Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OS X: Προσβασιµότητα για όλους!

Κάθε Mac περιλαµβάνει προηγµένες υποστηρικτικές τεχνολογίες οι οποίες βοηθούν κάθε άνθρωπο να απολαµβάνει ανεµπόδιστα την ισχύ και την απλότητα του OS X.

  • Real.gr
OS X: Προσβασιµότητα για όλους!
Κάθε Mac περιλαμβάνει προηγμένες υποστηρικτικές τεχνολογίες οι οποίες βοηθούν κάθε άνθρωπο να απολαμβάνει ανεμπόδιστα την ισχύ και την απλότητα του OS X.

Αν έχεις προβλήματα όρασης ή ακοής ή αν αντιμετωπίζεις κινητικές ή μαθησιακές δυσκολίες, τότε μια πληθώρα εξελιγμένων λειτουργιών - όπως το VoiceOver, η αναγνώριση φωνής και κειμένου σε ομιλία, το FaceTime, αλλά και μία σειρά από χρήσιμα εργαλεία - θα σε βοηθήσουν να εργαστείς με εναλλακτικούς τρόπους, αλλά και να χειριστείς ευκολότερα το Mac σου.

Απόλυτος φωνητικός έλεγχος

Το VoiceOver είναι ένας προηγμένος αναγνώστης οθόνης (screen reader) που περιέχεται στο OS X. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις από την πρώτη στιγμή που θα «ανοίξεις» το Mac σου και σχεδόν σε κάθε εφαρμογή, χωρίς καμία δυσκολία. Αν και μπορεί να εκφωνήσει με απρόσμενη φυσικότητα οποιοδήποτε κείμενο περιέχεται σε έγγραφα, ιστοσελίδες και παράθυρα - ακόμη και στα Ελληνικά - αυτή δεν είναι η μοναδική του ικανότητα: Θα περιγράψει σχολαστικά οτιδήποτε συμβαίνει στον υπολογιστή σου, ενώ θα σου επιτρέψει να χειριστείς κάθε του λειτουργία με τη βοήθεια χειρονομιών στο trackpad, του πληκτρολογίου ή μίας εξόδου Braille. Πρακτικά, το VoiceOver θα σου δώσει τη δυνατότητα να έχεις τον απόλυτο έλεγχο του Mac σου, χωρίς να είναι απαραίτητο να συμβουλευθείς την οθόνη του.

Οι πολλές όψεις του OS X

Αν οι υψηλότερες αντιθέσεις και η απουσία χρωμάτων σε βοηθάει να δεις καλύτερα όσα παρουσιάζονται στην οθόνη του Mac σου, τότε δεν έχεις παρά να αντιστρέψεις τα χρώματα ή να ενεργοποιήσεις την μονόχρωμη (grayscale) απεικόνιση. Οι δύο αυτές επιλογές, όπως επίσης και τα ρυθμιστικά για την αναλογία της αντίθεσης της οθόνης και το μέγεθος του κέρσορα βρίσκονται στην καρτέλα του Display της Προσβασιμότητας. Αμέσως μόλις αποθηκεύσεις τις προτιμήσεις σου, αυτές παραμένουν πάντοτε σε ισχύ, ώστε να μπορείς να χρησιμοποιήσεις με άνεση κάθε εφαρμογή που θα «τρέξεις» στο Mac σου.

Μεγεθύνοντας τις λεπτομέρειες

Το Zoom θα σου επιτρέψει να μεγεθύνεις έως και 20 φορές όσα απεικονίζονται στην οθόνη, ώστε να μπορείς να διακρίνεις καλύτερα από ποτέ κάθε λεπτομέρεια! Θα σε διευκολύνει να διαβάσεις με άνεση δυσδιάκριτα κείμενα σε ιστοσελίδες, να παρατηρήσεις προσεκτικά κάθε φωτογραφία, αλλά και να εστιάσεις την προσοχή σου εκεί που είναι απαραίτητο. Όσο και αν μεγεθύνεις την οθόνη η εικόνα θα είναι πάντοτε καθαρή αφού προαιρετικά μπορεί να γίνει χρήση τεχνικής εξομάλυνσης των γραφικών (smooth image). Υπάρχουν τέλος δύο ξεχωριστοί τύποι μεγέθυνσης: Fullscreen για μεγέθυνση του συνόλου της οθόνης και Picture-in-picture για μεγέθυνση ενός μόνου τμήματός της.

