσταση έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη έλλειψη ρευστότητας».

Από την πλευρά του ο Γ. Μπουτάρης δήλωσε: «Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ που νέοι άνθρωποι μπαίνουν στην πολιτική ζωή της χώρας με πρωτοβουλίες. Ελπίζω ότι η Αριστερά που εκφράζει η ΔΗΜΑΡ είναι αυτή η οποία θα υπερισχύσει στο τέλος. Όλα είναι σε εξέλιξη. Περιμένουμε με αγωνία να εξελιχθούν τα πράγματα καλά.

Είναι δύσκολα, η πολιτική κατάσταση, θα έλεγα με πολύ ευγενικό τρόπο, είναι ιδιόμορφη, ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε, αυτή την ιδιομορφία, και να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν αποκλείεται να λυθούν με εκλογές. Πρέπει, πρώτα, να λυθούν τα προβλήματα τα μεταξύ μας που υπάρχουν και εν συνεχεία και αφού μπει όλη η ιστορία σε μία καλή γραμμή, τότε, εντάξει, ίσως χρειαστούν και εκλογές».

Επίσης το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς βρέθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρό του Π. Παπαδόπουλο και στελέχη του επιμελητηρίου. Εκεί έγινε μια γόνιμη συζήτηση, όπου από την πλευρά των βιοτεχνών κατατέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου τους, τόσο στην περίοδο της κρίσης όσο και για το κρίσιμο διάστημα όπου ισχύουν τα capital controls και ζητήθηκε η συμβολή της ΔΗΜΑΡ στη λύση τους.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος τόνισε την σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του κλάδου της βιοτεχνίας για την υπέρβαση της κρίσης σε αυτές τις συνθήκες. Είναι αναγκαία η ενίσχυση της ρευστότητας. Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλο ποσοστό των ανέργων προέρχεται από τον κλάδο αυτό.

Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι η υγιής επιχειρηματικότητα είναι απαραίτητη για την επίτευξη της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, απαιτούνται στοχευμένες δράσεις και ένα συγκεκριμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε τις προτάσεις μας.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο κ. Θεοχαρόπουλος συναντήθηκε με τον Πρύτανη κ. Π. Μήτκα και τους αντιπρυτάνεις: κ. Δ. Κλαβανίδου, Α. Στογιαννίδου και Θ. Λαόπουλο. Στη συνάντηση ο κ. Πρύτανης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην αδυναμία αναπλήρωσης του ακαδημαϊκού προσωπικού και στην αδυναμία συντήρησης υποδομών.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την παιδεία και ειδικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η παιδεία δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συνεχόμενων περικοπών. Είναι απαραίτητο να αποτελέσει μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης. Τόνισε ότι πρέπει άμεσα να επιλυθούν τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και να υπάρξει εθνική στρατηγική για την παιδεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v