Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ευρεία πλειοψηφία δεκτή η πρόταση για συνέδριο

Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο, αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ, μετά από πολύωρη συνεδρίαση στο Σινέ Κεραμεικός, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, υιοθετώντας με ευρεία πλειοψηφία την πρόταση του Αλ. Τσίπρα.

  • Real.gr
Με ευρεία πλειοψηφία δεκτή η πρόταση για συνέδριο
Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο, αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ, μετά από πολύωρη συνεδρίαση στο Σινέ Κεραμεικός, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, υιοθετώντας με ευρεία πλειοψηφία, και χωρίς να χρειαστεί καταμέτρηση, την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία και δεν θα γίνει, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση της πλευράς Λαφαζάνη για διαρκές συνέδριο μέσα στον Αύγουστο και πάντως πριν από την ψήφιση της συμφωνίας.
 
Αριστερή Πλατφόρμα: Έκτακτο Συνέδριο μετά τη συμφωνία δεν έχει κανένα νόημα

Κατόπιν τούτου, στο τέλος του Αυγούστου, αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, για να καθοριστούν τα θέματα του Συνεδρίου, με τον γραμματέα του Σώματος πάντως Τάσο Κορωνάκη να προϊδεάζει κάνοντας λόγο για απολογισμό της διαπραγμάτευσης και της διακυβέρνησης από τη νέα κυβέρνηση, για το ‘τι κάνουμε σήμερα’ και το ποια η θέση της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Για ένα ‘έκτακτο, ανοιχτό συνέδριο’ τον Σεπτέμβρη, «που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα για την τακτική μας, για τους μέσο και μακροπρόθεσμους στόχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές», είχε κάνει λόγο, ανοίγοντας το μεσημέρι τις εργασίες της ΚΠΕ του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας.

Υποστηρίζοντας, άλλωστε ότι οι επιλογές που είχε μπροστά της η κυβέρνηση ήταν ο δύσκολος συμβιβασμός, ή η άτακτη χρεοκοπία, σημείωσε ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και Τρίτη επιλογή, η έξοδος από το ευρώ. Ειδικά για την τελευταία, εξήγησε ότι θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. «Επιλέξαμε το δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού διότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καλύτερη εναλλακτική. Αν υπάρχει η άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι το χειρότερο από τα τρία μνημόνια, πρέπει να ειπωθεί. Αν υπάρχει η άποψη ότι μια άλλη κυβέρνηση με έναν άλλο πρωθυπουργό θα πετύχαινε καλύτερη συμφωνία, να ειπωθεί», συνέχισε.

Έθεσε δε, τα μέλη του κόμματος προ ενός σκληρού διλήμματος. «Όπως στη ζωή, έτσι και στην πολιτική, δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές, που πιστεύουν ότι έπαψε να είναι αριστερή», είπε, ζητώντας να σταματήσει ο δυισμός στην ΚΟ του κόμματος και να υπάρξει δέσμευση ότι οι αποφάσεις του κόμματος θα γίνουν σεβαστές από όλους.

Την επανίδρυση του κόμματος, ζήτησε στην πραγματικότητα ο Γιάννης Δραγασάκης. «Εγώ στρατεύθηκα σε ένα ενιαίο κόμμα των μελών. Επιτρέψαμε να έχουμε κόμματα μέσα στο κόμμα. Όπως σπείραμε, έτσι θα θερίσουμε», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να γίνει τώρα, αυτό που δεν έγινε τότε (σ.σ. η ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ)…

Ότι δεν βοηθά τη συζήτηση ο διαχωρισμός των υποχρεώσεων της χώρας ως δημοσιονομικών και εκείνων που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ευρώ, τόνισε ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι υπήρχε η πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε περί εξόδου της χώρας με νέο δάνειο, αλλά και ρωτώντας "ποιος είπε ότι θα φεύγαμε χωρίς δάνειο και όρους;".

«Μην πω τώρα για όσους με έπιαναν στον διάδρομο και μου έλεγαν "πήγαινε να τον βρεις (σ.σ τον Β. Σόϊμπλε) να συμφωνήσουμε"" πρόσθεσε με νόημα, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατη τη ρητορική περί ενός τρίτου και χειρότερου μνημονίου.

«Να μην αποδράσουμε, να μην αποστασιοποιηθούμε, να μην παραδοθούμε», ζήτησε ο Νίκος Βούτσης, ρωτώντας με νόημα αν όλο αυτό το ‘πάθος’ ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε γιατί νόμιζαν ότι έχουν απέναντι τους μια κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που ήταν έτοιμος να …συμβιβαστεί.

«Το μυστικό plan B είναι πραξικόπημα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, θέτοντας και εκείνος θέμα επανίδρυσης του κόμματος. «Ο Βαρουφάκης έχει πει πολλές μ@@@κίες», είπε, σημειώνοντας όμως ότι πάνε να τον καταστήσουν πρόβατο επί σφαγή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. αίσθηση προκάλεσαν και όσα είπε περί ειδικού δικαστηρίου, σημειώνοντας πως αν ίσχυαν όσα λέει ο κ.Βαρουφάκης, θα μπορούσε της δίκης να ακολουθήσει ειδικό δικαστήριο.

«Δεν ισχύουν όμως», είπε, ζητώντας η κάθαρση να ξεκινήσει από τους ίδιους για να μην υπάρξει η επιστροφή στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της χώρας.

«Πορευτήκαμε με βεβαιότητες που διαψεύσθηκαν και συγκεκριμένα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο για το χρέος και ότι μια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να θέσει τέρμα στα μνημόνια», παραδέχθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Πρότεινε συγκροτημένο και ανοιχτό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι «το πείραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχει τελειώσει», ενώ τόνισε πως «ο κόσμος αυτήν την στιγμή είναι μαζί μας, αλλά πρέπει να του δώσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v