Υπαγόρευση

Με τη βοήθεια του Dictation μπορείς να μιλήσεις αντί να γράψεις, ενώ αυτό είναι εφικτό σε 40 διαφορετικές γλώσσες - μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά! Έτσι, θα μπορέσεις να απαντήσεις σε ένα email, να αναζητήσεις οτιδήποτε στο Web ή να γράψεις μία αναφορά χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή σου. Για να χρησιμοποιήσεις την Υπαγόρευση αρκεί να την ενεργοποιήσεις από τις ρυθμίσεις του Dictation & Speech στο System Preferences. Αμέσως μετά δεν έχεις παρά να μεταβείς σε οποιοδήποτε «πεδίο» εισαγωγής κειμένου, να πιέσεις το κατάλληλο shortcut (δύο φορές το fn είναι η προκαθορισμένη επιλογή) και να ξεκινήσεις να μιλάς! Το Dictation θα μετατρέψει σε κείμενο τις λέξεις που θα εκφωνήσεις, ενώ το OS X Yosemite μπορεί να αναγνωρίσει περισσότερες από 50 ελληνικές «εντολές» ώστε να μπορείς για παράδειγμα να δημιουργήσεις μία νέα παράγραφο («νέα παράγραφος») ή να ανοίξεις και να κλείσεις μία παρένθεση («άνοιγμα παρένθεσης» και «κλείσιμο παρένθεσης»). Ναι, το Dictation καταλαβαίνει Ελληνικά! Αφού μεταβείς στις ρυθμίσεις του Dictation & Speech, ενεργοποίησε την επιλογή «Use Enchanced Dictation». Ακριβώς από κάτω επίλεξε «Add Language» ώστε να προσθέσεις την ελληνική γλώσσα. Αυτόματα, το OS X θα «κατεβάσει» ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να μπορεί να καταλάβει τη φωνή σου - θα χρειαστεί να έχεις «ελεύθερο» περίπου 1GB αποθηκευτικού χώρου. Για να δοκιμάσεις αν όλα λειτουργούν σωστά άνοιξε το Pages, πίεσε δύο φορές το fn και ξεκίνησε να μιλάς… Το μικρόφωνο που θα εμφανιστεί στην οθόνη του Mac σου θα σε βοηθήσει να εκφωνήσεις τις κατάλληλες εντολές για τη μορφοποίηση ή την επεξεργασία του κειμένου, ενώ επίσης θα σε διευκολύνει να ολοκληρώσεις τη διαδικασία της υπαγόρευσης.

Έλεγξε το Mac σου… ακόμη και χωρίς να τον «αγγίζεις»

Αν δυσκολεύεσαι να χρησιμοποιήσεις το πληκτρολόγιο, το ποντίκι ή το trackpad, διάφορες τεχνολογίες που ενσωματώνει το OS X θα σε βοηθήσουν να έχεις ανεμπόδιστα πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του Mac σου. Μία από αυτές είναι το Dictation, το οποίο αναφέραμε προηγουμένως. Μία άλλη είναι το Switch Control, το οποίο θα σε διευκολύνει αν αντιμετωπίζεις κινητικές δυσκολίες. Ουσιαστικά, θα σου επιτρέψει να πλοηγηθείς σε onscreen πληκτρολόγια, menu, καθώς ακόμη και στο Dock χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που είναι κοινώς γνωστό ως scanning. Μπορείς να δημιουργήσεις τα προσωπικά σου πληκτρολόγια και panels, ενώ για την περιήγηση σε αυτά είναι δυνατό να χρησιμοποιήσεις κάποιον ειδικό διακόπτη, ένα joystick, το space bar του πληκτρολογίου ή ακόμη και το multi-touch trackpad του Mac σου.

Καλύτερη επικοινωνία

Οι βιντεοκλήσεις με το FaceTime κάνουν καλύτερη την επικοινωνία σου. Σου επιτρέπουν να παρατηρείς κάθε χειρονομία και κάθε έκφραση του συνομιλητή σου: από το ανασήκωμα του βλεφάρου μέχρι και κάθε χαμόγελο. Χάρη στην υψηλή ποιότητα του βίντεο και το γρήγορο ρυθμό ανανέωσης, το FaceTime είναι ιδανικό και για τα άτομα που επικοινωνούν στη νοηματική γλώσσα. Μπορείς φυσικά να συμμετέχεις και σε συζητήσεις χωρίς να χρειαστεί να πεις ή να ακούσεις μία λέξη: Το Messages θα σου επιτρέψει να στείλεις iMessages με φωτογραφίες και βίντεο καθώς επίσης και SMS - εφόσον φυσικά έχεις στην κατοχή σου και ένα iPhone.

Πηγή: macuser.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v