Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τοποθετήσεις Δραγασάκη, Μπαλτά, Ησυχου και Παπαδόγιαννη στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

«Αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Οι τοποθετήσεις Δραγασάκη, Μπαλτά, Ησυχου και Παπαδόγιαννη στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ,σημειώνοντας ότι στο προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση έκανε λόγο για «ασύμμετρο» πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων, ενώ δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πώς, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή απολύτως αναγκαίων αγαθών.

Στάθηκε στην κριτική που ασκείται σε χειρισμούς και σε πρόσωπα κατά τη διαπραγμάτευση και έθεσε το ερώτημα αν ευθύνονται μόνο αυτά ή πρέπει να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη αλλά και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως εκείνη που υποστήριζε ότι υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην ευρωζώνη.

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε διάφορες προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι «από παντού» η υπόδειξη ήταν «κλείστε την συμφωνία πρώτα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «χωρίς κουτσομπολιά» η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ιδρυτικό συνέδριό του, τα θετικά και τα αρνητικά του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και άλλα ζητήματα της πεντάμηνης κυβερνητικής πορείας, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας».

Μπαλτάς: Συνθηκολογήσαμε, αλλά κερδίσαμε διότι άνοιξε ένα ρήγμα στην ευρωζώνη

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, αναφέρθηκε στο «όχι» του δημοψηφίσματος που έδωσε διαπραγματευτικό όπλο στην κυβέρνηση.

«Συνθηκολογήσαμε, αλλά κερδίσαμε διότι άνοιξε ένα ρήγμα στην ευρωζώνη», είπε και τόνισε ότι μόνο όπλο για να μην μεταλλαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι ένα κόμμα που θα αφουγκράζεται το λαό.

Υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο ο Ήσυχος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος είπε ότι το σχέδιο Α' απέτυχε και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης.

Ο πρώην υπουργός είπε πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειαζόμαστε συντεταγμένο σχέδιο άμεσης απεμπλοκής είπε ακόμη και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Κατά του έκτακτου συνεδρίου η Σ. Παπαδόγιαννη

Μέσα σε αυτούς τους μήνες ζούμε τη μεγάλη ανατροπή των δικών μας προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής, είπε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Σοφία Παπαδόγιαννη.
 
«Πάμε για τρίτο μνημόνιο που θα προστεθεί στα μνημονιακά συντρίμμια», είπε η κ. Παπαδόγιαννη σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία φέρνει εμβάθυνση της ύφεσης.

Αναφερόμενη στα αντίμετρα που θα επιδιώξει η κυβέρνηση είπε ότι η επιτροπεία θα είναι τόσο ισχυρή που η κυβέρνηση αυτή θα είναι ξανά όμηρος των δανειστών.

Άσκησε έντονη κριτική για έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα. «Εδώ και χρόνια λέμε ότι μνημονιακές πολιτικές και δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Αυτό το ζούμε και στο κόμμα μας. Δεν υπάρχει όργανο που να έχει νομιμοποιήσει τις επιλογές της κυβέρνησης τις οποίες επιβάλει μονομερώς», είπε η κ. Παπαδόγιαννη. Τάχθηκε κατά του έκτακτου συνεδρίου γιατί «θα επιβάλει τον εκβιασμό των δανειστών».

Εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε συστημική προσαρμογή. Είπε ότι πρέπει να γίνει άμεσα διαρκές συνέδριο πριν η κυβέρνηση της αριστεράς υπογράψει μνημόνιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v